Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
Wyświetlenie odpowiedzi
Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:
Collapse
X
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
-
-
glukoza?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi... potem (wspomniana połowa) dwa dni w litrze 10%-wego roztworu glukozy. ...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aqqq Wyświetlenie odpowiedziCzy glukoza na starter to aby taki dobry pomysł? Nie lepiej rozpuścić płynny ekstrakt słodowy? Tak sobie kombinuję, że jakbym był takim drożdżem to niespecjalnie by mi się chciało rozmnażać mając mnóstwo papu ale zero budulca na ściany komórkowe itd.
Comment
-
-
Małe podsumowanko sezonu 1
Przed latem zrobiłem jeszcze dwa piwa.
#10 coś typu strong ale. Chyba jeszcze nie dojrzało, w każdym razie się nie pieni. Jutro podam recepturę.
#11 roboczo nazwane "Ale karmelowe". Całkiem sympatyczne piwko. Niestety recepturę mi wcieło.
Nie podoba mi się zapach moich ajlów. Nie potrzebnie kupowałem 1kg Lomika w szyszkach - w tym sezonie zamierzam poprzestać na granulacie, który trzymam w lodówce.
#9 zaczęła kwaśnieć - większość wypita jako młode. Myślę, że gęstwa była lipna - w zeszłym sezonie na 3 pszenice tylko pół warki było spoko.
#8 kwasiur bezdyskusyjny, trwa wylewanie do zlewu... Jak myslicie - takie butelki po dokładnym umyciu mozna używać?
#7P - Porter 22blg. Chyba najlepsze moje piwo. Zostało kilka butelek, które będą leżakować, długo leżakować.
#7C - dwunastka po-porterowa. Jakieś takie nie dojechane chyba muszę dziś spróbować przedostatnią butelkę...
#4 - Imbirowe. Po roku prawie dojrzało Za dużo imbiru było...
#2 - bardzo smaczny ajlik, ale nie dorównuje #1...
#1 - ostatnio podczas odwiedzin szwagierki spróbował moją pierwszą zabutelkowaną butelkę (była specjalnie oznaczona). Pyszne!
Comment
-
-
Sezon 2 !!!
No to ruszamy z nowym sezonem. Zielona Gęś jest bogatsza o kadź zacierno-filtracyjno-warzelniczą (pasteryzator z Lidla z oplotem i zaworkiem kulkowym), 5 metrów nowego wężyka igielitowego, biowinowy rejestrator temperatury za 17 zł i najważniejsze - klimatyzator lagerowy -> Dwa pudła z tektury falistej - wewnętrzne 42x42x42cm, styropian 8cm pomiedzy, i zewnętrzne 60x60x60cm. Styropian dostałem, pudła sam wyciełem na ploterze. Koszt 0zł. Próby trwają.
W niedzielę planowany bitterek 9-10blg. Wspomagałem się ProMashem - zobaczymy co wyjdzie:
1,5kg pale ale
1,5kg pilzno Optima
0,5kg pszenica jasna
0,2kg carahell
0,05kg barwiący strzegom
60' 66*C - 62*C
60' 10g Marynki
60' 40g zwietrzałego Lomika szyszki
10' 10g Fuggle
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzibiowinowy rejestrator temperatury za 17 zł
Comment
-
-
Warka #12 Piwomiód
Nie palę od 23 godzin!
Dzisiaj zakończyłem sezon na działce i postanowiłem rozpocząć sezon zielonogęsiowy...
Z działki wróciłem o 18:00 - na nic poważnego nie było czasu, ale natchnął mnie Macas.
Piwomiód:
1,8kg ekstrakt John Bull Light
1,8kg miód z Chmielka
50g Lomika przez 70'
10g Lubelskiego przez 5'
Drożdże T-58, cała saszetka ze starterem - szaleństwo!
Wyszło 19l x 14blg.Last edited by Seta; 2008-09-27, 22:24.
Comment
-
-
Nie palę od 40 godzin!
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedziW niedzielę planowany bitterek 9-10blg.
1,5kg pale ale
1,5kg pilzno Optima
0,5kg pszenica jasna
0,23kg carahell
0,2kg aroma
0,05kg barwiący strzegom
70' 66*C - 62*C
30' podgrzanie z 63*C do 76*C
Filtrowanie szło szybciej niż podrzewanie i przesadzłem z wysładzaniem - ponad 30l.
Chmiel dałem po dwóch godzinach podgrzewania (ale kocioł stoi na balkonie...), tak:
90' 50g Lomika szyszki
30' 10g Marynki
10' 10g Fuggle
Comment
-
-
Warka #13 cd
Nie palę od 62 godzin.
Ponieważ wychodzi na to, że bitterek jest moją 13-stą warką otrzymuje nazwę roboczą: Happy Bitter.
Około północy zadrożdżyłem dwudniowym starterem z części saszetki S-04.
Wyszło ponad 20l z 10blg. Dokładnie nie wiem, bo wlałem do wiadra bez podziałki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi(...)Happy Bitter. (...) Wyszło ponad 20l z 10blg. Dokładnie nie wiem, bo wlałem do wiadra bez podziałki.
Warka 12 piwomiód zabutelkowana bez dodatków refermentacyjnych. Zobaczymy co będzie...
Oba bardzo dobrze rokują...
Myślałem o kolejnej warce ale zamrożone drożdżyki mi nie wystartowały, a poza tym zaczełem piec chleb... Chyba zrobię jakąś mini-warkę pszenicy.
Aha nie palę jakieś 10 dni...Last edited by Seta; 2008-10-06, 12:33.
Comment
-
-
#14 Pszenne
Na początek muszę się przyznać, że z tym niepaleniem... to... 3 i pół tygodnia! Owacje!
Po drugie - zataiłem przed Wami warkę #14 "Pszenica mały ortodoks". Myślałem, że nie wyjdzie bo jakoś dziwnie pachniało. Wyszła super i właściwie już ją degustuję - szkoła Marusi... A miała to być tylko mini-warka na rozruszanie drożdży.
Wykonanie: 9.X.2008.
Skład: 2kg pszennego jasnego
Zacieranie: 35min w 59*-62* oraz 30 min w 68*-73* - bo w międzyczasie piekłem chleb...
Filtracja: na wc-wężyku - prawie 2h...
Chmiel: 10g Lomika na 60min
Drożdże: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen - pół saszetki z zamrażarki (gliceryna).
Ilość: 11l / 9blg
Butelkowanie: 17.X.2008. bez cichej, a za to z 110g glukozy, 2,5blg - za dużo!
Pierwsza próba - wczoraj, druga - dzisiaj. Dwa rozbrojone, potencjalne "granaty" (ale butelki oznaczone z końcówki zlewania (najwięcej drożdży)).
Jutro Imperial Stout...
Comment
-
-
Warka #15
No i zrobiłem coś w stylu Foreign Extra Stout. Jutro rocznica ślubu, w lutym (jak dojrzeje) dzidziuś... Sam nie wiem jak nazwać...
3,5 kg pale ale Weyermann
0,9 kg pilzeński Optima
0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne Kupiec
0,25 kg jęczmień palony Muntons 1000 EBC
0,25 kg czekoladowy Brewferm 900 EBC
0,11 kg zakwaszający Weyermann
0,1 kg barwiący Strzegom 1400 EBC
0,1 kg CaraWheat Weyermann
0,1 kg CaraPils Weyermann
0,1 kg wiedeński Weyermann
0,09 kg aroma Brewferm
czyli 5,5kg słodów, a 5,9kg wsypu w sumie
Nie pierniczyłem się w próby jodowe i dałem wszystko razem do gara.
90min w 65*-68*C
75*C i filtracja
Chmielenie tylko Lomikiem:
40g na 60min
20g na 30min
15g na 10min
Wyszło 21,5l ekstraktu jeszcze nie znam, koło 16 będzie.
Rano zadam S-04.Last edited by Seta; 2008-10-22, 22:57.
Comment
-
-
Dziadu bez fajki, kiedy planujesz kolejną warkę?
Pytam bo nie chcemy dać się prześcignąćLast edited by ART; 2008-10-22, 23:59.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment