Browarek Bożydarek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • teodorehare
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 98

    #16
    no to więc spróbuje - warka nr 10 ( 1/08) (robocza nazwa - Pijany Angol)

    w związku z tym, że miałem resztki różnych słodów, (a jak się okazało za mało podstawowych) musiałem nieco zmodyfikować przepis zaproponowany wyżej

    PA - 1kg
    Pilzneński - 0,7 kg
    Carapils - 0,7
    Caramunich - 0,8
    Melanoidynowy - 0,2
    Carafa - 0,25
    Jęczmień p. - 0,25

    nalałem 12.5 l wody , podgrzałm do 38, wsypałem słody - i tu pierwsza mina, weszliw tym czasie kibice, i zamiast Carafy wsypałem - oczywiście jęczmień
    co z tym fantem dalej zrobić ? (tylko nie mówcie, że wylać)

    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      #17
      Przy tak dużym wykorzystaniu Carafa i palonego jęczmienia maskujesz walory jakie mógłbyś osiągnąć wykorzystując w tym zasypie właśnie słód melanoidynowy i Carapils. Ja bym je wykorzystał w innych piwach.
      Trochę mieszasz i gitarę zawracasz.
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • teodorehare
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.11
        • 98

        #18
        własnie skończyłem mieszać i gotuję popijając Białą Damulę

        Comment

        • teodorehare
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.11
          • 98

          #19
          no i wyszło 14,5 l ciemneego płynu o ekstr.12 Blg - nie spodziewałem się tak dużo -ale to dzięki pomocy Kolegów Forumowiczów

          Comment

          • teodorehare
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.11
            • 98

            #20
            a teraz przyjechałem z na rtów a tam bulka pozywnie

            Comment

            • teodorehare
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.11
              • 98

              #21
              no i kolejne butelkowanie - zeszłoroczny pils (teraz Feldkurat wcześniej Pot Szwejka), bardzo ciekawy smak, pierwszy raz wypiłem całą porcję z menzurki - mam nadzieję, że jak dojrzeje to będzie pycha; zacierałem go 1-warowo, poczatkowy Blg 10.5 teraz 2.75 ,
              jak na 10-tke bardzo treściwe
              Attached Files

              Comment

              • teodorehare
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.11
                • 98

                #22
                Brak nagazowania

                Witam
                dzisiaj, po 2 miesiącach spróbowałem stouta - piwo robione bardzooo dawno (moja 2 warka), więc zapiski mocno zakurzone i trochę niekompletne. Piwo było robione z zestawu BA (ekstrakty), i własciwie wszystko jest ok.smaczne, ale zupełnie bez gazu. Do refermentacji dodawałem ekstraktu ( 1/2 łyżeczki), kapslowałem tymi samymi kapslami co obecnie, więc co jest grane ? mam pytanie - czy już dodać glukozy, czy jeszcze poczekać.

                Comment

                • teodorehare
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.11
                  • 98

                  #23
                  no i po warce nr 10 - zaraziła sie czymś cholera - zabutelkowałem kilka flaszek, bo zdania w moim zapytaniu w kołysce były podzielone - posiedzi do następnej zimy, wrażenia przekażę na forum , wyjdzie szydło z worka, a swoją drogą drugie ciemne piwo mi coś nie wychodzi

                  Comment

                  • teodorehare
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.11
                    • 98

                    #24
                    warka nr 11

                    po ostatniej niezbyt udanej warce przyszedł czas na kolejną - pils na PRAWDZIWYCH drożdzach W..Pilsner lager
                    skład :
                    pilsneński - 4.2
                    melanoidynowy - 0,27
                    carapils - 0,30

                    temp.40 * dodałem słody - temp.37* (10 min)
                    53* (15 min)
                    63* ( 30 min)
                    73* (30 min)
                    ( na razie jestem w temp 53*) idę mieszac dalej

                    Comment

                    • teodorehare
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.11
                      • 98

                      #25
                      podgrzane do 63* (10 min podgrzewania), teraz czas na forum, problem temp. opisany w Kołysce nadal wystepuje ( po 15' temp 69*, po rozmieszaniu spadła do 63)

                      Comment

                      • teodorehare
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2007.11
                        • 98

                        #26
                        no, skończyłem zacieranie, nastała filtracja - i tu odpowiedz na kłopoty z filtrowaniem, filtruję w kadzi z BA, dotąd nie było zadnych problemów, brzeczka przelatywała jakby to była woda bez deka zanieczyszczeń (dowierciłem 2x tyle otworów , co było w "oryginale"), teraz - ledwie ciurka, dlaczego ? ponieważ korzystałem z ześrutowanego słodu w BA, a teraz dokupiłem porkerta - i chyba o to chodzi - więcej mąki( zreszta brzeczka dużo mniej klarowna), to i filtracja gorsza - co Wy na to ?

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedzi
                          Witam
                          dzisiaj, po 2 miesiącach spróbowałem stouta - piwo robione bardzooo dawno (moja 2 warka), więc zapiski mocno zakurzone i trochę niekompletne. Piwo było robione z zestawu BA (ekstrakty), i własciwie wszystko jest ok.smaczne, ale zupełnie bez gazu. Do refermentacji dodawałem ekstraktu ( 1/2 łyżeczki), kapslowałem tymi samymi kapslami co obecnie, więc co jest grane ? mam pytanie - czy już dodać glukozy, czy jeszcze poczekać.
                          Moim zdaniem problem leży w zbyt małej ilości surowca do refermentacji. Te 1/2 łyżeczki ekstraktu to ile mogło być gram? Na takie średnie nagazowanie daje się glukozy 120g/20l piwa, czyli 3g glukozy na but. 0,5l. Płaska łyżeczka, to jest właśnie ok. 3g. W przypadku ekstraktu należałoby zwiększyć ilość o 20%.
                          Jeśli chcesz dodawać, no to nie masz na co czekać. Jeśli jednak jest chociaż trochę nagazowane, to ja bym nic nie robił, stout ma to do siebie, że nie musi być mocno nasycony. Wręcz wersje nasycane azotem smakują tak, jakby w ogóle były odgazowane. Cały azot uwalnia sie w momencie otwarcia butelki i całe nasycenie idzie w pianę. W tym Twoim stoucie robi się piana, po przelaniu do szkła? Jeśli tak, to nic bym nie ruszał.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedzi
                            no, skończyłem zacieranie, nastała filtracja - i tu odpowiedz na kłopoty z filtrowaniem, filtruję w kadzi z BA, dotąd nie było zadnych problemów, brzeczka przelatywała jakby to była woda bez deka zanieczyszczeń (dowierciłem 2x tyle otworów , co było w "oryginale"), teraz - ledwie ciurka, dlaczego ? ponieważ korzystałem z ześrutowanego słodu w BA, a teraz dokupiłem porkerta - i chyba o to chodzi - więcej mąki( zreszta brzeczka dużo mniej klarowna), to i filtracja gorsza - co Wy na to ?
                            A te otworki nie mają przypadkiem za dużej średnicy?
                            A tak w ogóle to polecam filtrator z oplotu wężyka do wody.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • teodorehare
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2007.11
                              • 98

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                              A te otworki nie mają przypadkiem za dużej średnicy?
                              A tak w ogóle to polecam filtrator z oplotu wężyka do wody.
                              nie ,nie mają, sa takie jak "oryginały", z węzykiem poczekam, aż mi się kadź znudzi

                              Comment

                              • teodorehare
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2007.11
                                • 98

                                #30
                                cd. warki nr 11
                                po filtracji - gotowanie i chmiel
                                35 g Marynki - 65 min (siateczka)
                                8 g lubelski - 10 min gotowanie i pozostało do wystudzenia (ok.8h)
                                Rano zadałem starter - i czekam, co bedzie dalej

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X