D&D Browar Piekary Śląskie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
    Mam nadzieje że nie spieprzyłem tej warki
    To na pewno nie
    Piwo na WB-06 wbrew pozorom (i opisie drożdży) wychodzi dość klarowne. Oczywiście zmętnienie na zimno przy użyciu mchu powinno być mniejsze jednak 2g na 25l raczej nic nie zmieni. Jeżeli masz możliwość leżakuj po nagazowaniu to piwo w temp. ok 0°C. Wówczas białkowo-garbnikowe kompleksy powinny z czasem (niestety niezbyt krótkim) opaść na dno i dostaniesz coś na kształt Kristal Weizena. Tylko czy warto tyle czekać na pszeniczkę.... Prościej będzie zawiązać żonie oczy przed degustacją
    Dodanie gipsu bez przerwy zakwaszającej też nie wpłynie (znacząco) na pH. Sam gips nie zmienia odczynu, dopiero reakcja z kwasem fosforowym pochodzącym z ww. przerwy daje efekt zwiększenia zakwaszenia.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #32
      A moim skromnym zdaniem pszenica na WB-06 jest praktycznie klarowna i to bardzo. Górniaki na S-04 się tak nie klarują jak na WB-06.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • nunek
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.01
        • 110

        #33
        Diękuje Panowie za opinie będe na bieżąco informował o losach tej warki.

        Comment

        • nunek
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.01
          • 110

          #34
          Nie mogłem się coś zabrać do pisania, choć dużo się działo.

          Warka II - Prawdziwe Pszeniczne wylądowało w butekach i częściowo w gardłach. Końcowe
          Blg 2,5 czyli około 5,16% alk obj całkiem nieżle się zapowiada.Do refermentacji poszło 1,5l brzeczki 13 Blg.

          Warka IV - Brown Ale też w butelkach 4,5 Blg 4,4% alk niezbyt mi narazie smakuje, dobrze że już nie mam gotowców. 200 g rozcieńczonej glukozy do refermentacji.

          Warka VI - Ala Szkockie na cichą, chwilowo nie miałem balingometru. Sporo gęstwy odzyskałem.

          cdn

          Comment

          • nunek
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.01
            • 110

            #35
            Cały czas utrudnia mi życie i podwyższa koszty dezynfekcja, muszę być bardzo staranny, bo w tym samym pomieszczeniu pracuje z bakteriami serowymi(robie sery), oraz bakteriami kwasu mlekowego i dzikimi drożdżami(zakwas chlebowy)
            Używam Chemipro oxy i pirosiarczan sodu.
            Ma ktoś może pomysł na jakiś tani i skuteczny środek do odkażania?

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #36
              Ja dziś Domestosem potraktowałem garnek a i butelki z jakimis syfkami tez potraktuje.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
                Cały czas utrudnia mi życie i podwyższa koszty dezynfekcja, muszę być bardzo staranny, bo w tym samym pomieszczeniu pracuje z bakteriami serowymi(robie sery), oraz bakteriami kwasu mlekowego i dzikimi drożdżami(zakwas chlebowy)
                Używam Chemipro oxy i pirosiarczan sodu.
                Ma ktoś może pomysł na jakiś tani i skuteczny środek do odkażania?
                Poszukaj na tym forum postów (głównie Codera) o dwutlenku chloru (ClO2). Używam i jestem bardzo zadowolony.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • nunek
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.01
                  • 110

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                  Poszukaj na tym forum postów (głównie Codera) o dwutlenku chloru (ClO2). Używam i jestem bardzo zadowolony.
                  Dzięki, poszukam napewno, a gdzie go kupujesz?

                  Comment

                  • nunek
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.01
                    • 110

                    #39
                    Pszeniczne Piekarskie to była Warka VII nie VI

                    Comment

                    • nunek
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2008.01
                      • 110

                      #40
                      Warka VIII Tripel Piekarski

                      Surowce:
                      1. Słód Pilzneński 4,0 kg
                      2. Słód Monachijski 0,5 kg
                      3. Słód Carapils 0,220 kg
                      4. Słód Caramber 0,100 kg
                      5. Cukier kandyzowany biały 1,050 kg
                      6. Chmiel Marynka 20g
                      7. Chmiel Lubelski 12g
                      8. Mech irlandzki łyżeczka
                      9. Woda z kranu
                      10. Drożdże wyestat Trapist 3787 starter 1l


                      Zacieranie:
                      • 5 min w 55C
                      • 45 min w 64C
                      • 15 min 72C skrobia 0
                      • 78C do filtracji


                      Szybka filtracja, wysładzanie 4x 4l woda 78C

                      Gotowanie 90 min Marynka po 10 min, cukier kandyz. po 80 min, Lubelski po 85 min.

