zabrałem sie do następnej warki -tym razem ten nr podobno nieszczęśliwy, warkę nr 11 przelałem po cichej do butelek, no i gestwa czeka - a więc takie cuś :
pils - 3 kg
melanoid - 0,3 kg
carapils - 0,3 kg
carahell - 0,3 kg
monachijski I - 0,5 kg
pszenica - 0,5 kg
marynka - 30 g 65'
lubeski - 10g 5'
słod do wody 45*
44* - 5'
52* - 15'
64* - 30'
72* - 30'
76* - 5'
wyszło ok. 25l brzeczki pierwotnej 13Blg, teraz sie gotuje
a propos - co to z tego może wyjs za piwko ?
tak przy okazji - podczas dzisiejszego warzenia zauważyłem nast. rzecz - na początku filtracja nie chciała mi "iść", ledwo ciurkało ( filtruję w wiaderku dziurawym), patrzę, a w kraniku pełno brzeczki - nacisnąłem kilka razy rurkę palcami (była przytkana) i popłynęło.
Cała filtracja zajęła mi ok 15 minut ( standartowe 25 litrów). Dodam tylko, że w filtratorze z BA dowierciłem drugie tyle otworów. Nie jest to bynajmniej kryptoreklama - uważam, że pomysł z oplotem z wężyka do wody jest rewelacyjny - niestety za póżno go wyczaiłem - zwracam uwagę Tym, którzy "jeszcze" mają wiaderka - może w tym tkwi problem.
pozdr
Po zadaniu warki nr 13 gęstwą z cichej #11 - w ciągu 12 godzin nic, ani mru, mru, wystraszony, że drożdże padły zadałem "środek bezpieczeństwa" w postaci S23 - i tu pytanko - czy się pospieszyłem ? i czy zlane do butelek na refermentacji lepiej potrzymać w 20* parę dni, a dopiero później do piwniczki ?
Pośpieszyłeś się i to mocno Ratować to należy, jak nie ruszy po 36 godzinach, a i sporadycznie 48 się zdarza. Mi ostatnio gęstwa German Ale ruszała 36 godzin, też już się trzęsłam nad fermentorem, ale w końcu ruszyła
No, ale nic się nie stało, będziesz miał piwko na mieszance firmowej
Odpowiedź na drugie pytanie: 2-3 dni w domu, a potem myk, do piwniczki.
Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2008-02-11, 09:58.
Pośpieszyłeś się i to mocno Ratować to należy, jak nie ruszy po 36 godzinach, a i sporadycznie 48 się zdarza. Mi ostatnio gęstwa German Ale ruszała 36 godzin, też już się trzęsłam nad fermentorem, ale w końcu ruszyła
No, ale nic się nie stało, będziesz miał piwko na mieszance firmowej
.
Przyzwyczaiłem się, że gęstwa ruszała z "kopyta" prawie natychmiast, więc stąd mój strach; być może wynika to stąd, że zawsze używałem z burzliwej, a teraz z cichej i był tego malutko
21.06.2023 na zaproszenie głównego piwowara Pawła Fityki miałem okazję odwiedzić nowy browar Reden. Sąsiaduje przez ulicę z zajezdnią tramwajową więc by tu trafić trzeba wysiąść na przystanku Chorzów-Batory Zajezdnia i iść wzdłuż jej ogrodzenia podziwiając stacjonujące tu tramwaje....
Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
30.04.2024 odwiedziliśmy dzielnicę Favoriten leżącą na południe od Hauptbahnhof, gdzie w 2018 roku zaczął swą działalność malutki browarek Ten. Fifty. Dojechać tu można tramwajami 6 i 11, po czym dojść 200 m.
Miejsce na browar jest idealne - to jeden postindustrialnych budynków...
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
Kolejny mikrus, który założony został w małej wiosce to Pivovar Balik i jest kontynuacją pasji piwowara domowego Tomáša Balíka. Browarek funkcjonuje na prywatnej posesji, a na jego ulokowanie przeznaczono starą stodołę.
Rekonstrukcja jej rozpoczęła się wiosną 2022 roku i w prace...
Comment