Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:
Collapse
X
-
Dalsze losy #2 i #3A
#2 "Pail, ale lepsze" zabutelkowane. Wyszło 40x 0,5l + 3x 0,3l. Blg 3 (z 4). Błąd: do 180g glukozy dałem ponad 1l wody. Trochę wygotowałem, ale i tak rozwodniłem piwo...Młode piwo takie sobie, jakby wytrawne (grejfrut?).
#3A "Grażyniec" (na cześć żony i pewnego 200-letniego browaru) poszło na cichą. Młode pyszne. Blg 3,5.
Chciałbym coś prostego uczynić w weekend (jasne 10blg, może imbirowe), ale nie wiem czy dam radę, bo idę na ślub kumpla. Trzeba uprzątnąć piwnicę, bo się duszę...
Idę spać bo jutro z rana trzeba Wyborczej poszukać...Comment
-
#4 Imbirowe Dziwne "PoWeselne"
Miało być jakieś proste, a namieszałem...
Skład:
3,2kg pilzna
1kg monach II
157g wiedeński *)
250g Carahell
Warzenie na lenia, ale mocno zmodyfikowane:
Wsyp do 74,5*C 20l wody, temperatura spadła aż do 70*C.
70*C -> 61*C / 52min
61*C -> 72*C / 17min
72*C -> 61*C / 64min
61*C -> 76*C / 17min
Gotowanie na dwa razy:
I) 16l bierwszej brzeczki blg 15-16
60min Lomik szyszki 30g
15min imbir 87g (tyle zostało po obraniu i starciu z 100g)
II) 20l wysłodzin blg 4-5
120min Lomik szyszki 35g + Marynka granulat 10g
20min cukier kandyzowany jasny 100g
10min Lomik szyszki 10g
Połączę to w jeszcze nie nie ustalonych proporcjach.
Mocniejsze i bardziej imbirowe dostanie nowe T-58, sikacz gęstwę S-04...
------------------
*) pękł worek w transporcie od BA i tyle zostało - z reklamacji chyba nici, bo nie zachowałem paragonu...Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2007-10-28, 15:05.Comment
-
#4 "PoWeselne" cd i errata
Zapomniałem dodać, że w sypie było jeszcze 100g pszenicznego.
Gotowanie II:
Cukier kandyzowany poszedł w ilości 150g.
Do Lomika na ostatnie 10 minut (+chłodzenie) wrzuciłem tez młótoz imbiru.
Ostatecznie wyszło #4A 15l 11,5blg i #4B 14l 10blg. Jeżeli dobrze liczę wydajność tylko 64,4% (z cukrem).
Zaraz będę zadrożdżał. #4A nowa saszetka T-58 #4B gęstwa S-04 z #2.Comment
-
#3 B Grażyniec
Słód pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann - 3 kg
Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 1,1 kg
Słód monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann - 1 kg
Słód Carahell (R) 20-30 EBC Weyermann - 0,2 kg
(...)
Zabutelkowane bez cichej fermentacji.
Po 10 dniach burzliwej zeszło do 3,5blg. Wyszło 22x 0,5l i 4x 0,33l.
Młode było pyszne!
W smaku wciąż czuć "młodność". Jest aromat bananowy, za bardzo czuć chmiel. Gazowanie jeszcze przeciętne, ale czuć potencjał... Piana bardzo ładna i dość trwała (obrączka po pół godziny). Mętne, koloru jasnobrązowego - poza stylami.Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2007-10-30, 23:26.Comment
-
#3 A Grażyniec z cichą
13.10.Słód pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann - 3 kg
Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 1,1 kg
Słód monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann - 1 kg
Słód Carahell (R) 20-30 EBC Weyermann - 0,2 kg
Suche drożdże WB-06(...)
#3 A 12,5blg / 14l.(...)
25.10. #3A "Grażyniec" poszło na cichą. Młode pyszne. Blg 3,5.Comment
-
#5 Pszeniczne jasne
Miałem dziś nie warzyć, bo mi słody się pokończyły, ale kolega Stadko planuje za tydzień wykonać swój pierwszy brew-kid, więc robił za czeladnika gratis...
Skład - końcówka zapasów:
1,87kg pszeniczny jasny
1,69kg pilzneński
0,2kg carahell
Zacieranie w duzej ilości wody (wg dyskusji z Coderem):
15min 44*C (tylko pszenica)
20min 53*C (wszystkie)
35min 62*C
40min 72*C
Przed gotowaniem ok 22-23l blg 10.
Chmielenie (trwa):
60min 10g Lomik szyszki
10min 15g Lomik szyszki
Zadam gęstwę z #2 WB-06.Comment
-
Comment
-
Ad 2 Niecałe 2kg pszenicy zacierało się w 11l wody. Potem dolewałem wrzątek utrzymując stosunek woda:słód na więcej niż 1:5 (niecałe 4kg słodu i ok 20l wody).
Ad 3:
Przed gotowaniem ok 22-23l blg 10.Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2007-11-03, 17:57.Comment
-
%5 Wydajność
Metodą "porównawczą" uznaję, że mam ok 20l brzeczki 11,5blg (dolewałem wody bo wychodziło 12,5).
Czyli lepiej niż zakładałem, ale i tak lipa - wydajność 64%.Comment
-
#4 Imbirowe Dziwne "PoWeselne"
Brzeczka póki co pieniła się, że blg nie mogłem zmierzyć... Na razie drożdże ładnie żrą #5.
Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2007-11-04, 12:59.Comment
-
W młócie plus straty sprzętowe (podbicie?) plus skurczenie temperaturowe, wszystko dobrze. Jak na takie skromne wysładzanie wydajność wyszła akceptowalna - ze 60% na oko, spodziewałbym się sporo mniej. Ciekawy eksperyment, ciekaw jestem czy zgodnie z teorią brzeczka będzie miała mniejszą zdolność fermentacyjną i o ile.Comment
Related Topics
Collapse
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
KONSUMENCKI KONKURS PIW
48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
Piwa zgłoszone do Konkursu
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Birell Lager...-
Channel: Festiwale piwne
-
-
Jak wiadomo Weyermann to chyba najbardziej znany w świecie producent słodów.
Ta położona w Bambergu słodownia jakiś czas temu uruchomiła swój minibrowar. W ten sposób sprawdza swoje słody.
Piwo dostępne jest praktycznie chyba tylko w ich przyzakładowym fan-shopie....-
Channel: Niemcy
-
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Chromowany kran do kegów Pepsi z szybkozłączką
- Akcesoria
Kapsle czerwone DUŻE 29 mm 50 szt.
- Akcesoria
Suszarka Gocciolino na jedną butelkę
- Anglojęzyczna
CraftBeer.com Beer & Food...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2019-10-21, 07:59 -
-
Weyermann oprócz piw warzonych pod własną marką i opisanych cyfrą na etykiecie jak to:
https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=124459
produkuje jeszcze pod marką Bamberger Hofbräu - czyli nawiązując do zamkniętego w 1977 r. browaru Hofbräu Bamberg. Mimo, że...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment