Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    #31
    Butelkowanie #3 B

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Słód pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann - 3 kg
    Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 1,1 kg
    Słód monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann - 1 kg
    Słód Carahell (R) 20-30 EBC Weyermann - 0,2 kg
    (...)
    #3 B[/B] 12blg / 13l
    Drożdze WB-06 zhydrolizowane rozdzielone łyżeczką po równo na dwa wiadra - już się pienią.
    (...)
    Co do okazji do porównań, to za tydzień jedno wiaderko pójdzie na cichą, a drugie do butelek.
    Zabutelkowane bez cichej fermentacji.
    Po 10 dniach burzliwej zeszło do 3,5blg. Wyszło 22x 0,5l i 4x 0,33l.
    Młode było pyszne!
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • Seta
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 6964

      #32
      Dalsze losy #2 i #3A

      #2 "Pail, ale lepsze" zabutelkowane. Wyszło 40x 0,5l + 3x 0,3l. Blg 3 (z 4). Błąd: do 180g glukozy dałem ponad 1l wody. Trochę wygotowałem, ale i tak rozwodniłem piwo... Młode piwo takie sobie, jakby wytrawne (grejfrut?).
      #3A "Grażyniec" (na cześć żony i pewnego 200-letniego browaru ) poszło na cichą. Młode pyszne. Blg 3,5.

      Chciałbym coś prostego uczynić w weekend (jasne 10blg, może imbirowe), ale nie wiem czy dam radę, bo idę na ślub kumpla. Trzeba uprzątnąć piwnicę, bo się duszę...

      Idę spać bo jutro z rana trzeba Wyborczej poszukać...
      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

      Comment

      • Seta
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 6964

        #33
        #4 Imbirowe Dziwne "PoWeselne"

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
        Chciałbym coś prostego uczynić w weekend (jasne 10blg, może imbirowe), ale nie wiem czy dam radę, bo idę na ślub kumpla.
        No i właśnie dziwne to piwo... Miało być jakieś proste, a namieszałem...
        Skład:
        3,2kg pilzna
        1kg monach II
        157g wiedeński *)
        250g Carahell

        Warzenie na lenia, ale mocno zmodyfikowane:
        Wsyp do 74,5*C 20l wody, temperatura spadła aż do 70*C.
        70*C -> 61*C / 52min
        61*C -> 72*C / 17min
        72*C -> 61*C / 64min
        61*C -> 76*C / 17min

        Gotowanie na dwa razy:
        I) 16l bierwszej brzeczki blg 15-16
        60min Lomik szyszki 30g
        15min imbir 87g (tyle zostało po obraniu i starciu z 100g)

        II) 20l wysłodzin blg 4-5
        120min Lomik szyszki 35g + Marynka granulat 10g
        20min cukier kandyzowany jasny 100g
        10min Lomik szyszki 10g

        Połączę to w jeszcze nie nie ustalonych proporcjach.
        Mocniejsze i bardziej imbirowe dostanie nowe T-58, sikacz gęstwę S-04...

        ------------------
        *) pękł worek w transporcie od BA i tyle zostało - z reklamacji chyba nici, bo nie zachowałem paragonu...
        Last edited by Seta; 2007-10-28, 15:05.
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

        Comment

        • Seta
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 6964

          #34
          #4 "PoWeselne" cd i errata

          Zapomniałem dodać, że w sypie było jeszcze 100g pszenicznego.

          Gotowanie II:
          Cukier kandyzowany poszedł w ilości 150g.
          Do Lomika na ostatnie 10 minut (+chłodzenie) wrzuciłem tez młóto z imbiru.

          Ostatecznie wyszło #4A 15l 11,5blg i #4B 14l 10blg. Jeżeli dobrze liczę wydajność tylko 64,4% (z cukrem).
          Zaraz będę zadrożdżał. #4A nowa saszetka T-58 #4B gęstwa S-04 z #2.
          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

          Comment

          • Seta
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 6964

            #35
            #3 B Grażyniec

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
            Słód pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann - 3 kg
            Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 1,1 kg
            Słód monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann - 1 kg
            Słód Carahell (R) 20-30 EBC Weyermann - 0,2 kg
            (...)
            Zabutelkowane bez cichej fermentacji.
            Po 10 dniach burzliwej zeszło do 3,5blg. Wyszło 22x 0,5l i 4x 0,33l.
            Młode było pyszne!
            Dzisiaj (6 dni po butelkowaniu) degutacja z butelki z ukruszoną szyjką (odkryta podczas etykietowania).
            W smaku wciąż czuć "młodność". Jest aromat bananowy, za bardzo czuć chmiel. Gazowanie jeszcze przeciętne, ale czuć potencjał... Piana bardzo ładna i dość trwała (obrączka po pół godziny). Mętne, koloru jasnobrązowego - poza stylami.
            Last edited by Seta; 2007-10-30, 23:26.
            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

            Comment

            • Seta
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 6964

              #36
              #3 A Grażyniec z cichą

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
              13.10.Słód pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann - 3 kg
              Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 1,1 kg
              Słód monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann - 1 kg
              Słód Carahell (R) 20-30 EBC Weyermann - 0,2 kg
              Suche drożdże WB-06(...)
              #3 A 12,5blg / 14l.(...)
              25.10. #3A "Grażyniec" poszło na cichą. Młode pyszne. Blg 3,5.
              Wczoraj zabutelkowane 24x0,5l + 3x0,33l. Blg zapomniałem sprawdzić... Butelkowanie razem ze Stadkiem - nowym adeptem piwowarstwa z Biłgo.
              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

              Comment

              • Seta
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 6964

                #37
                #5 Pszeniczne jasne

                Miałem dziś nie warzyć, bo mi słody się pokończyły, ale kolega Stadko planuje za tydzień wykonać swój pierwszy brew-kid, więc robił za czeladnika gratis...

