D&D Browar Piekary Śląskie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nunek
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.01
    • 110

    #61
    Warka XII Pils ładnie sobie bąbelkuje, w piwnicy temperatura 9 C a piwa 10-11 C.

    Comment

    • nunek
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.01
      • 110

      #62
      Martwi mnie Warka VIII Tripel po 14 dniach burzliwej na piwie utrzymuje się sporo piany a Baling zszedł z 20 do około 10Blg. Nie wiem czy przelewać na cichą, czy jeszcze czekać?

      Comment

      • nunek
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.01
        • 110

        #63
        Warka XIII Witbier II

        Surowce:
        1. Słód Pilzneński 2,65 kg
        2. Słód Pszeniczny jasny 1,1 kg
        3. Słód zakwaszający 0,1 kg
        4. Mąka Pszenna graham 0,8 kg
        5. Mąka orkisz pełny przemiał 0,4 kg
        6. Płatki owsiane błysk. 0,3 kg
        7. Chmiel Lubelski 50 g
        8. Kolendra mielona 15 g
        9. Curacao 20 g
        10. Drożdże Wyestat 3944 Belgian Witbier starter 2 l
        11. Woda z kranu


        Zacieranie:
        • Mąka i 0,3 kg słodu dodane do 5 l wody 45C
        • 10 min. przerwy--55C
        • 10 min. przerwy--64C
        • Gotowanie 10 min zagapiłem się i ominąłem przerwę 72C
        • Połączenie z resztą słodów i płatkami które 20 min. przebywały w 44C
        • 64C ---25 min
        • 72C---20 min skrobia 0
        • 77C do filtracji


        Filtracja szybka, wysładzanie 4x5 l

        Gotowanie 60 min
        Lubelski od razu
        Mech 10 min. przed końcem
        Kolendra i Curacao 5 min. przd końcem

        Wyszło 26 l brzeczki+1,5 l rezerwy 12 Blg
        Drożdże dodałem w 18C

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedzi
          Mech 10 min. przed końcem
          Niepotrzebnie. Wittt ma być mętny.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • nunek
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.01
            • 110

            #65
            Oczywiście masz rację i mchu nie dałem odtwarzałem wczorajsze wydarzenia z dziennika piwowara i zerknąłłem na stronę z pilsem

            Comment

            • nunek
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.01
              • 110

              #66
              Po 16 dniach zlałem wreszcie Tripla-Warka VIII na cichą zszedł tylko na 8,5 Blg, chyba brzeczka była za mało napowietrzona bo teraz w balonie ładnie zaczął bąbelkować.

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedzi
                Po 16 dniach zlałem wreszcie Tripla-Warka VIII na cichą zszedł tylko na 8,5 Blg, chyba brzeczka była za mało napowietrzona bo teraz w balonie ładnie zaczął bąbelkować.
                To może być efekt zbyt małego startera. Do tak mocnego piwa powinno sie robić starter 2- a nie 1-litrowy.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • nunek
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.01
                  • 110

                  #68
                  No niestety dalej jestem początkujący, ciągle się uczę , najczęściej na własnych błędach . Przy następnej warce na płynnych drożdżach tak zrobiłem, a właściwie to namnażałem je parę dni dolewając sterylnego roztworu ekstraktu. przed zadaniem drożdży starter schłodziłem w lodówce zlałem wszystko z nad osadzonej gęstwy i dopiero dodałem gęstwe do brzeczki stouta 20 Blg. Po 6 dniach odfermentował do 5,5 blg i mogłem go zlać na cichą.

                  Comment

                  • nunek
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.01
                    • 110

                    #69
                    Warka VII - Pszeniczne Piekarskie zabutelkowane, zeszło z 12,5 na 2 Blg. Refermentacja 250g ekstraktu pszenicznego. Dobre w smaku, trochę za klarowne, ale tak żoneczka sobie życzyła.

                    Comment

                    • nunek
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2008.01
                      • 110

                      #70
                      Aha, po degustacji zostało na 44 butelki 0,5l.

                      Comment

                      • nunek
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.01
                        • 110

                        #71
                        Warka IX - Bitter 10,5 Blg zabutelkowana ze 150 g glukozy do 50 butelek 0,5 l.
                        Podobno Bitter ma być słabo nagazowany.

                        Comment

                        • nunek
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2008.01
                          • 110

                          #72
                          Warka XV - Bitter imbirowy

                          Surowce:
                          1. Słód Pale Ale 3,8 kg
                          2. Słód Carapils 0,3 kg
                          3. Słód Caramunich 0,15 kg
                          4. Słód Carahell 0,15 kg
                          5. Słód zakwaszający 0,15 kg
                          6. Płatki pszeniczne 0,5 kg
                          7. Imbir korzeń tarty 100 g
                          8. Chmiel Challenger 60 g
                          9. Chmiel Fugles 30 g
                          10. Mech irl. 5 g
                          11. Woda kran


                          Zacieranie:
                          • Płatki i 200 g słodu do 5l wody 45 C
                          • po 15 min. 64 C
                          • po 15 min wolniutko do wrzenia
                          • Słody do 18l wody 55 C
                          • Dodanie gotowanych płatków 64 C
                          • po 30 min 72 C
                          • po 20 min skrobia 0
                          • Podgrzanie do 77 C
                          • po 10 min filracja


                          Gotowanie 90 min
                          Pomyliłem opakowania i po 10 minutach dałem 30 g Challengera i 30 g Fuglessa a po wyłączeniu 30 g Challengera ciekawe co z tego wyjdzie?
                          Mech i 100g imbiru dodane 10 min. przed końcem.

                          Po wystudzeniu i ściągnięciu z nad osadów wyszło 27 l brzeczki 12 Blg - 1,5 l do lodówki na rezerwę

                          Comment

                          • Maidenowiec
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.07
                            • 2287

                            #73
                            Szkoda, że gipsu nie dodałeś. Chyba, że masz wyjątkowo twardą wodę.
                            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                            Thou shallt not spilleth thy beer!

                            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                            Comment

                            • nunek
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2008.01
                              • 110

                              #74
                              Moja kranówka jest naprawdę mocno twarda

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedzi
                                Moja kranówka jest naprawdę mocno twarda
                                Pewno ta sama co u mnie. Ujęcie Kozłowa Góra. Twardość około 14°niemieckich.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X