Pierwsza Warka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • stadko
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.10
    • 10

    #1

    Pierwsza Warka

    Witam,
    Tak jak pisałem.... na weekendzie miałem zrobić swoją pierwszą warkę. Na początek z brew kita ale za tydzień idę w głęboką wodę i robie ze słodu No więc dzisiaj wszystko zgodnie z instrukcją. Gotowanie gotowca z ekstraktem słodowym, potem chłodzenie i fermentacja burzliwa. No właśnie tylko mam pytanko: wszystko jest już w fermentatorze ale nie ma jeszcze żadnej piany...ile trzeba czekać aby drożdże zaczęły "robić swoje" ?


    Pozdro
    Stadko
    ...a wszystkich, którzy chcą stracić nieco Biercepsa zapraszam na skuteczne odchudzanie
  • dori
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.10
    • 320

    #2
    różnie to bywa, ale zwykle po 24h godzinach piana jest... chociaż zdarzało mi się czekać i dłużej

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      eee... Suche to pewnie z rana ruszą.
      Zagotowałeś tą wodę do rozcieńczania?

      Comment

      • stadko
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.10
        • 10

        #4
        spoko....

        Spoko to mnie uspokoiłeś. Jeśli chodzi o wodę to dałem tą z biedronki bo okazało się że seniorka ma 2 x 5-cio litrowe baniaki w domu to dokupiłem jeszcze 2 cisowianki i git (normalnie dzisiaj w biłgo tylko 2 sklepy otwarte) A jak jest z tymi termometrami z browamatora naklejanymi na wiaderko? Bo dałem drożdże jak na zielono wyświetlało się 28 ale na 30 było też jeszcze trochę podświetlone i boje się że za szybko...

        Pozdro
        Stadko
        ...a wszystkich, którzy chcą stracić nieco Biercepsa zapraszam na skuteczne odchudzanie

        Comment

        • stadko
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.10
          • 10

          #5
          Spoko Dori Dzisiaj wstaje i właśnie zaczyna się pienieć Mam jeszcze pytanko, czy do burzliwej lepiej stosować tą rurkę przy pojemniku z dziurką, czy po prostu zakładać wieko na pojemnik i nie domykać do końca?
          ...a wszystkich, którzy chcą stracić nieco Biercepsa zapraszam na skuteczne odchudzanie

          Comment

          • banaszek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.02
            • 617

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika stadko
            czy do burzliwej lepiej stosować tą rurkę przy pojemniku z dziurką, czy po prostu zakładać wieko na pojemnik i nie domykać do końca?
            Ja na burzliwej zawsze zakładam wieko, którego nie dociskam do końca. Na cichą stosuję wieko z rurką. I sądzę, że to zachowanie większości piwowarów.

            Co do temperatury, w której dodajesz drożdże - 28-30 jest ok. Chociaż zawsze lepiej dodać w temperaturze, w której ma przebiegać fermatacja. Kiedyś zdarzyło mi się dodać w 32 stopniach i piana uciekała z fermentora. Co nagle to po diable.


            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • dadek
              Czechy, Nošovice 238, Pivovar Radegast
              dadek
              Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
              2023-11-09, 20:59
            • heckler
              Czechy, Bernartice- Buková, Buková 110, Akciový Pivovar Albert Michler
              heckler
              Albert Michler Akciový Pivovar powstał we wsi Buková koło Bernartic w Jesenicach. Pomysł otwarcia browaru narodził się w 2021 roku, a pierwsza warka była gotowa w czerwcu tego roku. Generalnie nazwa Albert Michler kojarzona jest z mocniejszymi trunkami, takimi jak likiery, oraz rumy klasy premium....
              2023-09-13, 07:39
            • dadek
              Czechy, Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
              dadek
              Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
              2023-05-16, 00:44
            • tomaszjanczyk
              Pierwsza próba - pytanie na CITO
              tomaszjanczyk
              Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

              W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

              Zaczynałem około 16:00.

              Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
              2020-04-22, 09:46
            • dadek
              Olsztyn-Gutkowo, Żurawia 81, Browar Ukiel
              dadek
              Do Gutkowa - kiedyś osobnej wsi, a obecnie najdalej na północny-zachód wysuniętej części Olsztyna, można szybko dojechać pociągami (stacja 600 m od browaru), lub autobusami ZKM 106 i 111 (co prawda dużo dłużej ale do przejścia tylko 250 m).
              Budynek browaru mieści się w przyjemnym,...
              2020-09-02, 03:00
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...