Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:
Collapse
X
-
-
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
Chodzi o to, że jeśli ktoś użyje tego słodu i będzie się spodziewał klasycznej wędzonki drewnianej, to wyrobi sobie błędną opinię o aromacie słodu wędzonego drewnem.Comment
-
#40 "Dzięcielina, pała!"
Belgijski porter gryczany warzony 5.11.2011.
0,8kg kasza gryczana prażona, śrutowana ze 100g pilzna kleikowana oddzielnie
20' w 45st
30' w 63st
zagotowanie i połączenie z głównym garem
4,1kg pilzneńskiego
1kg monachijskiego 25EBC
0,4kg aroma 150EBC
0,2kg special B
0,1kg czekoladowy
sam pilzneński ok 1h w 63-66st
wszystko ponad 1h w 72-65st
(dziwne to zacieranie, ale musiałem się dzieckiem zajmować )
podgrzanie do 73st i filtracja - poszła rewelacyjnie, polecam kaszę gryczaną!
Chmielenia nie pamiętam, jest na FB (nie mam dostępu z pracy).
Wyszło ok 20l. Zalane do fermentatora po cichej warki #38 (WL Wit), na drugi dzień po ruszeniu fermentacji wsypane 0,5kg ciemnego cukru trzcinowego - eksperymentalnie "na sucho", bez syropu. Jeśli da radę się rozpuścić będzie 20,5blg.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
#41 "Ojciec chrzestny"
Witbier grand cru, warzone 6.XI.2011.
3kg pilzneński
1,5kg pszeniczny
1kg kasza manna
360g słód biscuit
40g zakwaszający
Tym razem nie pamiętam za dobrze zacierania, ale wszystko poszło razem do gara (kasza chwilę wcześniej, żeby ją dobrze rozmieszać, co i tak się nie udało - patrz niżej); było ok 15' przerwy maltozowej i 45' dekstrynującej.
Gotowanie zbyt długie, bo miałem inne sprawy na głowie.
70' granulat styrian goldings 30g
10' świeża skórka z cytryny i dwóch pomarańczy oraz opakowanie (15g) suszonej cytrynowej
5' curacao 20g
od 10' do 3' wsypywanie porcjami zmiażdżonych ziaren kolendry (w sumie 15g)
Wyszło ok 18l (na FB jest błąd) 18,5blg, drożdże WL Wit gęstwa pobrana po burzliwej z #38z dobowym starterem.
Kasza manna jest bez sensu. Porobiły się gluty-kluchy, które na pewno zostawiły w sobie dużo skrobi. Może trzeba ja kleikować oddzielnie. Filtracja bardzo uciążliwa, pewnie po części z mojej winy, bo mało pilnowałem.
Połączenie przypraw, skórek i granulatu to drugi błąd. Zatykało rurkę, albo wciągało syf - oby nie było infekcji... Następnym razem użyję do wita szyszki chmielowej.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
#42 "Co kot napłakał"
W sumie nie powinno być numeru WARKI, bo warzenia nie było, ale mój browar i moja numeracja.
Piwo powstało jako mieszanina cieniuszy z dwóch powyższych warek.
Mocno chmielone:
- wysłodziny z #40
20g Hallertauer Tradition 60'
60g lubelski szyszka 60'
30g Saaz 15'
100g cukru
- wysłodziny z #41
20g Hallertauer Tradition 60'
100g laktozy
Chyba.
Wg wyliczeń ma ok 8,5blg, ~17l. Zalany fermentator po burzliwej #39 (S-04).Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
To poproszę jeszcze etykietę projektu Julci, do tego "Co kot napłakał" w stylu poprzedniej http://www.browar.biz/forum/showpost...&postcount=248
Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
Admin ma zawsze rację
PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘComment
-
Spoko... Koty jej dobrze wychodzą.
Do tego wymyśliłem sobie, że ta pani na zakupach ma typowo belgijskie imię Dzięcielina i dostanie pałę z biologii za nieznajomość gryki jak śnieg białej.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
Jak już zakończysz prace nad etykietami, to przygotuj/zaprojektuj jakiś ładny kartonik na 4-pack (#38, 39, 40 i ... 42) i prześlij pod wiadomy adres bo nie wiem kiedy uda mi się zawitać z wizytą w Twoje progiNapis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
Admin ma zawsze rację
PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘComment
-
Spoko, jeśli uznam, że nadają się do picia, to się dogadamy.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
Comment
Comment