Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
    FidoAngel : A pieni Wam się ten starter w tych PETach??
    Czasami pieni a czasami nie pieni-zależy od drożdży i jak długo starter stoi,czasem nie zdąży się zapienić. Wystarczy jak jest dobrze mętny.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • aqqq
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.12
      • 56

      #77
      glukoza?

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
      ... potem (wspomniana połowa) dwa dni w litrze 10%-wego roztworu glukozy. ...
      Czy glukoza na starter to aby taki dobry pomysł? Nie lepiej rozpuścić płynny ekstrakt słodowy? Tak sobie kombinuję, że jakbym był takim drożdżem to niespecjalnie by mi się chciało rozmnażać mając mnóstwo papu ale zero budulca na ściany komórkowe itd.

      Comment

      • nunek
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.01
        • 110

        #78
        Dzięki jakoś się wcześniej niedoczytałem

        Comment

        • Seta
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 6964

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aqqq Wyświetlenie odpowiedzi
          Czy glukoza na starter to aby taki dobry pomysł? Nie lepiej rozpuścić płynny ekstrakt słodowy? Tak sobie kombinuję, że jakbym był takim drożdżem to niespecjalnie by mi się chciało rozmnażać mając mnóstwo papu ale zero budulca na ściany komórkowe itd.
          Bez przesady - wielu piwowarów stosuje glukozę na starter (chociaż przyznaję, że na pszeniczkę przydałby się ekstrakt). Przy okazji potwierdzam, że glukoza zadziałała - wczoraj po południu była pierwsza piana, teraz jest wysoka na 4cm i pięknie pachnie bananami z wiadra...
          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

          Comment

          • Seta
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 6964

            #80
            Małe podsumowanko sezonu 1

            Przed latem zrobiłem jeszcze dwa piwa.
            #10 coś typu strong ale. Chyba jeszcze nie dojrzało, w każdym razie się nie pieni. Jutro podam recepturę.
            #11 roboczo nazwane "Ale karmelowe". Całkiem sympatyczne piwko. Niestety recepturę mi wcieło.
            Nie podoba mi się zapach moich ajlów. Nie potrzebnie kupowałem 1kg Lomika w szyszkach - w tym sezonie zamierzam poprzestać na granulacie, który trzymam w lodówce.

            #9 zaczęła kwaśnieć - większość wypita jako młode. Myślę, że gęstwa była lipna - w zeszłym sezonie na 3 pszenice tylko pół warki było spoko.
            #8 kwasiur bezdyskusyjny, trwa wylewanie do zlewu... Jak myslicie - takie butelki po dokładnym umyciu mozna używać?
            #7P - Porter 22blg. Chyba najlepsze moje piwo. Zostało kilka butelek, które będą leżakować, długo leżakować.
            #7C - dwunastka po-porterowa. Jakieś takie nie dojechane chyba muszę dziś spróbować przedostatnią butelkę...
            #4 - Imbirowe. Po roku prawie dojrzało Za dużo imbiru było...
            #2 - bardzo smaczny ajlik, ale nie dorównuje #1...
            #1 - ostatnio podczas odwiedzin szwagierki spróbował moją pierwszą zabutelkowaną butelkę (była specjalnie oznaczona). Pyszne!
            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

            Comment

            • Seta
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 6964

              #81
              Sezon 2 !!!

              No to ruszamy z nowym sezonem. Zielona Gęś jest bogatsza o kadź zacierno-filtracyjno-warzelniczą (pasteryzator z Lidla z oplotem i zaworkiem kulkowym), 5 metrów nowego wężyka igielitowego, biowinowy rejestrator temperatury za 17 zł i najważniejsze - klimatyzator lagerowy -> Dwa pudła z tektury falistej - wewnętrzne 42x42x42cm, styropian 8cm pomiedzy, i zewnętrzne 60x60x60cm. Styropian dostałem, pudła sam wyciełem na ploterze. Koszt 0zł. Próby trwają.

              W niedzielę planowany bitterek 9-10blg. Wspomagałem się ProMashem - zobaczymy co wyjdzie:
              1,5kg pale ale
              1,5kg pilzno Optima
              0,5kg pszenica jasna
              0,2kg carahell
              0,05kg barwiący strzegom

              60' 66*C - 62*C

              60' 10g Marynki
              60' 40g zwietrzałego Lomika szyszki
              10' 10g Fuggle
              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

              Comment

              • Stasiek
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2007.02
                • 609

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                biowinowy rejestrator temperatury za 17 zł
                A co to za bajer?

                Comment

                • Seta
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #83
                  Takie "cudo"... Ale działa...
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                  Comment

                  • Seta
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #84
                    Warka #12 Piwomiód

                    Nie palę od 23 godzin!
                    Dzisiaj zakończyłem sezon na działce i postanowiłem rozpocząć sezon zielonogęsiowy...
                    Z działki wróciłem o 18:00 - na nic poważnego nie było czasu, ale natchnął mnie Macas.

                    Piwomiód:
                    1,8kg ekstrakt John Bull Light
                    1,8kg miód z Chmielka

                    50g Lomika przez 70'
                    10g Lubelskiego przez 5'

                    Drożdże T-58, cała saszetka ze starterem - szaleństwo!

