Mikrobrowar Czarna Owca

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • moonjava
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.11
    • 109

    Mikrobrowar Czarna Owca

    Witajcie

    Mikrobrowar Czarna Owca powstał w oparciu o sprzęt i część surowców wykorzystywanych do tej pory w przydomowej winiarni. Przez 9 lat powstawały w niej głównie wina, miody i nalewki; raz tylko, dzięki uprzejmości pana Z.T. Nowickiego, popełniłem piwo w stylu „kilo jęczmienia gotować przez godzinę, dodać potem 5 dkg drożdży piekarskich...”. Efekt był tak przejmujący, że skutecznie zniechęcił mnie na kilka lat do eksperymentów z piwem. Dopiero w tym roku, kiedy na zlocie w Oleśnicy spróbowałem piw Wesołego, wróciła mi chęć do warzenia. Plany mogłem urzeczywistnić niestety dopiero w lecie. Dzięki uprzejmości Szlangiego ekspresowo dokupiłem potrzebny sprzęt i surowce. Zacząłem od warzenia ze słodu. Zwariowałem. 12 warek w ciągu miesiąca. Niestety Zamojszczyzna to kraina silnie rolnicza, przyspieszone w tym roku żniwa przesunęły termin orki, ludzie przystawali by upajać się dostępnym tylko sezonowo zapachem świeżo wyoranej gleby a mi dzięki temu skisły 4 warki. Teraz czekam zimy.

    Aha - skąd taka nazwa? Owca dlatego, że w miejscu gdzie warzę była ferma owiec, zresztą sam z wykształcenia jestem zootechnikiem. A czarna owca, bo choćbym nie wiem jak się starał to zawsze i tak wychodzą na wierzch winiarskie przyzwyczajenia oraz skłonność do eksperymentowania, uwarzenie piwa zgodnie ze sztuką to dla mnie ...sztuka.

    ***

    Na życzenie, opis 7 warki:

    10.08.07
    Wit bier

    Zasyp:
    2 kg pilzneńskiego
    1,6 kg pszenicy

    Zacieranie:
    44*C – 30 min.
    55*C – 20 min.
    63*C – 60 min.
    72*C – do negat.

    Wysł. 12L wody, 3x.

    Gotow. 1h z 10g Marynki.

    Blg. start. 10,5*.

    Drożdże Safbrew WB-06, w postaci startera.

    Ferm. 10 dni.

    Doferm. 9 dni; przerwane bo pojawił sie zapach ścierkowo-octowy (a jednocześnie piwo delikatnie fermentowało).

    Blg końcowego teraz nie podam, bo mam w innym kajecie.

    Butelk. ze 160g glukozy.


    arek
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Witamy naczelnego winiarza ;, 12 warek w ciągu miesiąca? toś chłopie pojechał

    Wino robiłem przez trzy lata, forum winiarskie czytałem, jednak piwo to jest to. Choć wino chyba jeszcze zrobie, dawają surowiec więc trza robić.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Seta
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Zamojszczyzna powiadasz??? Gratuluję decyzji. Jesteśmy chyba najbliższą "konkurencją" - trza się spotkać!
      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

      Comment

      • moonjava
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.11
        • 109

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
        Jesteśmy chyba najbliższą "konkurencją" - trza się spotkać!
        Musowo! Może coś uda sie wykombinować -> http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=16002

        ***
        Poniżej zamieszczam receptury piw, które mam zamiar przytargać na Krakowski Zlot Winiarzy 10.XI.07.


        Warka #1

        18.07.07
        Jasne 12Blg

        Zasyp (4kg):
        2,5 kg pilzn.
        1,5 kg monach.

        Zacieranie:
        63*C – 40 min.
        72*C – 20 min.

        Wysł. 12L wody, 3x.
        Gotow. 6g Marynki (60), 4g Lubelskiego (30), 3g Lubelskiego (0).
        Blg. start. 12.
        Drożdże Danstar Windsor, z saszetki, uwodnione, w dawce 0,4g/L.
        Ferm. 5 dni.
        Doferm. 11 dni;
        Butelk. z 200g sacharozy.

        ***

        Warka #2

        23.07.07
        Ciemne 12Blg

        Zasyp (4kg):
        1,6 kg pilzn.
        1,2 kg monach.
        0,4 kg carapils
        0,4 kg karmelowy ciemny
        0,4 kg czekoladowy

        Zacieranie:
        63*C – 30 min.
        72*C – 40 min.

        Wysł. 12L wody, 3x.
        Gotow. 6g Marynki (60), 8g Lubelskiego (15), 4g Lubelskiego (0).
        Blg. start. 12.
        Drożdże Danstar Windsor, gęstwa z warki #1.
        Ferm. 3 dni.
        Blg.=6
        Doferm. 8 dni;
        Butelk. z 200g sacharozy.

        ***

        Warka #6

        09.08.07
        Pszeniczne na słodzie 12Blg

        Zasyp (4,28 kg):
        1,6 kg pilzn.
        2 kg pszeniczny
        0,68 kg sacharozy.

        Zacieranie:
        44*C – 30 min.
        63*C – 30 min.
        72*C – 75 min.

        Wysł. 12L wody, 3x.
        Gotow.: 6g Lubelskiego (15), 2g Lubelskiego (0).
        Blg. start. 12.
        Drożdże Safbrew WB-06, w postaci startera.
        Ferm. 4 dni.
        Doferm. 8 dni;
        Butelk. z 200g sacharozy.

        ***

        Warka #8

        12.08.07
        Pszeniczne gęste na ziarnie 22Blg

        Zasyp (7,3 kg):
        1,2 kg pilzn.
        1,2 kg monach.
        2,8 kg pszenicy
        0,1 kg karmelowy ciemny
        2 kg sacharozy.

        Zacieranie:
        63*C – 15 min.
        72*C – 75 min.

        Wysł. 12L wody, 3x.
        Gotow.: 10g Marynki (60), 10g Lubelskiego (5).
        Blg. start. 22
        Drożdże Safbrew S-33, w postaci startera.
        Ferm. 8 dni.
        Doferm. 20 dni;
        Butelk. z 100g glukozy i 30g sacharozy.


        arek

        Comment

        • Seta
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Czy Ty przypadkiem nie za dużo słodzisz? Wydaję mi się, że 140g sacharozy byłoby dość (zakładam, że planujesz 20-litrowe warki). Inaczej butelki Ci rozsadzi! W pszenicznym z kolei za mało... Niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony...
          Druga sprawa to chmiel - stanowczo za mało! 4-krotnie bym zwiększył. Chyba, że masz jakieś ekstrakty chmielowe.
          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

          Comment

          • moonjava
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.11
            • 109

            #6
            Mea culpa. Wszystek chmiel oczywiście razy cztery.

            Co do słodzenia to ja już jestem mądry teraz; te piwa które mi dobrze odfermentowały na cichej to "jedynie" mocno strzelają przy otwarciu, jedno mi niedofermentowało i teraz rozlewam butelkę 0,33 na 3 kufle po 0,5L...

            Comment

            • coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moonjava Wyświetlenie odpowiedzi
              Mea culpa. Wszystek chmiel oczywiście razy cztery.

              Co do słodzenia to ja już jestem mądry teraz; te piwa które mi dobrze odfermentowały na cichej to "jedynie" mocno strzelają przy otwarciu, jedno mi niedofermentowało i teraz rozlewam butelkę 0,33 na 3 kufle po 0,5L...
              Z chmielem na oko nie jest źle, pszeniczki powinny być mało chmielone, jeżeli chcesz zwiększyć to najwyżej razy dwa. Co do gazowania to ja pszeniczki gazuję 200 g glukozy, zwykle jest OK.

              Comment

              • Seta
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                Z chmielem na oko nie jest źle, pszeniczki powinny być mało chmielone, jeżeli chcesz zwiększyć to najwyżej razy dwa.
                no z pszenicą OK, ale:

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moonjava Wyświetlenie odpowiedzi
                Warka #1 Jasne 12Blg
                Gotow. 6g Marynki (60), 4g Lubelskiego (30), 3g Lubelskiego (0).
                ***
                Warka #2 Ciemne 12Blg
                Gotow. 6g Marynki (60), 8g Lubelskiego (15), 4g Lubelskiego (0).
                13-18g to x2 26-36g - na dwunastki to nie wiele. Zwłaszcza, że część tylko do chłodzenia.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                Co do gazowania to ja pszeniczki gazuję 200 g glukozy, zwykle jest OK.
                j.w. - pszeniczne OK, ale...
                Dodatkowo 200g glukozy = 170g sacharozy. Chyba...

                PS. Już się nie odzywam, bo w wątku Moonjavy mam tyle wypowiedzi co Moonjava...
                Last edited by Seta; 2007-10-30, 13:49.
                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                Comment

                • coder
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.10
                  • 1347

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  no z pszenicą OK, ale:
                  13-18g to x2 26-36g - na dwunastki to nie wiele. Zwłaszcza, że część tylko do chłodzenia.
                  Robiłem pszeniczki z 10g Marynki. Ale ja nie lubię chmielu...
                  Dolna granica stylu to 8 IBU, czyli prawie nic - próg wrażliwości to 5 IBU. Trzeba by przeliczyc promashem, ale na oko moonjava chyba się zmieścił.

                  Dodatkowo 200g glukozy = 170g sacharozy. Chyba...
                  Myślałem że tyle samo, ale nie wiem, nie używam sacharozy.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X