Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
Wyświetlenie odpowiedzi
D&D Browar Piekary Śląskie
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedziChmielenia zapomniałem dopisać
Gotowanie/Chmielenie: 90 min.,po 10 min Challenger 30gr, po 75 min Fugles 15 gr, po 85 min Fugles 15gr.
Przepraszam że się czepiam, ale nie mogłem się powstrzymać. Powinieneś stosować skrót [g] od 1 gram, a nie [gr] od 1 grosz.
Comment
-
-
Dzięki Sherman za zwrócenie uwagi, ale o tej porze byłem już zmęczony po dość pracowitym dniu:
- Moczenie i umycie czterech kontenerów mocno zabrudzonych butelek.
- Kwas chlebowy butelkowanie.
- Warka I - Muntons Canadian style butelkowanie.
- Warka III - Stout owsiano - czekoladowy zlanie na cichą.
- Warka IV - Brown Ale zlanie na cichą.
- Warka V - Barley Wine zlanie na cichą.
- W między czasie mycie i dezynfekcja sprzętu.
Ale chyba się domyśliłeś, że chodzi o gramy , więc mógłbyś skomentować też co myślisz o takim chmieleniu
Comment
-
Że się tak spytam,masz jakieś dobre piwo z beczki? Może bym wpadł.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedziOczywiście że mam, w tej chwili Pilsnera i Lecha zapraszam do Zajazdu, chociaż teraz mnie nie ma , warze w domuPozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziHmmm, może tym sposobem, górnośląska frakcja domowych piwowarów znalazła miejsce spotkań
Comment
-
-
Przyznam się bez bicia,że Pilsnerem i Lechem to nas nie skusisz do siebie.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedziPrzyznam się bez bicia,że Pilsnerem i Lechem to nas nie skusisz do siebie.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Warka VI Pszeniczne Piekarskie
Pierwsza próba zacierania dekokcyjnego.
Surowce:
- Słód pszeniczny jasny 3,0kg
- Słód Pilzneński 1,5kg
- Słód Wiedeński 0,5kg
- Słód Caramunich 0,2kg
- Mech irlandzki 2g
- Gips piwowarski 2g
- Drożdże Safbrew WB-06 11,5g
- Chmiel Lubelski 35g
- Woda Żywiecki Kryształ 128mg/l]
Zacieranie dekokcyjne jednowarowe:
- Słód pszeniczny dodany do 10l wody 49C
- Przerwa 15 min w 45C
- Dodanie gipsu
- Dodanie pozostałych słodów i gorącej wody do 55C
- Przerwa 10 min w 55C
- Podgrzanie do 65C
- 1/3 zacieru (gęste) odebrane na dekokt
- Podgrzanie dekoktu do 72C-reszta utrzymywana w 65C
- Przerwa 10 min
- Gotowanie dekoktu 15 min
- Po dodaniu dekoktu całość 72C
- Po 15 min skrobia 0
- Podgrzanie do 78C do filtracji
Filtracja i wysładzanie 3x4,5l trwały łącznie poniżej godziny, co bardzo mnie zaskoczyło zwłaszcza przy piwie pszenicznym.
Gotowanie i chmielenie:
70 min - po 10 min 20g Lubelskiego, po 60 min pozostałe 15g Lubelskiego i łyżeczka mchu.
Uzyskałem łącznie 26,5l brzeczki 12,5 Blg z czego 2l zostawiłem na refermentacje.
Drożdże zrehydratyzowane zadałem w temp 19C.
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedzi[*]Mech irlandzki 2g[*]Gips piwowarski 2gPozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Moja żona nie przepada za mętnym piwem, a to warzyłem dla niej, mam nadzieje, że niewielka ilość mchu pozwoliła na wytrącenie części białek i zmniejszy mętnośc, a co do gipsu to zacier po przerwie ferulikowej miał około 6,5Ph twardość wody była stosunkowo niewielka więc dodałem łyżeczkę gipsu.
Mam nadzieje że nie spieprzyłem tej warki, ale w końcu narazie tylko eksperymentuję.
Comment
-
Comment