D&D Browar Piekary Śląskie
Collapse
X
-
Piszesz na adres ze strony www.clo2.pl: gsgspzoo@neostrada.pl maila z informacja, że chcesz kupić i ile, następnego dnia (zwykle) kurier przywozi przesyłkę. Opłata przy odbiorze, koszt 36,6zł.Comment
-
W przesyłce dostajesz broszurkę informacyjną, podającą między innymi zalecane stężenia. Dodatkowo główne informacje są powtórzone na etykiecie butelki. Procedura stosowania jest dwuetapowa. Najpierw przygotowujesz roztwór bazowy 1:25 i aktywujesz go kwasem (np. cytrynowym). Czas przechowywania tego roztworu to 2 miesiące. Samo odkażanie wykonujesz rozcieńczając roztwór bazowy według wskazówek w broszurce. Ja przykładowo używam 1:30 do dezynfekcji fermentatora.
Przyłączam się do podziękowań dla codera za rozpropagowanie tego środka.Comment
-
Gwarantowana trwałość koncentratu to 1 rok. Wystarcza na 250l r-ru. Wg moich doświadczeń wystarcza to na mniej więcej 50warek (dezynfekcja fermentorów, butelek, wężyków itd.)Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Comment
-
Warka XI Stout gryczano-wędzony
Wiem,że nie jest to klasyczny Stout, ale zdecydowałem się na połączenie lubianych przeze mnie smaków w mocnym, ciemnym i treściwym piwie.
Składniki:
- Słód Pale Ale 2,6 kg
- Słód Monachijski 1,5 kg
- Słód wędzony 1 kg
- Słód Carafa III 0,25 kg
- Słód zakwaszający 0,15 kg
- Jęczmień palony 0,25 kg
- Płatki gryczane błysk. 0,5 kg
- Płatki jęczmienne błysk. 0,4 kg
- Płatki owsiane błysk. 0,2 kg
- Ekstrakt ciemny w syropie 1,6 kg
- Chmiel Marynka 55 g
- Chmiel Fuglles 30 g
- mech i gips po łyżeczce
- woda z kranu
- Gęstwa Wyestat Scottish Ale z poprzedniej warki
Zacieranie:
- Słód zakwaszający i gips dodane do wody 39C 20 min przerwy
- Płatki i pozostałe słody bez Carafy + gorąca woda do 55C 10 min przerwa
- Podgrzanie do 64C 30 min przerwa
- podgrzanie do 72c 30 min przerwa
- Carafa III i jęczmień palony 15 min przerwa
- Podgrzanie do 78C i do filtracji
Filtracja dość wolna, wysładzanie 4 x 4 litry wody 78C
Chmielenie 80 min:
- Marynka po 10 min
- ekstrakt słodowy po 65 min
- mech i 15g Fuglesa po 70 min
- 15g Fuglesa po wyłączeniu, przed studzeniem
Gęstwa zadana w temp 17C
Po kilku godzinach intensywna fermentacja i wzrost temp. do 20C
Uzyskałem 26,5 l brzeczki 20Blg z czego 1,5 poszło na rezerwę.Comment
-
Akurat w przypadku tych drożdży wszystko jest OK (najwyżej piwo będzie bardziej estrowe - ale przy takim zasypie nie będzie to zauważalne bo smak powinien byc wystarczająco intensywny). Jednak dla delikatnych lagerów, fermentowanych "dolniakami", byłoby już znacznie gorzej.
Jeśli planujesz "zwiększenie produkcji" (a z innych wątków domyślam się, że tak) i warzenie lagerów to może warto pomyśleć o ciągłej kontroli temperatury. Na przykład tak. Koszt znikomy a możliwości ogromne.Comment
-
To jest właśnie to o czym pisałem tutaj. Wydaje mi się, że efekt jest tym bardziej zauważalny im większa objętość warki.
Akurat w przypadku tych drożdży wszystko jest OK (najwyżej piwo będzie bardziej estrowe - ale przy takim zasypie nie będzie to zauważalne bo smak powinien byc wystarczająco intensywny). Jednak dla delikatnych lagerów, fermentowanych "dolniakami", byłoby już znacznie gorzej.
Jeśli planujesz "zwiększenie produkcji" (a z innych wątków domyślam się, że tak) i warzenie lagerów to może warto pomyśleć o ciągłej kontroli temperatury. Na przykład tak. Koszt znikomy a możliwości ogromne.
Dzięki za pożyteczne uwagi Koder, dużo już skorzystałem czytając Twoje posty w różnych wątkach .Comment
-
Warka XII Pils urquell
Właśnie się chmieli moja pierwsza warka lagerowa, starałem się za bardzo nie kombinować oparłem się na recepturach znalezionych na forum.
Surowce:
- Słód Pilzneński 3,6 kg
- Słód Carapils 0,33 kg
- Słód zakwaszający 0,25 kg
- Chmiel Lubelski 50g
- Chmiel Saaz 30g
- namnożona gęstwa Wyestat 2001 Urquel Lager
- Mech irlandzki 5g
- Woda Żywiecki Kryształ miękka
Zacieranie dekokcyjne:
- Słody dodane do wody 53C
- 5 min przerwy podgrzanie do 63C
- Po 10 min 1/3 gęste do dekokcji
- Podgrzanie do 72C
- 20 min przrewa
- Gotowanie 10 min
- Po połączeniu zacierów 72C Ph 5,2
- Po 10 min skrobia 0
- Podgrzanie do 76C i do filtracji
Comment
-
Pils Urquell c.d.
Gotowanie/Chmielenie 70 min
Lubelski od początku
Mech 10 min przed końcem
Saaz 5 min przed końcem
Uzyskałem 22l brzeczki 12 Blg, którą po schłodzeniu do 15C zadałem gęstwą drożdżową i wyniosłem do piwnicy. W tej chwili mam w piwnicy 11C.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...-
Channel: Poszukuję miejsca...
-
-
Jeden z bardziej tajemniczych browarów restauracyjnych w Polsce odwiedziłem na początku lipca.
Z Warszawy do Katowic dojechałem pociągiem, a dalej kontynuowałem podróż tramwajem linii 19 do pętli w Siemianowicach. Ostatni etap dotarcia na miejsce już na własnych nogach zajął 15 minut....-
Channel: Śląskie
-
-
Majowe szlajanie się po Dolnym Śląsku oczywiście obfitowało w wizyty w browarach już znanych, jak i dla mnie nowych. Z tym w Obornikach był pewien problem gdyż w "internetach" nie było żadnego kontaktu do właścicieli. Jechać "w ciemno" nie lubię, jednak przecież na...
-
Channel: Browary polskie
-
-
Kto był na Zlocie to zwiedził, więc ta relacja dla pozostałych
.
Nazwa browaru nie odzwierciedla jego położenia (ja się też nabrałem gdy wyszukałem sobie Podgórz na mapie). Znajduje się on we wsi Bielanka w gminie Raba Wyżna i kto wie czy nie jest najwyżej położonym w Polsce...-
Channel: Browary polskie
2018-10-17, 12:24 -
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment