Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    Butelkowanie #25 Witbier - "WITold Dekada" (warzone 25.10.2009)

    Z pominięciem cichej. Blg 2. Sacharoza 180g. 41 butelki 0,5l.
    Postoi minimum z dobę w domu - zależy mi na nagazowaniu w ciągu miesiąca.
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • Seta
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 6964

      #27 Lambic Niepodległościowy - baza

      1750g pilzeński Strzegom (70%)
      750g pszenica chłopska (30%)

      Pszenica + garść słodu kleikowana:
      2h leniwie: 62* -> 55*C
      15' gotowania i dołączenie do głównego gara

      Słód:
      15' w 62*C dołączmy kleik
      1h leniwie: 73* -> 67*
      74*C i filtracja

      Filtrat mętny.
      Gotowanie 1h
      Od początku 30g lubelskiego "postarzonego" w piekarniku 2h ~60*C

      Zadana gęstwa z Wita - 1214 (to będzie ostatnie piwo tych drożdży)
      Wyszło 12l x 11blg

      cdn...
      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10861

        Seta, chłopie przestań się chwalić swoimi piwami Już niedługo bez miedzianej ligitymacji jedynie będziesz mógł produkować Podpiwek
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
          Seta, chłopie przestań się chwalić swoimi piwami Już niedługo bez miedzianej ligitymacji jedynie będziesz mógł produkować Podpiwek
          Cieszy taka postawa obywatelska jaka jest prowadzenie dzienników piwowarskich. Ułatwi to nam pracę przy konfiskacie.
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • Seta
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 6964

            AD #26 "Bo każdy facet powinien zrobić grodziszcza" (warzone 5.11.2009.)

            Przelany na cichą. Blg 3 w 14*C. Za 2-3 dni dostanie żelatynę z wieprza...
            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
              Za 2-3 dni dostanie żelatynę z wieprza...
              Szkoda.

              Comment

              • Seta
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 6964

                Z tego co mi wiadomo tak klarowano w Grodzisku...
                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  Możliwe, ale to już wyłącza to piwo dla wegetarian. W tym dla mnie. Daj jednak znać czy żelatyna sklaruje piwo. Może skłoni mnie to do ponownych eksperymentów z pektyną.

                  Comment

                  • przemo70
                    † 1970-2019 Piwosz w Raju
                    • 2007.05
                    • 1501

                    Seta a dlaczego chcesz klarować grodziskie? potrzymaj odpowiednio długo i samo się wyklaruje
                    Save water, drink beer ...

                    http://www.parowozy.com.pl/
                    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                    Comment

                    • kentaki
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.10
                      • 452

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Seta a dlaczego chcesz klarować grodziskie? potrzymaj odpowiednio długo i samo się wyklaruje
                      to zależy od drożdży
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      drożdże 1728 Scottish prosto z saszetki do ~29*C
                      wyszło 22l x 8blg
                      u mnie ten szczep (w brew zapewnień) wykazał się słabą flokulacją

                      Comment

                      • Seta
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 6964

                        Jednak chyba się myliłem... KLIK
                        Skąd ja ten karuk wezmę? Tą razą chyba odpuszczę temu klarowaniu.

                        Przemo - pamiętaj, że dałem niesłodowaną pszenicę - to nie jest normalne grodziskie...
                        Last edited by Seta; 2009-11-14, 22:59.
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        • przemo70
                          † 1970-2019 Piwosz w Raju
                          • 2007.05
                          • 1501

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jednak chyba się myliłem... KLIK
                          Skąd ja ten karuk wezmę? Tą razą chyba odpuszczę temu klarowaniu.

                          Przemo - pamiętaj, że dałem niesłodowaną pszenicę - to nie jest normalne grodziskie...
                          Chciało się zaoszczędzić na pszenicy a teraz jest problem
                          Save water, drink beer ...

                          http://www.parowozy.com.pl/
                          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                          Comment

                          • Marcin_wc
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.09
                            • 2115

                            Seta, olej system. Zrób tak, jak sobie postanowileś i będzie dobrze.

                            Comment

                            • Makaron
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 2107

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                              Skąd ja ten karuk wezmę?
                              Ile potrzebujesz? Mogę przesłać porcję na 3-4 warki.
                              Last edited by Makaron; 2009-11-15, 07:31.
                              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                              Comment

                              • Seta
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 6964

                                @Przemo - Nie chodziło o oszczędności. Prawdziwy grodzisz był - o ile wiem - w 100% ze słodu pszenicznego. Problem jest taki, że obecnie prawdopodobnie żadna słodownia nie wędzi słodu pszenicznego, więc póki nie uwędzę go sam muszę dawać wędzony jęczmienny. Zaś pszenica niesłodowana jest moim zdaniem bardziej "pszeniczna" od słodu. Dodaje charakteru.
                                @Marcin - Zobaczę, jak sam się klaruje. Jak słabo, to następnym razem mnie nie powstrzymacie...
                                @Makaron - wielkie dzięki za chęci, ale i tak nie zdążyłbym zadać. A skąd masz?
                                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X