Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
Wyświetlenie odpowiedzi
Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:
Collapse
X
-
#28
A:
3000g monachijski 19 EBC Litolev
450g pilzneński Weyermann
500g aroma Brewferm
B:
3250g pilzneński Strzegom
500g cara-pils Weyermann
500g cara-cristal 120EBC Brewferm
250g wędzony Weyermann
Zacieranie w 15l kranówki:
tylko A:
15' w 54*C
10' w 62*C - odbieramy 5l gęstego
. dekokt 10' w 72*C i 6' wrzeninia
. główny gar 40' w 62*C
po połączeniu dostajemy 72*C
Dodajemy słody B;
temperatura spada do 66*C, podgrzewamy - masakrycznie gęste!
60' w 72-66*
Temperatura mash-out'u nieznana, bo zależy od miejsca w garze...
Filtracja koszmar.
Breczka gotowana 30' w garnkach z 50g miodu.
Całość gotowana 120' w tym:
60' z 20g marynki
30' z 15g lublina
Wyszło 17l 20,5blg zadane gęstwą szkotów dobowym starterem.
ORAZ
Cienisz gotowany 90' z chmielem z poprzedniego piwa oraz 60' z 15g lublina.
Po schłodzeniu wlane do fermentatora go grodzisku (bez mycia).
Wyszło ok 16l x 8blg.
Wydajność tragiczna - za gęste to było. I nie wysładza się zimna wodą...
Comment
-
-
Butelk.: #26 Bo każdy... grodziszcza (5.11.) #28C Podpiwek szkodzki (21.11.)
Zabutelkowaliśmy dziś dwie warki:
#26 "Bo każdy facet powinien uwarzyć grodziszcza" blg nie znane, od tygodnia stał w kranikowym i ciekło - zostało ok 19l. Dodano 220g ekstraktu płynnego. Zapowiada się smakowicie.
#28C "Podpiwek szkodzki". 1blg, 29 x 0,5l. Dodano 170g ekstraktu płynnego.
Comment
-
-
Dekantacja: #27 Lambik (11.11) i #28T Twardy Szkot (21.11)
Szkot: cicha w piwnicy, było sporo osadu, pachnie super, blg ~5,5.
Lambik: ale jaja chyba wyszedł! Zobaczymy co będzie dalej - smaki się ułożą, czy skwaśnieje na amen?? Nie ma go dużo - niecałe 15l, blg ~2,5.
Comment
-
-
#27L i #28S zakapslowane przed Świętami. Oba zapowiadają się bardzo ciekawie, ale potrzebują duuużo czasu...
W międzyczasie powstały dwa "piwa" na bazie Podpiwka Kujawskiego, ale ich nie liczę...
Co ciekawe podpiwek z cukrem i drożdżami piekarskimi wyszedł lepszy niż ten z ekstraktem słodowym i drożdżami szkockimi! Czyżby drożdże piekarnicze niżej odfermentowywały? Użyję je kiedyś jeszcze do jakiś popłuczyn...
Comment
-
-
#29 Pils 10blg
3,3kg pilzneński
0,5kg monachijski 19EBC
0,2kg cara-pils
0,1kg cukier
35' 61-62*C
30' 71-72*C
75*C - filtracja
60' z 40g lubelskiego, szyszki 2008
30' z 20g lubelskiego, szyszki 2008
15' z 20g lubelskiego, szyszki 2009
5' z 20g lubelskiego, szyszki 2009
10' z łyżeczką mchu
Wyszło 10blg ok 23l (byłoby sporo więcej, ale nie chciało mi się grzebać w błocie...).
Świeży dobowy starter Budvarów zadany w 28*C, schłodzenie do 18*C na balkonie i wyjazd do piwnicy, gdzie notuję 11-12*C. Prawdopodobnie schłodzimy jutro poniżej 10*C w styropianówce.
Comment
-
-
Dekantacja: #29 Pils 10blg (warzone 9.01.2010)
Przelane WCZORAJ na cichą.
Blg z wyliczeń ok 3,2 (temp. piwa 9,5*C). Piwo przechłodzone (temp spadła mi w "lodówce-styropianówce" do 4*C!) - nie jestem pewien czy burzliwa się skończyła, ale potrzebowałem drożdży na dziś...
Comment
-
-
#31 Pils 12blg
3,5kg słód pilzneński 3,6EBC
0,7kg słód monachijski 19EBC
0,1kg cara-red 50EBC
10min w 63*C- 5l gęstego pobrane do innego gara
- 20min w 73*C
- 5min wrzenia
w tym czasie rzadkie ok 1h w 60-63*C
po połączeniu obu garów 72*C
trzymam ok 1h w 68-72*C, bo gapnęłem się, że psy nie były jeszcze na spacerze
Filtracja poszła raz-dwa.
Chmielenie:
60min z 30g marynki 2008
30min z 30g lubelskiego 2008
15min z 10g lubelskiego 2008
5min z 20g lubelskiego 2009
Comment
-
AD #31 Pils prawie 12blg
Wsadziłem parę fotek z tej warki na mojego fejsbuka: http://www.facebook.com/album.php?ai...5&l=afe10ea0d5
Blg wyszło gdzieś ok 11,8. Około, bo padła mi bateryjka w termometrze! na szczęście na sam koniec, nawet po chłodzeniu!!
Pojemność 22l. Drożdże gęstwa Budvar Lager, starter 24h.
Comment
-
-
Tak. Kiedyś pierdzieliłem sie z talerzykiem, ale to olałem. Przy "sracz-wężyku" nie ma to dużego znaczenia, a talerzyk jednak obniża wydajność (to bezpośrednio pod nim nie jest wysładzane). Staram się nie lać za dużym strumieniem. Ta odrobina mąki osiądzie podczas fermentacji.
Comment
-
-
#32 Koźlaczek nie kochany
Właściwie, to wczoraj uwarzyłem coś takiego:
Słody:
2,8kg monachijski
2,6kg pilzneński
0,5kg cara-cristal 120 EBC
0,3kg aroma
0,3kg cara-red
Zacieranie (miała być dekokcja, ale mi się nie chciało )
15min w ok 62*C
45min w ok 71*C
75*C - filtracja
Gotowanie 90min w tym:
60min z 25g marynki 2008
15min z 20g lubelskiego 2009
14min z mchem irlandzkim
Drożdże: gęstwa z Burvarów z warki #29 - na próbę bez startera.
Wyszło ok 20l i 17blg. Kiepska wydajność i sporo syfów z chmielin, bo mi się nie chciało.
Generalnie za mało miłości w to piwo włożyłem, żeby było genialne. Nocą brakuje energii... Mam nadzieję, że chociaż nie skwaśnieje!
Comment
-
Comment