D&D Browar Piekary Śląskie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedzi

    Mam nadzieję, że wyjdzie mi coś podobnego do stylu Scottish Ale
    Z gęstością wycelowałeś w Strong Scotch Ale (Wee Heavy). Wpasowanie co do stylu zależy od chmielenia, Caramunich zapewni posmaki karmelowe.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • nunek
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.01
      • 110

      #17
      Chmielenia zapomniałem dopisać

      Gotowanie/Chmielenie: 90 min.,po 10 min Challenger 30gr, po 75 min Fugles 15 gr, po 85 min Fugles 15gr.

      Comment

      • Sherman
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.09
        • 305

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedzi
        Chmielenia zapomniałem dopisać

        Gotowanie/Chmielenie: 90 min.,po 10 min Challenger 30gr, po 75 min Fugles 15 gr, po 85 min Fugles 15gr.
        Chmielisz groszami? Jeszcze nie spotkałem się z taką metodą, koniecznie opisz rezultat może ja też spróbuję

        Przepraszam że się czepiam, ale nie mogłem się powstrzymać. Powinieneś stosować skrót [g] od 1 gram, a nie [gr] od 1 grosz.

        Comment

        • nunek
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.01
          • 110

          #19
          Dzięki Sherman za zwrócenie uwagi, ale o tej porze byłem już zmęczony po dość pracowitym dniu:
          • Moczenie i umycie czterech kontenerów mocno zabrudzonych butelek.
          • Kwas chlebowy butelkowanie.
          • Warka I - Muntons Canadian style butelkowanie.
          • Warka III - Stout owsiano - czekoladowy zlanie na cichą.
          • Warka IV - Brown Ale zlanie na cichą.
          • Warka V - Barley Wine zlanie na cichą.
          • W między czasie mycie i dezynfekcja sprzętu.


          Ale chyba się domyśliłeś, że chodzi o gramy , więc mógłbyś skomentować też co myślisz o takim chmieleniu

          Comment

          • kiszot
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2001.08
            • 8117

            #20
            Że się tak spytam,masz jakieś dobre piwo z beczki? Może bym wpadł.
            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

            Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
            So von Natur, Natur in alter Weise,
            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

            Comment

            • nunek
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.01
              • 110

              #21
              Oczywiście że mam, w tej chwili Pilsnera i Lecha zapraszam do Zajazdu, chociaż teraz mnie nie ma , warze w domu

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedzi
                Oczywiście że mam, w tej chwili Pilsnera i Lecha zapraszam do Zajazdu, chociaż teraz mnie nie ma , warze w domu
                Hmmm, może tym sposobem, górnośląska frakcja domowych piwowarów znalazła miejsce spotkań
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • nunek
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.01
                  • 110

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                  Hmmm, może tym sposobem, górnośląska frakcja domowych piwowarów znalazła miejsce spotkań
                  Bardzo dobry pomysł. Można coś umówić. Zapraszam

                  Comment

                  • kiszot
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2001.08
                    • 8117

                    #24
                    Przyznam się bez bicia,że Pilsnerem i Lechem to nas nie skusisz do siebie.
                    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                    So von Natur, Natur in alter Weise,
                    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                    Comment

                    • nunek
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2008.01
                      • 110

                      #25
                      No cóż, musisz się uzbroić w cierpliwość - narazie mam umowe z Kompanią Piwowarską.

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                        Przyznam się bez bicia,że Pilsnerem i Lechem to nas nie skusisz do siebie.
                        Koledze chodziło o to, że koncerniaki mu nie imponują, ale może lokal mógłby być miejscem spotkań piwowarów jeśli tylko można by było pokosztować własnych wyrobów na miejscu. A o takie miejsce jest ciężko znaleść, gdyż wszędzie koncerniaki są lane, a właściciel patrzy tylko na utarg.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • nunek
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2008.01
                          • 110

                          #27
                          Chętnie zgadzam się na takie degustacje, choć na moje piwka trzeba będzie jeszcze poczekać

                          Comment

                          • nunek
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2008.01
                            • 110

                            #28
                            Warka VI Pszeniczne Piekarskie

                            Pierwsza próba zacierania dekokcyjnego.

                            Surowce:
                            1. Słód pszeniczny jasny 3,0kg
                            2. Słód Pilzneński 1,5kg
                            3. Słód Wiedeński 0,5kg
                            4. Słód Caramunich 0,2kg
                            5. Mech irlandzki 2g
                            6. Gips piwowarski 2g
                            7. Drożdże Safbrew WB-06 11,5g
                            8. Chmiel Lubelski 35g
                            9. Woda Żywiecki Kryształ 128mg/l]


                            Zacieranie dekokcyjne jednowarowe:



                            • Słód pszeniczny dodany do 10l wody 49C
                            • Przerwa 15 min w 45C
                            • Dodanie gipsu
                            • Dodanie pozostałych słodów i gorącej wody do 55C
                            • Przerwa 10 min w 55C
                            • Podgrzanie do 65C
                            • 1/3 zacieru (gęste) odebrane na dekokt
                            • Podgrzanie dekoktu do 72C-reszta utrzymywana w 65C
                            • Przerwa 10 min
                            • Gotowanie dekoktu 15 min
                            • Po dodaniu dekoktu całość 72C
                            • Po 15 min skrobia 0
                            • Podgrzanie do 78C do filtracji




                            Filtracja i wysładzanie 3x4,5l trwały łącznie poniżej godziny, co bardzo mnie zaskoczyło zwłaszcza przy piwie pszenicznym.

                            Gotowanie i chmielenie:

                            70 min - po 10 min 20g Lubelskiego, po 60 min pozostałe 15g Lubelskiego i łyżeczka mchu.

                            Uzyskałem łącznie 26,5l brzeczki 12,5 Blg z czego 2l zostawiłem na refermentacje.

                            Drożdże zrehydratyzowane zadałem w temp 19C.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez nunek; 2008-01-27, 22:52. Powód: Błąd techniczny:)

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedzi
                              [*]Mech irlandzki 2g[*]Gips piwowarski 2g
                              Tych dwóch składników bym nie dodał do pszenicy.
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • nunek
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2008.01
                                • 110

                                #30
                                Moja żona nie przepada za mętnym piwem, a to warzyłem dla niej, mam nadzieje, że niewielka ilość mchu pozwoliła na wytrącenie części białek i zmniejszy mętnośc, a co do gipsu to zacier po przerwie ferulikowej miał około 6,5Ph twardość wody była stosunkowo niewielka więc dodałem łyżeczkę gipsu.
                                Mam nadzieje że nie spieprzyłem tej warki, ale w końcu narazie tylko eksperymentuję.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X