Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
Wyświetlenie odpowiedzi
Piwo na WB-06 wbrew pozorom (i opisie drożdży) wychodzi dość klarowne. Oczywiście zmętnienie na zimno przy użyciu mchu powinno być mniejsze jednak 2g na 25l raczej nic nie zmieni. Jeżeli masz możliwość leżakuj po nagazowaniu to piwo w temp. ok 0°C. Wówczas białkowo-garbnikowe kompleksy powinny z czasem (niestety niezbyt krótkim) opaść na dno i dostaniesz coś na kształt Kristal Weizena. Tylko czy warto tyle czekać na pszeniczkę.... Prościej będzie zawiązać żonie oczy przed degustacją
Dodanie gipsu bez przerwy zakwaszającej też nie wpłynie (znacząco) na pH. Sam gips nie zmienia odczynu, dopiero reakcja z kwasem fosforowym pochodzącym z ww. przerwy daje efekt zwiększenia zakwaszenia.
Comment