                    Wyszło 19l x 14blg.
                    Last edited by Seta; 2008-09-27, 22:24.
                    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                    Comment

                    • Seta
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #85
                      Nie palę od 40 godzin!
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      W niedzielę planowany bitterek 9-10blg.
                      Oczywiście musiałem coś pozmianiać (chociaż bez rewolucji):

                      1,5kg pale ale
                      1,5kg pilzno Optima
                      0,5kg pszenica jasna
                      0,23kg carahell
                      0,2kg aroma
                      0,05kg barwiący strzegom

                      70' 66*C - 62*C
                      30' podgrzanie z 63*C do 76*C

                      Filtrowanie szło szybciej niż podrzewanie i przesadzłem z wysładzaniem - ponad 30l.
                      Chmiel dałem po dwóch godzinach podgrzewania (ale kocioł stoi na balkonie...), tak:
                      90' 50g Lomika szyszki
                      30' 10g Marynki
                      10' 10g Fuggle
                      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                      Comment

                      • Seta
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #86
                        Warka #13 cd

                        Nie palę od 62 godzin.
                        Ponieważ wychodzi na to, że bitterek jest moją 13-stą warką otrzymuje nazwę roboczą: Happy Bitter.
                        Około północy zadrożdżyłem dwudniowym starterem z części saszetki S-04.
                        Wyszło ponad 20l z 10blg. Dokładnie nie wiem, bo wlałem do wiadra bez podziałki.
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        • Seta
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          (...)Happy Bitter. (...) Wyszło ponad 20l z 10blg. Dokładnie nie wiem, bo wlałem do wiadra bez podziałki.
                          Wczoraj zlałem na cichą. 21l balling spadł do 2,5.
                          Warka 12 piwomiód zabutelkowana bez dodatków refermentacyjnych. Zobaczymy co będzie...
                          Oba bardzo dobrze rokują...
                          Myślałem o kolejnej warce ale zamrożone drożdżyki mi nie wystartowały, a poza tym zaczełem piec chleb... Chyba zrobię jakąś mini-warkę pszenicy.

                          Aha nie palę jakieś 10 dni...
                          Last edited by Seta; 2008-10-06, 12:33.
                          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                          Comment

                          • Seta
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #88
                            #14 Pszenne

                            Na początek muszę się przyznać, że z tym niepaleniem... to... 3 i pół tygodnia! Owacje!
                            Po drugie - zataiłem przed Wami warkę #14 "Pszenica mały ortodoks". Myślałem, że nie wyjdzie bo jakoś dziwnie pachniało. Wyszła super i właściwie już ją degustuję - szkoła Marusi... A miała to być tylko mini-warka na rozruszanie drożdży.

                            Wykonanie: 9.X.2008.
                            Skład: 2kg pszennego jasnego
                            Zacieranie: 35min w 59*-62* oraz 30 min w 68*-73* - bo w międzyczasie piekłem chleb...
                            Filtracja: na wc-wężyku - prawie 2h...
                            Chmiel: 10g Lomika na 60min
                            Drożdże: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen - pół saszetki z zamrażarki (gliceryna).
                            Ilość: 11l / 9blg
                            Butelkowanie: 17.X.2008. bez cichej, a za to z 110g glukozy, 2,5blg - za dużo!
                            Pierwsza próba - wczoraj, druga - dzisiaj. Dwa rozbrojone, potencjalne "granaty" (ale butelki oznaczone z końcówki zlewania (najwięcej drożdży)).

                            Jutro Imperial Stout...
                            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                            Comment

                            • Seta
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #89
                              Warka #15

                              No i zrobiłem coś w stylu Foreign Extra Stout. Jutro rocznica ślubu, w lutym (jak dojrzeje) dzidziuś... Sam nie wiem jak nazwać...

                              3,5 kg pale ale Weyermann
                              0,9 kg pilzeński Optima
                              0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne Kupiec
                              0,25 kg jęczmień palony Muntons 1000 EBC
                              0,25 kg czekoladowy Brewferm 900 EBC
                              0,11 kg zakwaszający Weyermann
                              0,1 kg barwiący Strzegom 1400 EBC
                              0,1 kg CaraWheat Weyermann
                              0,1 kg CaraPils Weyermann
                              0,1 kg wiedeński Weyermann
                              0,09 kg aroma Brewferm
                              czyli 5,5kg słodów, a 5,9kg wsypu w sumie

                              Nie pierniczyłem się w próby jodowe i dałem wszystko razem do gara.
                              90min w 65*-68*C
                              75*C i filtracja

                              Chmielenie tylko Lomikiem:
                              40g na 60min
                              20g na 30min
                              15g na 10min

                              Wyszło 21,5l ekstraktu jeszcze nie znam, koło 16 będzie.
                              Rano zadam S-04.
                              Last edited by Seta; 2008-10-22, 22:57.
                              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23926

                                #90
                                Dziadu bez fajki, kiedy planujesz kolejną warkę?
                                Pytam bo nie chcemy dać się prześcignąć
                                Last edited by ART; 2008-10-22, 23:59.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X