Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    A wystarczyło zrobić dłuższą przerwę białkową przy zacieraniu
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Seta
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 6964

      Etam strasznie się boję zmętnienia na zimno.
      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

      Comment

      • Seta
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 6964

        Fejsbuk

        Na dniach rozpoczęcie sezonu w Zielonej Gęsi. Tymczasem postanowił przenieść część gawędziarską na FaceBooka, żeby się nie powtarzać. Receptury itp trudne sprawy pozostaną tu...

        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

        Comment

        • Seta
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 6964

          #35 Koelsch

          3,5kg pilzneński
          0,5kg pszeniczny

          65*C przez 45min
          71*C przez 10min
          76*C - filtracja

          30g Spalt Select (3-letni granulat...) na 60min
          drożdże German Ale; starter chłodzony, bo miałem warzyć tydzień temu...

          Fotorelacja na FB, link powyżej.
          Last edited by Seta; 2010-09-26, 13:43.
          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

          Comment

          • Seta
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 6964

            AD #35 Koelsch

            Koelsch wczoraj przelany na cichą. Blg prawie 5 - chyba mam za zimno w piwnicy (wieczorem było 12*C). Ostatnie dni cichej kolsch spędzi w domu, żeby mieć okazje dofermentować.
            Właśnie śrutuję zboże na alta...
            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

            Comment

            • bielok
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.10
              • 338

              Cześć

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
              Właśnie śrutuję zboże na alta...

              To do alta dodaje się dodatki niesłodowane ;-) ?
              Warzyłeś dzisiaj?
              anioły śmierdzą potem
              żrą kiełbasę
              mają w dupie żywych

              Comment

              • Seta
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 6964

                #36 Alt

                Zesłodowane zboże to jednak zboże, tylko lekko przetworzone

                Skład:
                2,1kg pilzneński
                2,1kg monachijski ciemny
                0,25kg cristal 150L
                0,3kg cukier (ups )

                15' w 54*C
                40' w 63*C
                15' w 72*C
                75*C i filtracja - poszła nieźle ale za głęboko wysłodziłem

                70' z różnymi starymi chmielami (po 20g: marynka granulat 2007 z lodówki, marynka szyszki 2008 i lubelski szyszki 2009) - nic nie śmierdziało ale też specjalnie nie pachniało... Najlepiej pachniał najstarszy granulat przechowywany w lodówce. Zobaczymy, co będzie.
                Miało być bez aromatu, ale poszło:
                5' lubelski szyszki 2009 30g

                W pewnym momencie (po 18l) zatkała mi się rurka i nie mogłem odfiltrować chmielin. Mieszanka szyszek i granulatu nie ułatwia sprawy. Kranik też zatkałem. Nawet dolałem litr wrzątku i lipa. Wkurzony wziąłem sitko i przelałem resztę do garnka i przegotowałem. Dodałem cholernego cukru, bo ten wrzątek, ale alt powinien być lekko wytrawny, więc chyba nie popsułem...
                Studzi się jak połączę to sprawdzę sumaryczny balling. Mam nadzieję na 13...
                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                Comment

                • Seta
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 6964

                  AD #36 Alt

                  Wyszło 24l około 13.5blg. Około, bo padł mi termometr. Trzeba będzie się szybko się rozejrzeć...
                  Last edited by Seta; 2010-10-10, 19:25.
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23926

                    A to termometrem mierzysz objętość czy ekstrakt brzeczki?
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • bielok
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.10
                      • 338

                      Cześć

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                      A to termometrem mierzysz objętość czy ekstrakt brzeczki?
                      Nie wie w jakiej temperaturze robił pomiar gęstości.
                      anioły śmierdzą potem
                      żrą kiełbasę
                      mają w dupie żywych

                      Comment

                      • Seta
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 6964

                        24l to dużo za dużo dla tych wrednych germańców... Poszły na spacer w kuchni, wystawiłem na chłodniejszą klatkę schodową, znowu wyszły, zniosłem do piwnicy i mam je w nosie...
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        • Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          mam je w nosie...
                          W nosie to trochę za ciepło. Będziesz miał dużo estrów.

                          Comment

                          • Seta
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 6964

                            hehe... Masz rację, mogło jeszcze być "w dupie", ale tam ta sama temperatura...
                            To zostawię ciule w piwnicy.
                            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                            Comment

                            • Seta
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.10
                              • 6964

                              No to są jaja...
                              Uwaga! Drastyczne zdjęcia:

                              - wchodzisz na własne ryzyko!
                              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                              Comment

                              • Twilight_Alehouse
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.06
                                • 6310

                                Instynkt samozachowawczy na poziomie lemingów

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X