                Skład - końcówka zapasów:
                1,87kg pszeniczny jasny
                1,69kg pilzneński
                0,2kg carahell

                Zacieranie w duzej ilości wody (wg dyskusji z Coderem):
                15min 44*C (tylko pszenica)
                20min 53*C (wszystkie)
                35min 62*C
                40min 72*C

                Przed gotowaniem ok 22-23l blg 10.
                Chmielenie (trwa):
                60min 10g Lomik szyszki
                10min 15g Lomik szyszki

                Zadam gęstwę z #2 WB-06.
                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  20min 53*C (wszystkie)
                  [/COLOR]
                  Z tego co czytałem na forum powinno być góra 20 min.
                  Jeszcze jedno-jaka wydajność tz ile wody dałes do zacierania, ile wyszło Blg, ile litrów?
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • Seta
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                    1 Z tego co czytałem na forum powinno być góra 20 min.
                    Jeszcze jedno-jaka wydajność tz 2 ile wody dałes do zacierania, 3 ile wyszło Blg, ile litrów?
                    Ad 1 No i właśnie było 20min - coś nie tak?
                    Ad 2 Niecałe 2kg pszenicy zacierało się w 11l wody. Potem dolewałem wrzątek utrzymując stosunek woda:słód na więcej niż 1:5 (niecałe 4kg słodu i ok 20l wody).
                    Ad 3:
                    Przed gotowaniem ok 22-23l blg 10.
                    Dokładnie powiem jak się schłodzi. Myślę że będzie 20l 11blg.
                    Last edited by Seta; 2007-11-03, 17:57.
                    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                    Comment

                    • Seta
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #40
                      %5 Wydajność

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dokładnie powiem jak się schłodzi. Myślę że będzie 20l 11blg.
                      No i lipa... Dostałem od kumpla Stadka 2 gratisowe fermentatory (wiadra do spożywki). Bardzo fajne, bo solidniejsze niż te z BA. Podczas chłodzenia stwierdziłem jednak dwie spore wady - brak skali i przejrzystości.
                      Metodą "porównawczą" uznaję, że mam ok 20l brzeczki 11,5blg (dolewałem wody bo wychodziło 12,5).
                      Czyli lepiej niż zakładałem, ale i tak lipa - wydajność 64%.
                      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ad 1 No i właśnie było 20min - coś nie tak?
                        Sorry-mało być 10 min.
                        Chodziło mi 10 min. to góra, później ma być odwrotny skutek-czyi 0 piany.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • Seta
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #42
                          #4 Imbirowe Dziwne "PoWeselne"

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          3,2kg pilzna
                          1kg monach II
                          157g wiedeński
                          250g Carahell
                          100g pszenicznego(...)
                          imbir 87g (...)
                          Ostatecznie wyszło #4A 15l 11,5blg i #4B 14l 10blg. Jeżeli dobrze liczę wydajność tylko 64,4% (z cukrem).
                          #4A nowa saszetka T-58 #4B gęstwa S-04 z #2.
                          Poszły dziś na cichą. Oba po 3blg. Gęstwy zbrane (S-04 z ciekawości, bo raczej już ich nie użyję).
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                          Chodziło mi 10 min. to góra, później ma być odwrotny skutek-czyli 0 piany.
                          No to zobaczymy, najwyżej będzie pszenica bez piany... Brzeczka póki co pieniła się, że blg nie mogłem zmierzyć... Na razie drożdże ładnie żrą #5.
                          Last edited by Seta; 2007-11-04, 12:59.
                          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            (niecałe 4kg słodu i ok 20l wody).
                            .
                            to ile dałeś wody do wysładzania skoro zacierałeś w 20 i wyszło 20 l
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Seta
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #44
                              Do gotowania wyszło ok 23l. Wysładzałem ok 10l. Brakujące 7 zostało w młócie(?). Znowu coś spierniczyłem?
                              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                              Comment

                              • coder
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.10
                                • 1347

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                                Do gotowania wyszło ok 23l. Wysładzałem ok 10l. Brakujące 7 zostało w młócie(?). Znowu coś spierniczyłem?
                                W młócie plus straty sprzętowe (podbicie?) plus skurczenie temperaturowe, wszystko dobrze. Jak na takie skromne wysładzanie wydajność wyszła akceptowalna - ze 60% na oko, spodziewałbym się sporo mniej. Ciekawy eksperyment, ciekaw jestem czy zgodnie z teorią brzeczka będzie miała mniejszą zdolność fermentacyjną i o ile.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X