D&D Browar Piekary Śląskie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek

    Mam nadzieję, że wyjdzie mi coś podobnego do stylu Scottish Ale
    Z gęstością wycelowałeś w Strong Scotch Ale (Wee Heavy). Wpasowanie co do stylu zależy od chmielenia, Caramunich zapewni posmaki karmelowe.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • nunek
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.01
      • 110

      #17
      Chmielenia zapomniałem dopisać

      Gotowanie/Chmielenie: 90 min.,po 10 min Challenger 30gr, po 75 min Fugles 15 gr, po 85 min Fugles 15gr.

      Comment

      • Sherman
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.09
        • 305

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
        Chmielenia zapomniałem dopisać

        Gotowanie/Chmielenie: 90 min.,po 10 min Challenger 30gr, po 75 min Fugles 15 gr, po 85 min Fugles 15gr.
        Chmielisz groszami? Jeszcze nie spotkałem się z taką metodą, koniecznie opisz rezultat może ja też spróbuję

        Przepraszam że się czepiam, ale nie mogłem się powstrzymać. Powinieneś stosować skrót [g] od 1 gram, a nie [gr] od 1 grosz.

        Comment

        • nunek
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.01
          • 110

          #19
          Dzięki Sherman za zwrócenie uwagi, ale o tej porze byłem już zmęczony po dość pracowitym dniu:
          • Moczenie i umycie czterech kontenerów mocno zabrudzonych butelek.
          • Kwas chlebowy butelkowanie.
          • Warka I - Muntons Canadian style butelkowanie.
          • Warka III - Stout owsiano - czekoladowy zlanie na cichą.
          • Warka IV - Brown Ale zlanie na cichą.
          • Warka V - Barley Wine zlanie na cichą.
          • W między czasie mycie i dezynfekcja sprzętu.


          Ale chyba się domyśliłeś, że chodzi o gramy , więc mógłbyś skomentować też co myślisz o takim chmieleniu

          Comment

          • kiszot
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2001.08
            • 8118

            #20
            Że się tak spytam,masz jakieś dobre piwo z beczki? Może bym wpadł.
            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

            Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
            So von Natur, Natur in alter Weise,
            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

            Comment

            • nunek
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.01
              • 110

              #21
              Oczywiście że mam, w tej chwili Pilsnera i Lecha zapraszam do Zajazdu, chociaż teraz mnie nie ma , warze w domu

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
                Oczywiście że mam, w tej chwili Pilsnera i Lecha zapraszam do Zajazdu, chociaż teraz mnie nie ma , warze w domu
                Hmmm, może tym sposobem, górnośląska frakcja domowych piwowarów znalazła miejsce spotkań
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • nunek
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.01
                  • 110

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                  Hmmm, może tym sposobem, górnośląska frakcja domowych piwowarów znalazła miejsce spotkań
                  Bardzo dobry pomysł. Można coś umówić. Zapraszam

                  Comment

                  • kiszot
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2001.08
                    • 8118

                    #24
                    Przyznam się bez bicia,że Pilsnerem i Lechem to nas nie skusisz do siebie.
                    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                    So von Natur, Natur in alter Weise,
                    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                    Comment

                    • nunek
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2008.01
                      • 110

                      #25
                      No cóż, musisz się uzbroić w cierpliwość - narazie mam umowe z Kompanią Piwowarską.

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                        Przyznam się bez bicia,że Pilsnerem i Lechem to nas nie skusisz do siebie.
                        Koledze chodziło o to, że koncerniaki mu nie imponują, ale może lokal mógłby być miejscem spotkań piwowarów jeśli tylko można by było pokosztować własnych wyrobów na miejscu. A o takie miejsce jest ciężko znaleść, gdyż wszędzie koncerniaki są lane, a właściciel patrzy tylko na utarg.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • nunek
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2008.01
                          • 110

                          #27
                          Chętnie zgadzam się na takie degustacje, choć na moje piwka trzeba będzie jeszcze poczekać

                          Comment

                          • nunek
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2008.01
                            • 110

                            #28
                            Warka VI Pszeniczne Piekarskie

                            Pierwsza próba zacierania dekokcyjnego.

