D&D Browar Piekary Śląskie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedzi
    Mam nadzieje że nie spieprzyłem tej warki
    To na pewno nie
    Piwo na WB-06 wbrew pozorom (i opisie drożdży) wychodzi dość klarowne. Oczywiście zmętnienie na zimno przy użyciu mchu powinno być mniejsze jednak 2g na 25l raczej nic nie zmieni. Jeżeli masz możliwość leżakuj po nagazowaniu to piwo w temp. ok 0°C. Wówczas białkowo-garbnikowe kompleksy powinny z czasem (niestety niezbyt krótkim) opaść na dno i dostaniesz coś na kształt Kristal Weizena. Tylko czy warto tyle czekać na pszeniczkę.... Prościej będzie zawiązać żonie oczy przed degustacją
    Dodanie gipsu bez przerwy zakwaszającej też nie wpłynie (znacząco) na pH. Sam gips nie zmienia odczynu, dopiero reakcja z kwasem fosforowym pochodzącym z ww. przerwy daje efekt zwiększenia zakwaszenia.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #32
      A moim skromnym zdaniem pszenica na WB-06 jest praktycznie klarowna i to bardzo. Górniaki na S-04 się tak nie klarują jak na WB-06.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • nunek
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.01
        • 110

        #33
        Diękuje Panowie za opinie będe na bieżąco informował o losach tej warki.

        Comment

        • nunek
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.01
          • 110

          #34
          Nie mogłem się coś zabrać do pisania, choć dużo się działo.

          Warka II - Prawdziwe Pszeniczne wylądowało w butekach i częściowo w gardłach. Końcowe
          Blg 2,5 czyli około 5,16% alk obj całkiem nieżle się zapowiada.Do refermentacji poszło 1,5l brzeczki 13 Blg.

          Warka IV - Brown Ale też w butelkach 4,5 Blg 4,4% alk niezbyt mi narazie smakuje, dobrze że już nie mam gotowców. 200 g rozcieńczonej glukozy do refermentacji.

          Warka VI - Ala Szkockie na cichą, chwilowo nie miałem balingometru. Sporo gęstwy odzyskałem.

          cdn

          Comment

          • nunek
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.01
            • 110

            #35
            Cały czas utrudnia mi życie i podwyższa koszty dezynfekcja, muszę być bardzo staranny, bo w tym samym pomieszczeniu pracuje z bakteriami serowymi(robie sery), oraz bakteriami kwasu mlekowego i dzikimi drożdżami(zakwas chlebowy)
            Używam Chemipro oxy i pirosiarczan sodu.
            Ma ktoś może pomysł na jakiś tani i skuteczny środek do odkażania?

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #36
              Ja dziś Domestosem potraktowałem garnek a i butelki z jakimis syfkami tez potraktuje.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedzi
                Cały czas utrudnia mi życie i podwyższa koszty dezynfekcja, muszę być bardzo staranny, bo w tym samym pomieszczeniu pracuje z bakteriami serowymi(robie sery), oraz bakteriami kwasu mlekowego i dzikimi drożdżami(zakwas chlebowy)
                Używam Chemipro oxy i pirosiarczan sodu.
                Ma ktoś może pomysł na jakiś tani i skuteczny środek do odkażania?
                Poszukaj na tym forum postów (głównie Codera) o dwutlenku chloru (ClO2). Używam i jestem bardzo zadowolony.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • nunek
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.01
                  • 110

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                  Poszukaj na tym forum postów (głównie Codera) o dwutlenku chloru (ClO2). Używam i jestem bardzo zadowolony.
                  Dzięki, poszukam napewno, a gdzie go kupujesz?

                  Comment

                  • nunek
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.01
                    • 110

                    #39
                    Pszeniczne Piekarskie to była Warka VII nie VI

                    Comment

                    • nunek
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2008.01
                      • 110

                      #40
                      Warka VIII Tripel Piekarski

                      Surowce:
                      1. Słód Pilzneński 4,0 kg
                      2. Słód Monachijski 0,5 kg
                      3. Słód Carapils 0,220 kg
                      4. Słód Caramber 0,100 kg
                      5. Cukier kandyzowany biały 1,050 kg
                      6. Chmiel Marynka 20g
                      7. Chmiel Lubelski 12g
                      8. Mech irlandzki łyżeczka
                      9. Woda z kranu
                      10. Drożdże wyestat Trapist 3787 starter 1l


                      Zacieranie:
                      • 5 min w 55C
                      • 45 min w 64C
                      • 15 min 72C skrobia 0
                      • 78C do filtracji


                      Szybka filtracja, wysładzanie 4x 4l woda 78C

                      Gotowanie 90 min Marynka po 10 min, cukier kandyz. po 80 min, Lubelski po 85 min.

                      Uzyskałem 25l brzeczki 20 Blg 1,5l poszło na rezerwę

                      Starter zadałem po wychłodzeniu brzeczki do 18C.
                      Drożdże wystartowały po kilku godzinach bardzo intensywnie.

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #41
                        Szkoda, że nie dodałeś trochę kolendry.

                        Do Tripla zalecam cierpliwość. Za rok będzie pyszny.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • nunek
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2008.01
                          • 110

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                          Szkoda, że nie dodałeś trochę kolendry.

                          Do Tripla zalecam cierpliwość. Za rok będzie pyszny.
                          Jeżeli tak długo wytrzyma

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedzi
                            Jeżeli tak długo wytrzyma
                            Ja swojego już nie pijam. Została niecała skrzynka i szkoda mi go. Jak uwarze następnego to może go dokoncze ale i tak bedzie wyciągany na szczególne okazje
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • nunek
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2008.01
                              • 110

                              #44
                              Piwa konkursowe

                              Uważyłem w tym tygodniu dwa piwa na konkurs w Żywcu; Warka IX Bitter 10,5 Blg i Warka X
                              Witbier 11,5 Blg ale chciałbym zaskoczyć jurorów więc nie będe ich narazie opisywał

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedzi
                                Dzięki, poszukam napewno, a gdzie go kupujesz?
                                Piszesz na adres ze strony www.clo2.pl: gsgspzoo@neostrada.pl maila z informacja, że chcesz kupić i ile, następnego dnia (zwykle) kurier przywozi przesyłkę. Opłata przy odbiorze, koszt 36,6zł.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X