Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Potwierdzenie jest tu: http://www.castlemalting.com/CastleM...anguage=Polish
    CM ma w ofercie zarówno słód wędzony (smoked), jak i whisky.
    Stronę CM oglądałam w wersji polskiej i angielskiej i nie mają w ofercie słodu wędzonego NIE NA TORFIE.

    Zatem radzę go nie używać do klasycznych piw wędzonych.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Seta
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 6964

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Zatem radzę go nie używać do klasycznych piw wędzonych.
      Oj, oj, Szefowa - no co Ty??...
      Jeśli startujecie w konkursie to może i nie, ale w ramach eksperymentu??
      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Chodzi o to, że jeśli ktoś użyje tego słodu i będzie się spodziewał klasycznej wędzonki drewnianej, to wyrobi sobie błędną opinię o aromacie słodu wędzonego drewnem.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Seta
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 6964

          #40 "Dzięcielina, pała!"

          Belgijski porter gryczany warzony 5.11.2011.

          0,8kg kasza gryczana prażona, śrutowana ze 100g pilzna kleikowana oddzielnie
          20' w 45st
          30' w 63st
          zagotowanie i połączenie z głównym garem

          4,1kg pilzneńskiego
          1kg monachijskiego 25EBC
          0,4kg aroma 150EBC
          0,2kg special B
          0,1kg czekoladowy

          sam pilzneński ok 1h w 63-66st
          wszystko ponad 1h w 72-65st
          (dziwne to zacieranie, ale musiałem się dzieckiem zajmować )
          podgrzanie do 73st i filtracja - poszła rewelacyjnie, polecam kaszę gryczaną!

          Chmielenia nie pamiętam, jest na FB (nie mam dostępu z pracy).

          Wyszło ok 20l. Zalane do fermentatora po cichej warki #38 (WL Wit), na drugi dzień po ruszeniu fermentacji wsypane 0,5kg ciemnego cukru trzcinowego - eksperymentalnie "na sucho", bez syropu. Jeśli da radę się rozpuścić będzie 20,5blg.
          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

          Comment

          • Seta
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 6964

            #41 "Ojciec chrzestny"

            Witbier grand cru, warzone 6.XI.2011.

            3kg pilzneński
            1,5kg pszeniczny
            1kg kasza manna
            360g słód biscuit
            40g zakwaszający

            Tym razem nie pamiętam za dobrze zacierania, ale wszystko poszło razem do gara (kasza chwilę wcześniej, żeby ją dobrze rozmieszać, co i tak się nie udało - patrz niżej); było ok 15' przerwy maltozowej i 45' dekstrynującej.

            Gotowanie zbyt długie, bo miałem inne sprawy na głowie.
            70' granulat styrian goldings 30g
            10' świeża skórka z cytryny i dwóch pomarańczy oraz opakowanie (15g) suszonej cytrynowej
            5' curacao 20g
            od 10' do 3' wsypywanie porcjami zmiażdżonych ziaren kolendry (w sumie 15g)

            Wyszło ok 18l (na FB jest błąd) 18,5blg, drożdże WL Wit gęstwa pobrana po burzliwej z #38z dobowym starterem.

            Kasza manna jest bez sensu. Porobiły się gluty-kluchy, które na pewno zostawiły w sobie dużo skrobi. Może trzeba ja kleikować oddzielnie. Filtracja bardzo uciążliwa, pewnie po części z mojej winy, bo mało pilnowałem.
            Połączenie przypraw, skórek i granulatu to drugi błąd. Zatykało rurkę, albo wciągało syf - oby nie było infekcji... Następnym razem użyję do wita szyszki chmielowej.
            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

            Comment

            • Seta
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 6964

              #42 "Co kot napłakał"

              W sumie nie powinno być numeru WARKI, bo warzenia nie było, ale mój browar i moja numeracja.

              Piwo powstało jako mieszanina cieniuszy z dwóch powyższych warek.

              Mocno chmielone:
              - wysłodziny z #40
              20g Hallertauer Tradition 60'
              60g lubelski szyszka 60'
              30g Saaz 15'
              100g cukru
              - wysłodziny z #41
              20g Hallertauer Tradition 60'
              100g laktozy

              Chyba.

              Wg wyliczeń ma ok 8,5blg, ~17l. Zalany fermentator po burzliwej #39 (S-04).
              Last edited by Seta; 2011-11-07, 13:31. Powód: bo tak :P
              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

              Comment

              • Fala
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2004.07
                • 671

                To poproszę jeszcze etykietę projektu Julci, do tego "Co kot napłakał" w stylu poprzedniej http://www.browar.biz/forum/showpost...&postcount=248
                Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
                Admin ma zawsze rację

                PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ

                Comment

                • Seta
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 6964

                  Spoko... Koty jej dobrze wychodzą.
                  Do tego wymyśliłem sobie, że ta pani na zakupach ma typowo belgijskie imię Dzięcielina i dostanie pałę z biologii za nieznajomość gryki jak śnieg białej.
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                  Comment

                  • Fala
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.07
                    • 671

                    Jak już zakończysz prace nad etykietami, to przygotuj/zaprojektuj jakiś ładny kartonik na 4-pack (#38, 39, 40 i ... 42) i prześlij pod wiadomy adres bo nie wiem kiedy uda mi się zawitać z wizytą w Twoje progi
                    Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
                    Admin ma zawsze rację

                    PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ

                    Comment

                    • Seta
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.10
                      • 6964

                      Spoko, jeśli uznam, że nadają się do picia, to się dogadamy.
                      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                      Comment

                      • Seta
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 6964

                        Specjalnie dla Fali. Inne etykiety, będą odtąd tylko na Fejsie, tu tylko receptury itede.
                        Attached Files
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        • Fala
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2004.07
                          • 671

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          Specjalnie dla Fali. Inne etykiety, będą odtąd tylko na Fejsie, tu tylko receptury itede.
                          Super! Dzięki
                          Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
                          Admin ma zawsze rację

                          PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X