                      Uzyskałem 25l brzeczki 20 Blg 1,5l poszło na rezerwę

                      Starter zadałem po wychłodzeniu brzeczki do 18C.
                      Drożdże wystartowały po kilku godzinach bardzo intensywnie.

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #41
                        Szkoda, że nie dodałeś trochę kolendry.

                        Do Tripla zalecam cierpliwość. Za rok będzie pyszny.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • nunek
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2008.01
                          • 110

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                          Szkoda, że nie dodałeś trochę kolendry.

                          Do Tripla zalecam cierpliwość. Za rok będzie pyszny.
                          Jeżeli tak długo wytrzyma

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
                            Jeżeli tak długo wytrzyma
                            Ja swojego już nie pijam. Została niecała skrzynka i szkoda mi go. Jak uwarze następnego to może go dokoncze ale i tak bedzie wyciągany na szczególne okazje
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • nunek
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2008.01
                              • 110

                              #44
                              Piwa konkursowe

                              Uważyłem w tym tygodniu dwa piwa na konkurs w Żywcu; Warka IX Bitter 10,5 Blg i Warka X
                              Witbier 11,5 Blg ale chciałbym zaskoczyć jurorów więc nie będe ich narazie opisywał

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
                                Dzięki, poszukam napewno, a gdzie go kupujesz?
                                Piszesz na adres ze strony www.clo2.pl: gsgspzoo@neostrada.pl maila z informacja, że chcesz kupić i ile, następnego dnia (zwykle) kurier przywozi przesyłkę. Opłata przy odbiorze, koszt 36,6zł.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Alkoneser
                                  Browary restauracyjne w Polsce
                                  Alkoneser
                                  Cześć,
                                  mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
                                  2024-08-05, 11:26
                                • pebejot
                                  Siemianowice Śląskie, Chopina 14 (Park Miejski), Browar Pałacowy
                                  pebejot
                                  Jeden z bardziej tajemniczych browarów restauracyjnych w Polsce odwiedziłem na początku lipca.
                                  Z Warszawy do Katowic dojechałem pociągiem, a dalej kontynuowałem podróż tramwajem linii 19 do pętli w Siemianowicach. Ostatni etap dotarcia na miejsce już na własnych nogach zajął 15 minut....
                                  2021-10-22, 18:25
                                • dadek
                                  Oborniki Śląskie, Grunwaldzka 25, Browar Zbrozło
                                  dadek
                                  Majowe szlajanie się po Dolnym Śląsku oczywiście obfitowało w wizyty w browarach już znanych, jak i dla mnie nowych. Z tym w Obornikach był pewien problem gdyż w "internetach" nie było żadnego kontaktu do właścicieli. Jechać "w ciemno" nie lubię, jednak przecież na...
                                  2021-06-21, 21:13
                                • dadek
                                  Bielanka 41b, Browar Podgórz
                                  dadek
                                  Kto był na Zlocie to zwiedził, więc ta relacja dla pozostałych.
                                  Nazwa browaru nie odzwierciedla jego położenia (ja się też nabrałem gdy wyszukałem sobie Podgórz na mapie). Znajduje się on we wsi Bielanka w gminie Raba Wyżna i kto wie czy nie jest najwyżej położonym w Polsce...
                                  2018-10-17, 12:24
                                • kiszot
                                  Piekary Śląskie, Armii Krajowej, kiosk monopolowy
                                  kiszot
                                  Piekary Śląskie oś.Wieczorka-"stare"
                                  Znalazłem dwa sklepiki z ciekawymi piwami
                                  Pierwszy ul.Armii Krajowej kiosk(budka) monopolowy.Poza masówką Colt 45 z Jędrzejowa oraz Siemion Pils w cenie 0.95 pln

                                  Drugi wydzielono wg zasady jeden sklep=jeden temat tu...
                                  2004-12-26, 04:44
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...