Browarek Bożydarek

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • teodorehare
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 98

    #46
    no i wyszło jakieś 23 litry 18 Blg, ale zwiększyłem dawkę ekstraktu do 3,5 kg, coś zacieranie mi dzisiaj nie poszło , z 3,4 kg wyszło mi 17 l o 8 Blg

    Comment

    • teodorehare
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.11
      • 98

      #47
      Warka nastepna - nr 13

      zabrałem sie do następnej warki -tym razem ten nr podobno nieszczęśliwy, warkę nr 11 przelałem po cichej do butelek, no i gestwa czeka - a więc takie cuś :
      pils - 3 kg
      melanoid - 0,3 kg
      carapils - 0,3 kg
      carahell - 0,3 kg
      monachijski I - 0,5 kg
      pszenica - 0,5 kg
      marynka - 30 g 65'
      lubeski - 10g 5'

      słod do wody 45*
      44* - 5'
      52* - 15'
      64* - 30'
      72* - 30'
      76* - 5'

      wyszło ok. 25l brzeczki pierwotnej 13Blg, teraz sie gotuje
      a propos - co to z tego może wyjs za piwko ?

      Comment

      • teodorehare
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.11
        • 98

        #48
        filtracja

        tak przy okazji - podczas dzisiejszego warzenia zauważyłem nast. rzecz - na początku filtracja nie chciała mi "iść", ledwo ciurkało ( filtruję w wiaderku dziurawym), patrzę, a w kraniku pełno brzeczki - nacisnąłem kilka razy rurkę palcami (była przytkana) i popłynęło.
        Cała filtracja zajęła mi ok 15 minut ( standartowe 25 litrów). Dodam tylko, że w filtratorze z BA dowierciłem drugie tyle otworów. Nie jest to bynajmniej kryptoreklama - uważam, że pomysł z oplotem z wężyka do wody jest rewelacyjny - niestety za póżno go wyczaiłem - zwracam uwagę Tym, którzy "jeszcze" mają wiaderka - może w tym tkwi problem.
        pozdr

        Comment

        • teodorehare
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.11
          • 98

          #49
          gestwa z cichej

          Po zadaniu warki nr 13 gęstwą z cichej #11 - w ciągu 12 godzin nic, ani mru, mru, wystraszony, że drożdże padły zadałem "środek bezpieczeństwa" w postaci S23 - i tu pytanko - czy się pospieszyłem ? i czy zlane do butelek na refermentacji lepiej potrzymać w 20* parę dni, a dopiero później do piwniczki ?

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #50
            Pośpieszyłeś się i to mocno Ratować to należy, jak nie ruszy po 36 godzinach, a i sporadycznie 48 się zdarza. Mi ostatnio gęstwa German Ale ruszała 36 godzin, też już się trzęsłam nad fermentorem, ale w końcu ruszyła

            No, ale nic się nie stało, będziesz miał piwko na mieszance firmowej

            Odpowiedź na drugie pytanie: 2-3 dni w domu, a potem myk, do piwniczki.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2008-02-11, 09:58.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • teodorehare
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.11
              • 98

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              Pośpieszyłeś się i to mocno Ratować to należy, jak nie ruszy po 36 godzinach, a i sporadycznie 48 się zdarza. Mi ostatnio gęstwa German Ale ruszała 36 godzin, też już się trzęsłam nad fermentorem, ale w końcu ruszyła

              No, ale nic się nie stało, będziesz miał piwko na mieszance firmowej

              .
              Przyzwyczaiłem się, że gęstwa ruszała z "kopyta" prawie natychmiast, więc stąd mój strach; być może wynika to stąd, że zawsze używałem z burzliwej, a teraz z cichej i był tego malutko

              Comment

              • teodorehare
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.11
                • 98

                #52
                a tak wygląda zabutelkowana warka #11
                Attached Files

                Comment

                • teodorehare
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.11
                  • 98

                  #53
                  dzisiaj zlałem na cichą #12 (Kosiarz umysłów). spadło z 18 na 5,5 Blg, burzliwa od 04.02

                  Comment

                  • teodorehare
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.11
                    • 98

                    #54
                    warka nr 14

                    Dzisiaj nowa warka
                    pils - 4,5 kg
                    melanoidynowy - 0,5 kg
                    carafa III - 0.20 kg

                    gęstwa z poprzedniej warki
                    chmiel Marynka 25 g - 75'
                    Lubelski 20 g - 10'

                    zacieranie
                    52* - 15'
                    64* - 35'
                    73* - 30'

                    Comment

                    • teodorehare
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.11
                      • 98

                      #55
                      w międzyczasie zlałem #13 ( narazie pycha, ale ciiii...) na cichą, zjechała do 3 BLG, #14 się gotuje ( albo jak niektórzy mówią warzy)

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • dadek
                        Chorzów-Batory, Inwalidzka 26, Browar Reden
                        dadek
                        21.06.2023 na zaproszenie głównego piwowara Pawła Fityki miałem okazję odwiedzić nowy browar Reden. Sąsiaduje przez ulicę z zajezdnią tramwajową więc by tu trafić trzeba wysiąść na przystanku Chorzów-Batory Zajezdnia i iść wzdłuż jej ogrodzenia podziwiając stacjonujące tu tramwaje....
                        2023-08-20, 19:00
                      • dadek
                        Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
                        dadek
                        Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
                        2025-01-12, 18:42
                      • dadek
                        Austria, Wiedeń, Absberggasse 27, Bräuhaus Ten. Fifty.
                        dadek
                        30.04.2024 odwiedziliśmy dzielnicę Favoriten leżącą na południe od Hauptbahnhof, gdzie w 2018 roku zaczął swą działalność malutki browarek Ten. Fifty. Dojechać tu można tramwajami 6 i 11, po czym dojść 200 m.
                        Miejsce na browar jest idealne - to jeden postindustrialnych budynków...
                        2024-05-23, 23:56
                      • dadek
                        Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                        dadek
                        Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                        2023-12-05, 00:56
                      • heckler
                        Czechy, Šebířov-Vosná, Vosná 1, Pivovar Balík
                        heckler
                        Kolejny mikrus, który założony został w małej wiosce to Pivovar Balik i jest kontynuacją pasji piwowara domowego Tomáša Balíka. Browarek funkcjonuje na prywatnej posesji, a na jego ulokowanie przeznaczono starą stodołę.
                        Rekonstrukcja jej rozpoczęła się wiosną 2022 roku i w prace...
                        2025-02-05, 08:15
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...