U mnie jest tak samo, wcześniej kupowałem śrutowany lub śrutowałem za pomocą starego młynka do kawy. Teraz kupiłem porkerta i troszkę się rozczarowałem, jakość wykonania taka że, ciężko wyregulować, albo przelatują całe ziarna albo daje dużo mąki. Ale to pewnie kwestia praktyki w regulacji a może "dotarcia".
Browarek Bożydarek
Collapse
X
-
U mnie jest tak samo, wcześniej kupowałem śrutowany lub śrutowałem za pomocą starego młynka do kawy. Teraz kupiłem porkerta i troszkę się rozczarowałem, jakość wykonania taka że, ciężko wyregulować, albo przelatują całe ziarna albo daje dużo mąki. Ale to pewnie kwestia praktyki w regulacji a może "dotarcia".Comment
-
Comment
-
Comment
-
Warka nr 11 (pod nazwą Starter)
w dn. wczorajszym zlałem na cichą (Blg 3,5 z 12), fermentowała w 10* przez 11 dni, fajny smaczek, drożdże zebrane na następną warkę.Comment
-
Mój porkert chodzi od początku dobrze. Lekko się "popsuł", jak zmieliłam w nim niedosuszone papryczki pepperoni - musiałam go rozkręcić, bo był cały zakitowany i potem po skręceniu właśnie miałam przez jakiś czas mąkę+ziarno, ale potem jakoś samo mu przeszło
Może wy po każdym śrutowaniu rozkręcacie go i myjecie? Ja tylko otrzepuję go z mąki i chowam do szafkiOstatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2008-02-01, 10:20.Comment
-
Comment
-
Dzisiaj kolejna warka - nr 11 robocza nazwa Kosiarz Umysłów
pilzneński - 2,5kg
carahell - 0,3 kg
carapils - 0,3 kg
melanoidynowy - 0,3 kg
ekstrakt - słód monachijski (Weyermann) - 2kg
zacieranie słodów infuzyjne
52* -15'
64* - 50'
74* - 20'Comment
-
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
21.06.2023 na zaproszenie głównego piwowara Pawła Fityki miałem okazję odwiedzić nowy browar Reden. Sąsiaduje przez ulicę z zajezdnią tramwajową więc by tu trafić trzeba wysiąść na przystanku Chorzów-Batory Zajezdnia i iść wzdłuż jej ogrodzenia podziwiając stacjonujące tu tramwaje
....
-
Channel: Browary polskie
-
-
Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
-
Channel: Niemcy
-
-
30.04.2024 odwiedziliśmy dzielnicę Favoriten leżącą na południe od Hauptbahnhof, gdzie w 2018 roku zaczął swą działalność malutki browarek Ten. Fifty. Dojechać tu można tramwajami 6 i 11, po czym dojść 200 m.
Miejsce na browar jest idealne - to jeden postindustrialnych budynków...-
Channel: Austria
-
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
-
Kolejny mikrus, który założony został w małej wiosce to Pivovar Balik i jest kontynuacją pasji piwowara domowego Tomáša Balíka. Browarek funkcjonuje na prywatnej posesji, a na jego ulokowanie przeznaczono starą stodołę.
Rekonstrukcja jej rozpoczęła się wiosną 2022 roku i w prace...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment