Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
Wyświetlenie odpowiedzi
Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:
Collapse
X
-
-
-
Butelki Zielonej Gęsi
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziWięc po co wyprażać? Ja dezynfekuję butelki piro, cały proces jest szybszy i mniej problemowy.
Te wyniosłem po ponad dwóch latach (!!)wyniosłem z piwnicy. Już jakiś czas temu postanowiłem nie wyrzucać niepotrzebnych butelek z myślą o b.a. Niestety nie pomyślałem wtedy o jakiejkolwiek dezynfekcji. Teraz mam w nich pleśń, więc zalewam je chloroxami itp, a potem boję się skażenia chemią, więc dodatkowo je wyprażam.
Wczoraj kupiłem 3 skrzynki "czystych" butelek (2 następne mam w planach wymienić), więc na razie będę miał w rotacji ponad 150 butelek, które nie wymagają extra dezynfekcji + ok 200 w piwnicy do chemicznej kąpieli.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Seta, od tej pory ZAWSZE: po wypitym piwku natychmiastowo płuczesz butelkę 2-3 razy, po domowym z obowiązkowym rzuceniem oka do środka, czy wszystko wypłukałeś. Potem nie ma już żadnego problemu, wystarczy przelać piro i po dezynfekcji A przy okazji muchy naokoło butelek nie latają i nie śmierdzi
Comment
-
-
...i tak się stanie SzefowoWszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Plany...
Wczoraj powierciliśmy kadź filtracyjną - ma teraz 3x więcej otworów niż poprzednio (średnica jak oryginał) i pomyliśmy nowe butelki.
Dzisiaj najprawdopodobniej #2 "Pale, ale lepsze" powędruje na krótką cichą.
Plan na jutro - #3 Pszeniczne. Nad proporcjami jeszcze dumam.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedziDzisiaj najprawdopodobniej #2 "Pale, ale lepsze" powędruje na krótką cichą.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedziPlan na jutro - #3 Pszeniczne. Nad proporcjami jeszcze dumam.
Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 1,1 kg
Słód monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann - 1 kg
Słód Carahell (R) 20-30 EBC Weyermann - 0,2 kg
Suce drożdże WB-06
Chcę uzyskać ok 25l 12,5blg.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
#3 Pół-Dunkel
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedziNie powędrowało zobaczymy rano...
Słód pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann - 3 kg
Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 1,1 kg
Słód monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann - 1 kg
Słód Carahell (R) 20-30 EBC Weyermann - 0,2 kg
Suche drożdże WB-06
Chcę uzyskać ok 25l 12,5blg.
15min / 53-54*C
40min / 62-64*C
30min / 71-73*C
Gotowania w sumie 2h (lubię sobie pogotować )
80min / 30g lubelski
20min / 13g lubelski
7min / 10g lubelski
Do zacierania używa "woda źródlana Rogowiec" z Biedronki. Do wysładzania już głównie kranówka - wrzątek.
Ponieważ wyszło mi więcej niż planowałem - rozlałem na 2 fermentatory:
#3 A 12,5blg / 14l
#3 B 12blg / 13l
Drożdze WB-06 zhydrolizowane rozdzielone łyżeczką po równo na dwa wiadra - już się pienią.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Szkoda, że nie miałeś jeszcze innych drożdży. Mógłbyś porównać, które lepszeLast edited by Ahumba; 2007-10-14, 10:51.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Bardzo ładnie sobie dajesz radę seta. Powyższa pszeniczka w swym składzie jest wręcz wzorcowa... no, może ciut za dużo chmielu
Życzę dalszych sukcesów i postępów.
Aaaa... ten wrzątek do wysładzania... nie bałdzo.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedziDo wysładzania już głównie kranówka - wrzątek.
Comment
-
-
Ad. warka #3
Dziękuję za uwagi...
Z wysładzaniem to było tak, że najpierw miałem koło 10l z wzorcowym 75*, ale jak się okazało, że blg mi wyjdzie 14, wpadłem w panikę - nie spodziewałem się takiej wydajności...
5l wysłodzin "wrzątkowych" z 2blg gotowałem osobno (bez chmielu), bo uznałam, że lepiej rozcieńczać sikowatą brzeczką niż wodą.
Co do okazji do porównań, to za tydzień jedno wiaderko pójdzie na cichą, a drugie do butelek.
Inne sprawy:
Bardzo dużu glutów (prawie litr) wyłowiłem podzczas chmielenia.
Nigdy nie pakujcie wygotowanej śrutwy do worka na śmieci. Pękł mi - bardzo nie fajnie... Następnym razem pójdę z wiaderkiem na śmietnik...Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
#2 "Pail, ale lepsze"
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi2,9 kg Pale Ale Weyermann
1,7 kg Pilzneński Weyermann
0,25 kg Słód Caramunich typ I 80-100 EBC Weyermann
W jednym słoiczku jest bardziej gęsta gęstwa i po wieczko, w drugim mniej gęsta gęstwa i zajmuje pół słoiczka. Oba w hermetycznych woreczkach w lodówce. Zobaczymy czy będzie różnica w zawartości.
Z tą cichą to była troche afera, bo wzieły i pokończyły mi się fermentatory. Został tylko ten kranikowy - przelałem do niego, zebrałem drożdże, umyłem stary i z powrotem do "bez-kranokowego"... Mam nadzieję, że się nic nie pochrzani. Przy okazji na dnie "kranikowego" odfiltrowało się troche syfku.Last edited by Seta; 2007-10-14, 21:39.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Niniejszym informuję, że MikroBrowar Zielona Gęś dorobił się prototypowego logo, co widać na lewo i w górę od tego postu!Last edited by Seta; 2007-10-15, 12:32.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Degustacja #1 "Pieluszkowe" - 2 tygodnie po butelkowaniu
2,1 kg Pale Ale Weyermann
ok 2,5 kg Pilzneński Weyermann
dwie garści Pszeniczny Jasny Weyermann
(...)
35 x 0,5l + 2x 0,33l (na koniec, do wypicia na początku...)
W smaku ciągle młode, ja jak zwykle wyczuwam w tle jakieś kwaski.
Mętne. W zapachu słód góruje nad chmielem. Ale najważniejsze - jest piana i to ładna!
Fotka z telefonu:Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
Comment