Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Wczoraj dekantowałem do czystego fermentatora i dodano 3,3l przefermentowanego soku malinowego*. (...)Sok w piwnicy zafermentował spontanicznie .
    Ten produkt

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #28

      A:
      3000g monachijski 19 EBC Litolev
      450g pilzneński Weyermann
      500g aroma Brewferm

      B:
      3250g pilzneński Strzegom
      500g cara-pils Weyermann
      500g cara-cristal 120EBC Brewferm
      250g wędzony Weyermann

      Zacieranie w 15l kranówki:
      tylko A:
      15' w 54*C
      10' w 62*C - odbieramy 5l gęstego
      . dekokt 10' w 72*C i 6' wrzeninia
      . główny gar 40' w 62*C
      po połączeniu dostajemy 72*C

      Dodajemy słody B;
      temperatura spada do 66*C, podgrzewamy - masakrycznie gęste!
      60' w 72-66*
      Temperatura mash-out'u nieznana, bo zależy od miejsca w garze...
      Filtracja koszmar.

      Breczka gotowana 30' w garnkach z 50g miodu.
      Całość gotowana 120' w tym:
      60' z 20g marynki
      30' z 15g lublina

      Wyszło 17l 20,5blg zadane gęstwą szkotów dobowym starterem.


      ORAZ

      Cienisz gotowany 90' z chmielem z poprzedniego piwa oraz 60' z 15g lublina.
      Po schłodzeniu wlane do fermentatora go grodzisku (bez mycia).
      Wyszło ok 16l x 8blg.

      Wydajność tragiczna - za gęste to było. I nie wysładza się zimna wodą...

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        Tak wygląda rezerwa jeśli się o niej zapomni....
        Attached Files
        Last edited by Seta; 2009-11-24, 22:48.

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          Butelk.: #26 Bo każdy... grodziszcza (5.11.) #28C Podpiwek szkodzki (21.11.)

          Zabutelkowaliśmy dziś dwie warki:
          #26 "Bo każdy facet powinien uwarzyć grodziszcza" blg nie znane, od tygodnia stał w kranikowym i ciekło - zostało ok 19l. Dodano 220g ekstraktu płynnego. Zapowiada się smakowicie.
          #28C "Podpiwek szkodzki". 1blg, 29 x 0,5l. Dodano 170g ekstraktu płynnego.

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            Dekantacja: #27 Lambik (11.11) i #28T Twardy Szkot (21.11)

            Szkot: cicha w piwnicy, było sporo osadu, pachnie super, blg ~5,5.
            Lambik: ale jaja chyba wyszedł! Zobaczymy co będzie dalej - smaki się ułożą, czy skwaśnieje na amen?? Nie ma go dużo - niecałe 15l, blg ~2,5.

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #27L i #28S zakapslowane przed Świętami. Oba zapowiadają się bardzo ciekawie, ale potrzebują duuużo czasu...

              W międzyczasie powstały dwa "piwa" na bazie Podpiwka Kujawskiego, ale ich nie liczę...
              Co ciekawe podpiwek z cukrem i drożdżami piekarskimi wyszedł lepszy niż ten z ekstraktem słodowym i drożdżami szkockimi! Czyżby drożdże piekarnicze niżej odfermentowywały? Użyję je kiedyś jeszcze do jakiś popłuczyn...

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #29 Pils 10blg

                3,3kg pilzneński
                0,5kg monachijski 19EBC
                0,2kg cara-pils
                0,1kg cukier

                35' 61-62*C
                30' 71-72*C
                75*C - filtracja

                60' z 40g lubelskiego, szyszki 2008
                30' z 20g lubelskiego, szyszki 2008
                15' z 20g lubelskiego, szyszki 2009
                5' z 20g lubelskiego, szyszki 2009
                10' z łyżeczką mchu

                Wyszło 10blg ok 23l (byłoby sporo więcej, ale nie chciało mi się grzebać w błocie...).
                Świeży dobowy starter Budvarów zadany w 28*C, schłodzenie do 18*C na balkonie i wyjazd do piwnicy, gdzie notuję 11-12*C. Prawdopodobnie schłodzimy jutro poniżej 10*C w styropianówce.

