Pierwsza Warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • stadko
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.10
    • 10

    Pierwsza Warka

    Witam,
    Tak jak pisałem.... na weekendzie miałem zrobić swoją pierwszą warkę. Na początek z brew kita ale za tydzień idę w głęboką wodę i robie ze słodu No więc dzisiaj wszystko zgodnie z instrukcją. Gotowanie gotowca z ekstraktem słodowym, potem chłodzenie i fermentacja burzliwa. No właśnie tylko mam pytanko: wszystko jest już w fermentatorze ale nie ma jeszcze żadnej piany...ile trzeba czekać aby drożdże zaczęły "robić swoje" ?


    Pozdro
    Stadko
    ...a wszystkich, którzy chcą stracić nieco Biercepsa zapraszam na skuteczne odchudzanie
  • dori
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.10
    • 320

    #2
    różnie to bywa, ale zwykle po 24h godzinach piana jest... chociaż zdarzało mi się czekać i dłużej

    Comment

    • Seta
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      eee... Suche to pewnie z rana ruszą.
      Zagotowałeś tą wodę do rozcieńczania?
      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

      Comment

      • stadko
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.10
        • 10

        #4
        spoko....

        Spoko to mnie uspokoiłeś. Jeśli chodzi o wodę to dałem tą z biedronki bo okazało się że seniorka ma 2 x 5-cio litrowe baniaki w domu to dokupiłem jeszcze 2 cisowianki i git (normalnie dzisiaj w biłgo tylko 2 sklepy otwarte) A jak jest z tymi termometrami z browamatora naklejanymi na wiaderko? Bo dałem drożdże jak na zielono wyświetlało się 28 ale na 30 było też jeszcze trochę podświetlone i boje się że za szybko...

        Pozdro
        Stadko
        ...a wszystkich, którzy chcą stracić nieco Biercepsa zapraszam na skuteczne odchudzanie

        Comment

        • stadko
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.10
          • 10

          #5
          Spoko Dori Dzisiaj wstaje i właśnie zaczyna się pienieć Mam jeszcze pytanko, czy do burzliwej lepiej stosować tą rurkę przy pojemniku z dziurką, czy po prostu zakładać wieko na pojemnik i nie domykać do końca?
          ...a wszystkich, którzy chcą stracić nieco Biercepsa zapraszam na skuteczne odchudzanie

          Comment

          • banaszek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.02
            • 617

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika stadko Wyświetlenie odpowiedzi
            czy do burzliwej lepiej stosować tą rurkę przy pojemniku z dziurką, czy po prostu zakładać wieko na pojemnik i nie domykać do końca?
            Ja na burzliwej zawsze zakładam wieko, którego nie dociskam do końca. Na cichą stosuję wieko z rurką. I sądzę, że to zachowanie większości piwowarów.

            Co do temperatury, w której dodajesz drożdże - 28-30 jest ok. Chociaż zawsze lepiej dodać w temperaturze, w której ma przebiegać fermatacja. Kiedyś zdarzyło mi się dodać w 32 stopniach i piana uciekała z fermentora. Co nagle to po diable.


            Comment

            Przetwarzanie...
            X