Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    AD #20 Piwo Żuliena (Warzone 5.09.2009, cicha od 15.09.2009.)

    Miało być wczoraj warzenie, ale okazało się, że mój WC-oplot z nierdzewki zardzewiał...

    Zabutelkowałem więc Żuliena z dodatkiem 175g sacharozy na ok 21l. Blg zmierzone 2,5, ale piwo było lekko nagazowane, więc mogło być przekłamanie.

    Odzyskałem też 40 zasyfionych butelek - będą na ipę - ono ma dobrze znosić ekstremalne przechowywanie...

    EDIT - błąd w temacie - cicha od 14.09.
    Last edited by Seta; 2009-10-05, 08:16.
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • Seta
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 6964

      #23 Piwo-Miód ver2 (warzone 1.10.2009.)

      PiwoMiód polazł na cichą. Jutro pójdzie do piwnicy. Blg jeszcze nie sprawdzałem. Gęstwa startuje...
      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

      Comment

      • Seta
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 6964

        #24 Dubbel

        4120g pilzno (w końcu wykończyłem Optimę)
        700g pszenica (ciągle Brewferm)
        200g biscuit
        200g carared
        180g aroma
        500g cukier kand. bursztynowy (na 10' chmielenia)

        52* - 10'
        61* - 40'
        71* - 10'
        77-75* - 15'

        40g lubelskiego (sz) na 60'
        20g styrian golding (gr) na 12'

        21l i 16*blg (+1l - starter, gęstwa 1214)

        Teraz czyszczę stare bączki na IPĘ
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
          Teraz czyszczę stare bączki na IPĘ
          Współczuję. Mnie we wtorek czeka czyszczenie butelek, a potem rozlew. Już odwykłem od tego...

          Comment

          • Seta
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 6964

            AD #21 IPA - Wykończyć Lomika (Warzone 13.09.09, cicha od 21.09.09)

            Poszedłem spać o trzeciej, spóźniłem się do pracy i wyglądam, jakbym 3 dni garował...
            140g cukru, ok 21l, 54 butelki... Kawy!
            Aha blg po dodaniu cukru 4,5, więc pewnie zszedł do 4. Zapowiada się ciekawie...
            Last edited by Seta; 2009-10-12, 07:38.
            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

            Comment

            • Seta
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 6964

              AD #22 Zimowe Przyprawowe (Warzone 19.09.09, cicha od 29.09.09)

              Poszło w butelki 40 x 0,5l (resztę rozlałem ) z dodatkiem 130g białego (lodowego) cukru kandyzowanego. Coś za intensywnie czuć ziele angielskie, ale może sie przegryzie...
              Drożdżyki zebrane - pójdą pewnie na witka (to pierwsza gęstwa była).
              Blg spadło do ok 2,7 (z 3,5 po burzliwej). Co ciekawe dofermentowało w domu przez
              ostatnie 2 dni - w piwnicy chyba było mu za zimno. Piwo-miód2 na wszelki wypadek też dodom przytaszczyłem.
              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

              Comment

              • Seta
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 6964

                W wolnych chwilach pomagamy z córką drożdżom...
                Attached Files
                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                Comment

                • Seta
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 6964

                  AD #24 Dubbel św Jerzego (Warzone 11.10.09)

                  Przelane wczoraj na cichą. 3blg, stoi cały czas w kuchni (19-21*C).
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                  Comment

                  • Seta
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #23 Piwo-Miód ver2 (Warzone 1.10.09., cicha od 10.10.09.)

                    Zabutelkowane. Tylko 37 flaszek 0,5l. Blg tylko 1,5. Dodano 200g owego starego miody jako dodatek refermentacyjny. Skrzynki dobę spędzą w kuchni, potem piwnica.
                    Smak ciekawy - dodanie imbiru to był dobry pomysł, już teraz zgrabnie maskuje alkohol.
                    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                    Comment

                    • Seta
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #25 Witbier - "WITold Dekada"

                      Nazwa? W piątek była nasza 10-ta rocznica...
                      Strasznie mi dziś szło. Po pierwsze zaważyłem, że mam 2 worki z chmielem po pół kilo - ten, który cały czas używałem (5 warek) to była marynka, a nie lublin... Bez sensu...
                      Po drugie podczas chmielenia (po 10') zauważyłem, że zapomniałem zamontować filtratora, przelewanie, potem żeby szybko zagotować grzałka, która wpadła do brzeczki i poszły korki...
                      Po trzecie zgubiłem kartkę ze śrutowania i składniki MAM NADZIEJĘ, że dobrze odtwarzam...

                      To jedziemy:
                      1640g słód pilzneński
                      60g słód zakwaszający
                      200g słód owsiany
                      850g słód pszeniczny
                      1200g płatki pszenne Sante
                      150g otręby pszenne Sante

                      płatki, otręby i 100g śrutwy jęczmiennej kleikujemy:
                      60' w 60-63*C
                      zagotowanie i połączenie

                      słody:
                      45' w 52*C - dodajemy kleik
                      60' w 62*C - negatywna próba jodowa (!) ale w planach piwo i kurczak, więc:
                      60' w 73-68*C
                      10' w 75*C

                      Gotowanie z przygodami - ponad 60'
                      od początku 20g marynki
                      na 10' 15g curacao i 10g świeżej skórki z cytryny
                      na 2' 15g kolendry moździerzowanej

                      gęsta 1214 Belgian Abbey - ciekawe co wyjdzie...
                      21l o blg 11,5
                      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                      Comment

                      • Seta
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #26 "Bo każdy facet powinien zrobić grodziszcza" (R)

                        1350g pszeniczny Brewferm
                        1200g wędzony Weyermann
                        100g pszenica od chłopa

                        15' w 52*C
                        30' w 62*C
                        45' w 71*C
                        10' w 75*C

                        60' z 30g lubelskiego
                        10' z 20g lubelskiego

                        drożdże 1728 Scottish prosto z saszetki do ~29*C
                        wyszło 22l x 8blg
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

                          4 butelki z tej warki proszę schować i w przyszłym roku wysłac na konkurs do Grodziska
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Seta
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 6964

                            Coś mi się zdaje, że za mało wędzone wyszło. Zrobię drugie.
                            Wędzonka słabnie w trakcie leżakowania (jak goryczka) czy niekoniecznie?
                            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

                              niekoniecznie
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • Seta
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 6964

                                AD #24 Dubbel św Jerzego (Warzone 11.10.09, cicha od 22.10.09)

                                A co się będę denerwował jałowymi dyskusjami...
                                Dubbel przelany do butelek z 170g sacharozy. Balingu zapomniałem zmierzyć, po cichej było 3 (pierwotny 16). Wyszło 3 skrzynki, głównie 0,33.
                                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X