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #30 Pszeniczne

                  2,2kg pszeniczny
                  2kg pilzneński

                  80' 48-42*C (śniadanie, sprzątanie )
                  15' 62*C
                  50' 71*C
                  74*C i filtracja

                  trwa chmielenie:
                  60' z 20g lubelskiego 2008
                  10' z 15g lubelskiego 2008

                  nowa saszetka Wyeast 3638 Bavarian Wheat

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    Wyszło ok 20l i "mocne" 12,5 blg.

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      Dekantacja: #29 Pils 10blg (warzone 9.01.2010)

                      Przelane WCZORAJ na cichą.
                      Blg z wyliczeń ok 3,2 (temp. piwa 9,5*C). Piwo przechłodzone (temp spadła mi w "lodówce-styropianówce" do 4*C!) - nie jestem pewien czy burzliwa się skończyła, ale potrzebowałem drożdży na dziś...

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #31 Pils 12blg

                        3,5kg słód pilzneński 3,6EBC
                        0,7kg słód monachijski 19EBC
                        0,1kg cara-red 50EBC

                        10min w 63*C
                        • 5l gęstego pobrane do innego gara
                        • 20min w 73*C
                        • 5min wrzenia

                        w tym czasie rzadkie ok 1h w 60-63*C
                        po połączeniu obu garów 72*C
                        trzymam ok 1h w 68-72*C, bo gapnęłem się, że psy nie były jeszcze na spacerze

                        Filtracja poszła raz-dwa.

                        Chmielenie:
                        60min z 30g marynki 2008
                        30min z 30g lubelskiego 2008
                        15min z 10g lubelskiego 2008
                        5min z 20g lubelskiego 2009

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          AD #31 Pils prawie 12blg

                          Wsadziłem parę fotek z tej warki na mojego fejsbuka: http://www.facebook.com/album.php?ai...5&l=afe10ea0d5
                          Blg wyszło gdzieś ok 11,8. Około, bo padła mi bateryjka w termometrze! na szczęście na sam koniec, nawet po chłodzeniu!!
                          Pojemność 22l. Drożdże gęstwa Budvar Lager, starter 24h.

                          Comment

                          • keto
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.07
                            • 388

                            Wodę lejesz bezpośrednio na młóto?
                            Pozdrawiam
                            Artur

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              Tak. Kiedyś pierdzieliłem sie z talerzykiem, ale to olałem. Przy "sracz-wężyku" nie ma to dużego znaczenia, a talerzyk jednak obniża wydajność (to bezpośrednio pod nim nie jest wysładzane). Staram się nie lać za dużym strumieniem. Ta odrobina mąki osiądzie podczas fermentacji.

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #32 Koźlaczek nie kochany

                                Właściwie, to wczoraj uwarzyłem coś takiego:

                                Słody:
                                2,8kg monachijski
                                2,6kg pilzneński
                                0,5kg cara-cristal 120 EBC
                                0,3kg aroma
                                0,3kg cara-red

                                Zacieranie (miała być dekokcja, ale mi się nie chciało )
                                15min w ok 62*C
                                45min w ok 71*C
                                75*C - filtracja

                                Gotowanie 90min w tym:
                                60min z 25g marynki 2008
                                15min z 20g lubelskiego 2009
                                14min z mchem irlandzkim

                                Drożdże: gęstwa z Burvarów z warki #29 - na próbę bez startera.
                                Wyszło ok 20l i 17blg. Kiepska wydajność i sporo syfów z chmielin, bo mi się nie chciało.

                                Generalnie za mało miłości w to piwo włożyłem, żeby było genialne. Nocą brakuje energii... Mam nadzieję, że chociaż nie skwaśnieje!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X