                            Surowce:
                            1. Słód pszeniczny jasny 3,0kg
                            2. Słód Pilzneński 1,5kg
                            3. Słód Wiedeński 0,5kg
                            4. Słód Caramunich 0,2kg
                            5. Mech irlandzki 2g
                            6. Gips piwowarski 2g
                            7. Drożdże Safbrew WB-06 11,5g
                            8. Chmiel Lubelski 35g
                            9. Woda Żywiecki Kryształ 128mg/l]


                            Zacieranie dekokcyjne jednowarowe:



                            • Słód pszeniczny dodany do 10l wody 49C
                            • Przerwa 15 min w 45C
                            • Dodanie gipsu
                            • Dodanie pozostałych słodów i gorącej wody do 55C
                            • Przerwa 10 min w 55C
                            • Podgrzanie do 65C
                            • 1/3 zacieru (gęste) odebrane na dekokt
                            • Podgrzanie dekoktu do 72C-reszta utrzymywana w 65C
                            • Przerwa 10 min
                            • Gotowanie dekoktu 15 min
                            • Po dodaniu dekoktu całość 72C
                            • Po 15 min skrobia 0
                            • Podgrzanie do 78C do filtracji




                            Filtracja i wysładzanie 3x4,5l trwały łącznie poniżej godziny, co bardzo mnie zaskoczyło zwłaszcza przy piwie pszenicznym.

                            Gotowanie i chmielenie:

                            70 min - po 10 min 20g Lubelskiego, po 60 min pozostałe 15g Lubelskiego i łyżeczka mchu.

                            Uzyskałem łącznie 26,5l brzeczki 12,5 Blg z czego 2l zostawiłem na refermentacje.

                            Drożdże zrehydratyzowane zadałem w temp 19C.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez nunek; 2008-01-27, 22:52. Powód: Błąd techniczny:)

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
                              [*]Mech irlandzki 2g[*]Gips piwowarski 2g
                              Tych dwóch składników bym nie dodał do pszenicy.
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • nunek
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2008.01
                                • 110

                                #30
                                Moja żona nie przepada za mętnym piwem, a to warzyłem dla niej, mam nadzieje, że niewielka ilość mchu pozwoliła na wytrącenie części białek i zmniejszy mętnośc, a co do gipsu to zacier po przerwie ferulikowej miał około 6,5Ph twardość wody była stosunkowo niewielka więc dodałem łyżeczkę gipsu.
                                Mam nadzieje że nie spieprzyłem tej warki, ale w końcu narazie tylko eksperymentuję.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Alkoneser
                                  Browary restauracyjne w Polsce
                                  Alkoneser
                                  Cześć,
                                  mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
                                  2024-08-05, 11:26
                                • pebejot
                                  Siemianowice Śląskie, Chopina 14 (Park Miejski), Browar Pałacowy
                                  pebejot
                                  Jeden z bardziej tajemniczych browarów restauracyjnych w Polsce odwiedziłem na początku lipca.
                                  Z Warszawy do Katowic dojechałem pociągiem, a dalej kontynuowałem podróż tramwajem linii 19 do pętli w Siemianowicach. Ostatni etap dotarcia na miejsce już na własnych nogach zajął 15 minut....
                                  2021-10-22, 18:25
                                • dadek
                                  Oborniki Śląskie, Grunwaldzka 25, Browar Zbrozło
                                  dadek
                                  Majowe szlajanie się po Dolnym Śląsku oczywiście obfitowało w wizyty w browarach już znanych, jak i dla mnie nowych. Z tym w Obornikach był pewien problem gdyż w "internetach" nie było żadnego kontaktu do właścicieli. Jechać "w ciemno" nie lubię, jednak przecież na...
                                  2021-06-21, 21:13
                                • dadek
                                  Bielanka 41b, Browar Podgórz
                                  dadek
                                  Kto był na Zlocie to zwiedził, więc ta relacja dla pozostałych.
                                  Nazwa browaru nie odzwierciedla jego położenia (ja się też nabrałem gdy wyszukałem sobie Podgórz na mapie). Znajduje się on we wsi Bielanka w gminie Raba Wyżna i kto wie czy nie jest najwyżej położonym w Polsce...
                                  2018-10-17, 12:24
                                • kiszot
                                  Piekary Śląskie, Armii Krajowej, kiosk monopolowy
                                  kiszot
                                  Piekary Śląskie oś.Wieczorka-"stare"
                                  Znalazłem dwa sklepiki z ciekawymi piwami
                                  Pierwszy ul.Armii Krajowej kiosk(budka) monopolowy.Poza masówką Colt 45 z Jędrzejowa oraz Siemion Pils w cenie 0.95 pln

                                  Drugi wydzielono wg zasady jeden sklep=jeden temat tu...
                                  2004-12-26, 04:44
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...