Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:
Collapse
X
-
glukoza?
Comment
-
Comment
-
Małe podsumowanko sezonu 1
Przed latem zrobiłem jeszcze dwa piwa.
#10 coś typu strong ale. Chyba jeszcze nie dojrzało, w każdym razie się nie pieni. Jutro podam recepturę.
#11 roboczo nazwane "Ale karmelowe". Całkiem sympatyczne piwko. Niestety recepturę mi wcieło.
Nie podoba mi się zapach moich ajlów. Nie potrzebnie kupowałem 1kg Lomika w szyszkach - w tym sezonie zamierzam poprzestać na granulacie, który trzymam w lodówce.
#9 zaczęła kwaśnieć - większość wypita jako młode. Myślę, że gęstwa była lipna - w zeszłym sezonie na 3 pszenice tylko pół warki było spoko.
#8 kwasiur bezdyskusyjny, trwa wylewanie do zlewu... Jak myslicie - takie butelki po dokładnym umyciu mozna używać?
#7P - Porter 22blg. Chyba najlepsze moje piwo. Zostało kilka butelek, które będą leżakować, długo leżakować.
#7C - dwunastka po-porterowa. Jakieś takie nie dojechanechyba muszę dziś spróbować przedostatnią butelkę...
#4 - Imbirowe. Po roku prawie dojrzałoZa dużo imbiru było...
#2 - bardzo smaczny ajlik, ale nie dorównuje #1...
#1 - ostatnio podczas odwiedzin szwagierki spróbował moją pierwszą zabutelkowaną butelkę (była specjalnie oznaczona). Pyszne!Comment
-
Sezon 2 !!!
No to ruszamy z nowym sezonem. Zielona Gęś jest bogatsza o kadź zacierno-filtracyjno-warzelniczą (pasteryzator z Lidla z oplotem i zaworkiem kulkowym), 5 metrów nowego wężyka igielitowego, biowinowy rejestrator temperatury za 17 zł
i najważniejsze - klimatyzator lagerowy
-> Dwa pudła z tektury falistej - wewnętrzne 42x42x42cm, styropian 8cm pomiedzy, i zewnętrzne 60x60x60cm. Styropian dostałem, pudła sam wyciełem na ploterze. Koszt 0zł.
Próby trwają.
W niedzielę planowany bitterek 9-10blg. Wspomagałem się ProMashem - zobaczymy co wyjdzie:
1,5kg pale ale
1,5kg pilzno Optima
0,5kg pszenica jasna
0,2kg carahell
0,05kg barwiący strzegom
60' 66*C - 62*C
60' 10g Marynki
60' 40g zwietrzałego Lomika szyszki
10' 10g FuggleComment
-
Warka #12 Piwomiód
Nie palę od 23 godzin!
Dzisiaj zakończyłem sezon na działce i postanowiłem rozpocząć sezon zielonogęsiowy...
Z działki wróciłem o 18:00 - na nic poważnego nie było czasu, ale natchnął mnie Macas.
Piwomiód:
1,8kg ekstrakt John Bull Light
1,8kg miód z Chmielka
50g Lomika przez 70'
10g Lubelskiego przez 5'
Drożdże T-58, cała saszetka ze starterem - szaleństwo!
Wyszło 19l x 14blg.Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2008-09-27, 22:24.Comment
-
Nie palę od 40 godzin!
Oczywiście musiałem coś pozmianiać (chociaż bez rewolucji):
1,5kg pale ale
1,5kg pilzno Optima
0,5kg pszenica jasna
0,23kg carahell
0,2kg aroma
0,05kg barwiący strzegom
70' 66*C - 62*C
30' podgrzanie z 63*C do 76*C
Filtrowanie szło szybciej niż podrzewanie i przesadzłem z wysładzaniem - ponad 30l.
Chmiel dałem po dwóch godzinach podgrzewania (ale kocioł stoi na balkonie...), tak:
90' 50g Lomika szyszki
30' 10g Marynki
10' 10g FuggleComment
-
Warka #13 cd
Nie palę od 62 godzin.
Ponieważ wychodzi na to, że bitterek jest moją 13-stą warką otrzymuje nazwę roboczą: Happy Bitter.
Około północy zadrożdżyłem dwudniowym starterem z części saszetki S-04.
Wyszło ponad 20l z 10blg. Dokładnie nie wiem, bo wlałem do wiadra bez podziałki.Comment
-
Warka 12 piwomiód zabutelkowana bez dodatków refermentacyjnych. Zobaczymy co będzie...
Oba bardzo dobrze rokują...
Myślałem o kolejnej warce ale zamrożone drożdżyki mi nie wystartowały, a poza tym zaczełem piec chleb...Chyba zrobię jakąś mini-warkę pszenicy.
Aha nie palę jakieś 10 dni...Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2008-10-06, 12:33.Comment
-
#14 Pszenne
Na początek muszę się przyznać, że z tym niepaleniem... to... 3 i pół tygodnia!Owacje!
Po drugie - zataiłem przed Wami warkę #14 "Pszenica mały ortodoks". Myślałem, że nie wyjdzie bo jakoś dziwnie pachniało. Wyszła super i właściwie już ją degustuję - szkoła Marusi...A miała to być tylko mini-warka na rozruszanie drożdży.
Wykonanie: 9.X.2008.
Skład: 2kg pszennego jasnego
Zacieranie: 35min w 59*-62* oraz 30 min w 68*-73*- bo w międzyczasie piekłem chleb...
Filtracja: na wc-wężyku - prawie 2h...
Chmiel: 10g Lomika na 60min
Drożdże: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen - pół saszetki z zamrażarki (gliceryna).
Ilość: 11l / 9blg
Butelkowanie: 17.X.2008. bez cichej, a za to z 110g glukozy, 2,5blg - za dużo!
Pierwsza próba - wczoraj, druga - dzisiaj. Dwa rozbrojone, potencjalne "granaty" (ale butelki oznaczone z końcówki zlewania (najwięcej drożdży)).
Jutro Imperial Stout...Comment
-
Warka #15
No i zrobiłem coś w stylu Foreign Extra Stout. Jutro rocznica ślubu, w lutym (jak dojrzeje) dzidziuś... Sam nie wiem jak nazwać...
3,5 kg pale ale Weyermann
0,9 kg pilzeński Optima
0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne Kupiec
0,25 kg jęczmień palony Muntons 1000 EBC
0,25 kg czekoladowy Brewferm 900 EBC
0,11 kg zakwaszający Weyermann
0,1 kg barwiący Strzegom 1400 EBC
0,1 kg CaraWheat Weyermann
0,1 kg CaraPils Weyermann
0,1 kg wiedeński Weyermann
0,09 kg aroma Brewferm
czyli 5,5kg słodów, a 5,9kg wsypu w sumie
Nie pierniczyłem się w próby jodowe i dałem wszystko razem do gara.
90min w 65*-68*C
75*C i filtracja
Chmielenie tylko Lomikiem:
40g na 60min
20g na 30min
15g na 10min
Wyszło 21,5l ekstraktu jeszcze nie znam, koło 16 będzie.
Rano zadam S-04.Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2008-10-22, 22:57.Comment
-
Dziadu bez fajki, kiedy planujesz kolejną warkę?
Pytam bo nie chcemy dać się prześcignąćOstatnia zmiana dokonana przez ART; 2008-10-22, 23:59.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
Related Topics
Collapse
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
KONSUMENCKI KONKURS PIW
48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
Piwa zgłoszone do Konkursu
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Birell Lager...-
Channel: Festiwale piwne
-
-
Jak wiadomo Weyermann to chyba najbardziej znany w świecie producent słodów.
Ta położona w Bambergu słodownia jakiś czas temu uruchomiła swój minibrowar. W ten sposób sprawdza swoje słody.
Piwo dostępne jest praktycznie chyba tylko w ich przyzakładowym fan-shopie....-
Channel: Niemcy
-
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Chromowany kran do kegów Pepsi z szybkozłączką
- Akcesoria
Kapsle czerwone DUŻE 29 mm 50 szt.
- Akcesoria
Suszarka Gocciolino na jedną butelkę
- Anglojęzyczna
CraftBeer.com Beer & Food...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2019-10-21, 07:59 -
-
Weyermann oprócz piw warzonych pod własną marką i opisanych cyfrą na etykiecie jak to:
https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=124459
produkuje jeszcze pod marką Bamberger Hofbräu - czyli nawiązując do zamkniętego w 1977 r. browaru Hofbräu Bamberg. Mimo, że...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment