Krajeński Browar Domowy Warka nr 1 Ślubne Mocne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Tomek-Pasieka
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.10
    • 197

    Krajeński Browar Domowy Warka nr 1 Ślubne Mocne

    Postanowiłem napisać trochę o moich dokonaniach...

    Zestaw BA Zimowe Mocne, warzone 21 XI 2005 r.

    chmielone:
    Lubelski 25 g
    Marynka 25 g + 25 g
    drożdże: Safale S-04
    Blg poczatkow 17, końcowe 5.
    Butelkowane 14 XII 2005 wyszły 34 butelki

    Piwo treściwe, acz trafiło się sporo butelek bez gazu. Wina albo miękkich kapsli, albo braku wprawy w kapslowaniu.

    W piwnicy zostały jeszcze (chyba) 3 butelki. Kolejna degustacja planowana na drugą rocznice butelkowania.
  • Tomek-Pasieka
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.10
    • 197

    #2
    Krajeński Browar Domowy Warka nr 2

    Piwo Imbirowe Ślubne Ale
    (zestaw BA Prawdziwe Ale)

    Chmiel Lubelski 40 g
    Marynka 20 g (dodana 10 min. przed końcem)
    Imbir 70 g
    Blg początkowe 10, końcowe 4

    40 butelek (rozlewane 9 I 2006 r.)
    W piwnicy została 1 flaszka, czeka na 2 rocznice ślubu (17 VI 2008)

    po półtora roku od butelkwania piwo bardzo wytrawne, o łagodniejszym niż rok wcześniej aromacie imbiru.

    Comment

    • Tomek-Pasieka
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.10
      • 197

      #3
      Warka nr 3

      Ze starego mieszkania

      Zacierane 28 III 2006

      Pilzneński 3,2 kg
      Monachijski 1,6 kg
      Monachijski przypalony 0,2 kg (moczony 10 min. w wodzie o temp. 40 st, wstawiony do piekarnika na 10 min w 80 st., wzrost stopniowy do 160 st i trzymany 25 min, ostatnie 20 min. w temp. ok. 130-140 st.)
      zacieranie:
      64 st. 30 min
      72 st. 30 min

      Chmiel Marynka 35 g
      Lubelski 4 g
      drożdże Safale US-56

      Blg początkowe 14, końcowe 4,5
      Refermentacja glukoza 200 g.
      wyszło 38 butelek
      W piwnicy została 1

      Comment

      • Tomek-Pasieka
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.10
        • 197

        #4
        Warka nr 4 eM2

        5 VI 2006

        pilzneński 3,2 kg
        monachijski 1,6 kg
        pilzneński przypalony (jak w warce nr 3) 0,27 kg

        zacieranie:
        56 st. 15 min.
        64 st. 30 min.
        72 st. 30 min.

        chmielenie:
        marynka 25 g
        lubelski 15 g + 25 g
        owoce jałowca 3 szt.
        goździki 2 szt.
        gotowane 30 min, skręcony gaz na 20 min. (zakupy) i dogotowane 20 min.

        Drożdże Safbrew T-58
        fermentowało w trakcie upałów (26-28 st)

        Blg pocz. 12, końcowe 4
        refermentacja glukoza 200 g.

        butelkowane 1 VII 2006 (41 x 0,5 l + 1 x 0,3 l)

        Comment

        • Tomek-Pasieka
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.10
          • 197

          #5
          Warka nr 5 Urodzinowy lager

          23 X 2006

          Pilzneński 1,6 kg
          Monachijski 0,8 kg
          Carapils 0,5 kg

          zacieranie:
          56 st. 15 min.
          64 st. 30 min.
          72 st. 30 min.

          zawalona filtracja (za płytko wetknięty filtrator)
          14 l brzeczki 10,5 Blg

          chmielenie:
          Marynka 25 g
          Spalter 15 g + 20 g

          odfermentowało do 4 Blg

          Butelkowane 18 XI 2006

          Jak na mój gust przechmielone aromatycznym. Po miesiącu leżakowania było całkiem całkiem, ale im dłużej leżało tym bardziej wyłaził aromat. Po roku da się pić, acz dla mnie zbyt aromatyczne

          Comment

          • Tomek-Pasieka
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.10
            • 197

            #6
            Warka nr 6 Krajeńskie Jasne

            Zacierane 12 III 2007 z myślą o konkursie dziedzictwa kulinarnego. ten sam przepis w warce nr 7 z 22 III 2007

            pilzneński 4,8 kg

            zacieranie:
            65 st. 45 min.
            75 st. 15 min.

            chmielenie:
            Marynka 35 g
            Lubelski 5 g + 10 g

            24 l. brzeczki 12,5 Blg
            odfermentowało do 4,5 Blg
            refermentacja glukoza 200 g

            Bardzo treściwe piwo o lekkiej goryczce.
            Zdobyło I nagrodę na IV Powiatowym Konkursie Dziedzictwa Kulinarnego "Smaki Krajny i Pałuk" w Witosławiu oraz wyróżnienie w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo w Przysieku k. Torunia.

            Comment

            • Tomek-Pasieka
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.10
              • 197

              #7
              Warka nr 8 Pszeniczne

              1 X 2007

              pszeniczny jasny 2 kg
              pilzneński 1,5 kg
              carahell 0,25 kg

              dekokcja dwuwarowa

              45 st. 15 min
              53 st. I dekokt (63 st. 10 min, 72 st. 10 min, 100 st. 15 min)
              63 st. II dekokt (72 st. 10 min, 100 st. 15 min)
              72 st. 35 min.
              78 st. i filtracja

              chmielenie Lubelski 20 g + 10 g

              drożdże Safbrew WB-06

              Blg początkowe 12,5, końcowe 3,5
              refermentacja glukoza 170 g (na 33 butelki 0,5 l)

              Comment

              • Tomek-Pasieka
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.10
                • 197

                #8
                no tak... pomieszałem marynkę z lubelskim. w warce nr 1 i 2 winny być zamienione

                Comment

                Przetwarzanie...
                X