Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
Wyświetlenie odpowiedzi
D&D Browar Piekary Śląskie
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziZapomniałem napisać, że kwota powyższa jest za 1 litr.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziPiszesz na adres ze strony www.clo2.pl: gsgspzoo@neostrada.pl maila z informacja, że chcesz kupić i ile, następnego dnia (zwykle) kurier przywozi przesyłkę. Opłata przy odbiorze, koszt 36,6zł.
Comment
-
-
W przesyłce dostajesz broszurkę informacyjną, podającą między innymi zalecane stężenia. Dodatkowo główne informacje są powtórzone na etykiecie butelki. Procedura stosowania jest dwuetapowa. Najpierw przygotowujesz roztwór bazowy 1:25 i aktywujesz go kwasem (np. cytrynowym). Czas przechowywania tego roztworu to 2 miesiące. Samo odkażanie wykonujesz rozcieńczając roztwór bazowy według wskazówek w broszurce. Ja przykładowo używam 1:30 do dezynfekcji fermentatora.
Przyłączam się do podziękowań dla codera za rozpropagowanie tego środka.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buran Wyświetlenie odpowiedziW jaki stężeniu to stosujesz? Jak jest tego wydajność? Czy przypadkiem po otwarciu nie należy wszystkiego zużyć? Próbowałem doczytać na stronie producenta, ale nie znalazłem. Może dostałeś ulotkę raze ze specyfikiem. Dzięki za odpowiedź.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziGwarantowana trwałość koncentratu to 1 rok. Wystarcza na 250l r-ru. Wg moich doświadczeń wystarcza to na mniej więcej 50warek (dezynfekcja fermentorów, butelek, wężyków itd.)
Comment
-
-
Warka XI Stout gryczano-wędzony
Wiem,że nie jest to klasyczny Stout, ale zdecydowałem się na połączenie lubianych przeze mnie smaków w mocnym, ciemnym i treściwym piwie.
Składniki:
- Słód Pale Ale 2,6 kg
- Słód Monachijski 1,5 kg
- Słód wędzony 1 kg
- Słód Carafa III 0,25 kg
- Słód zakwaszający 0,15 kg
- Jęczmień palony 0,25 kg
- Płatki gryczane błysk. 0,5 kg
- Płatki jęczmienne błysk. 0,4 kg
- Płatki owsiane błysk. 0,2 kg
- Ekstrakt ciemny w syropie 1,6 kg
- Chmiel Marynka 55 g
- Chmiel Fuglles 30 g
- mech i gips po łyżeczce
- woda z kranu
- Gęstwa Wyestat Scottish Ale z poprzedniej warki
Zacieranie:
- Słód zakwaszający i gips dodane do wody 39C 20 min przerwy
- Płatki i pozostałe słody bez Carafy + gorąca woda do 55C 10 min przerwa
- Podgrzanie do 64C 30 min przerwa
- podgrzanie do 72c 30 min przerwa
- Carafa III i jęczmień palony 15 min przerwa
- Podgrzanie do 78C i do filtracji
Filtracja dość wolna, wysładzanie 4 x 4 litry wody 78C
Chmielenie 80 min:
- Marynka po 10 min
- ekstrakt słodowy po 65 min
- mech i 15g Fuglesa po 70 min
- 15g Fuglesa po wyłączeniu, przed studzeniem
Gęstwa zadana w temp 17C
Po kilku godzinach intensywna fermentacja i wzrost temp. do 20C
Uzyskałem 26,5 l brzeczki 20Blg z czego 1,5 poszło na rezerwę.
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedziGęstwa zadana w temp 17C
Po kilku godzinach intensywna fermentacja i wzrost temp. do 20C
Akurat w przypadku tych drożdży wszystko jest OK (najwyżej piwo będzie bardziej estrowe - ale przy takim zasypie nie będzie to zauważalne bo smak powinien byc wystarczająco intensywny). Jednak dla delikatnych lagerów, fermentowanych "dolniakami", byłoby już znacznie gorzej.
Jeśli planujesz "zwiększenie produkcji" (a z innych wątków domyślam się, że tak) i warzenie lagerów to może warto pomyśleć o ciągłej kontroli temperatury. Na przykład tak. Koszt znikomy a możliwości ogromne.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo Wyświetlenie odpowiedziTo jest właśnie to o czym pisałem tutaj. Wydaje mi się, że efekt jest tym bardziej zauważalny im większa objętość warki.
Akurat w przypadku tych drożdży wszystko jest OK (najwyżej piwo będzie bardziej estrowe - ale przy takim zasypie nie będzie to zauważalne bo smak powinien byc wystarczająco intensywny). Jednak dla delikatnych lagerów, fermentowanych "dolniakami", byłoby już znacznie gorzej.
Jeśli planujesz "zwiększenie produkcji" (a z innych wątków domyślam się, że tak) i warzenie lagerów to może warto pomyśleć o ciągłej kontroli temperatury. Na przykład tak. Koszt znikomy a możliwości ogromne.
Dzięki za pożyteczne uwagi Koder, dużo już skorzystałem czytając Twoje posty w różnych wątkach .
Comment
-
-
Warka XII Pils urquell
Właśnie się chmieli moja pierwsza warka lagerowa, starałem się za bardzo nie kombinować oparłem się na recepturach znalezionych na forum.
Surowce:
- Słód Pilzneński 3,6 kg
- Słód Carapils 0,33 kg
- Słód zakwaszający 0,25 kg
- Chmiel Lubelski 50g
- Chmiel Saaz 30g
- namnożona gęstwa Wyestat 2001 Urquel Lager
- Mech irlandzki 5g
- Woda Żywiecki Kryształ miękka
Zacieranie dekokcyjne:
- Słody dodane do wody 53C
- 5 min przerwy podgrzanie do 63C
- Po 10 min 1/3 gęste do dekokcji
- Podgrzanie do 72C
- 20 min przrewa
- Gotowanie 10 min
- Po połączeniu zacierów 72C Ph 5,2
- Po 10 min skrobia 0
- Podgrzanie do 76C i do filtracji
Comment
-
Pils Urquell c.d.
Gotowanie/Chmielenie 70 min
Lubelski od początku
Mech 10 min przed końcem
Saaz 5 min przed końcem
Uzyskałem 22l brzeczki 12 Blg, którą po schłodzeniu do 15C zadałem gęstwą drożdżową i wyniosłem do piwnicy. W tej chwili mam w piwnicy 11C.
Comment
-
Comment