D&D Browar Piekary Śląskie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
    Opłata przy odbiorze, koszt 36,6zł.
    Zapomniałem napisać, że kwota powyższa jest za 1 litr.
    Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2008-02-03, 19:37.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • nunek
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.01
      • 110

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
      Zapomniałem napisać, że kwota powyższa jest za 1 litr.
      Dzięki

      Comment

      • buran
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.12
        • 110

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
        Piszesz na adres ze strony www.clo2.pl: gsgspzoo@neostrada.pl maila z informacja, że chcesz kupić i ile, następnego dnia (zwykle) kurier przywozi przesyłkę. Opłata przy odbiorze, koszt 36,6zł.
        W jaki stężeniu to stosujesz? Jak jest tego wydajność? Czy przypadkiem po otwarciu nie należy wszystkiego zużyć? Próbowałem doczytać na stronie producenta, ale nie znalazłem. Może dostałeś ulotkę raze ze specyfikiem. Dzięki za odpowiedź.

        Comment

        • aqqq
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.12
          • 56

          #49
          W przesyłce dostajesz broszurkę informacyjną, podającą między innymi zalecane stężenia. Dodatkowo główne informacje są powtórzone na etykiecie butelki. Procedura stosowania jest dwuetapowa. Najpierw przygotowujesz roztwór bazowy 1:25 i aktywujesz go kwasem (np. cytrynowym). Czas przechowywania tego roztworu to 2 miesiące. Samo odkażanie wykonujesz rozcieńczając roztwór bazowy według wskazówek w broszurce. Ja przykładowo używam 1:30 do dezynfekcji fermentatora.

          Przyłączam się do podziękowań dla codera za rozpropagowanie tego środka.

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buran Wyświetlenie odpowiedzi
            W jaki stężeniu to stosujesz? Jak jest tego wydajność? Czy przypadkiem po otwarciu nie należy wszystkiego zużyć? Próbowałem doczytać na stronie producenta, ale nie znalazłem. Może dostałeś ulotkę raze ze specyfikiem. Dzięki za odpowiedź.
            Gwarantowana trwałość koncentratu to 1 rok. Wystarcza na 250l r-ru. Wg moich doświadczeń wystarcza to na mniej więcej 50warek (dezynfekcja fermentorów, butelek, wężyków itd.)
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • nunek
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.01
              • 110

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
              Gwarantowana trwałość koncentratu to 1 rok. Wystarcza na 250l r-ru. Wg moich doświadczeń wystarcza to na mniej więcej 50warek (dezynfekcja fermentorów, butelek, wężyków itd.)
              W takim razie trzeba zamawiać, bo tych środków z BA nie nadążam kupować

              Comment

              • nunek
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.01
                • 110

                #52
                Warka XI Stout gryczano-wędzony

                Wiem,że nie jest to klasyczny Stout, ale zdecydowałem się na połączenie lubianych przeze mnie smaków w mocnym, ciemnym i treściwym piwie.
                Składniki:
                1. Słód Pale Ale 2,6 kg
                2. Słód Monachijski 1,5 kg
                3. Słód wędzony 1 kg
                4. Słód Carafa III 0,25 kg
                5. Słód zakwaszający 0,15 kg
                6. Jęczmień palony 0,25 kg
                7. Płatki gryczane błysk. 0,5 kg
                8. Płatki jęczmienne błysk. 0,4 kg
                9. Płatki owsiane błysk. 0,2 kg
                10. Ekstrakt ciemny w syropie 1,6 kg
                11. Chmiel Marynka 55 g
                12. Chmiel Fuglles 30 g
                13. mech i gips po łyżeczce
                14. woda z kranu
                15. Gęstwa Wyestat Scottish Ale z poprzedniej warki

                Zacieranie:
                • Słód zakwaszający i gips dodane do wody 39C 20 min przerwy
                • Płatki i pozostałe słody bez Carafy + gorąca woda do 55C 10 min przerwa
                • Podgrzanie do 64C 30 min przerwa
                • podgrzanie do 72c 30 min przerwa
                • Carafa III i jęczmień palony 15 min przerwa
                • Podgrzanie do 78C i do filtracji


                Filtracja dość wolna, wysładzanie 4 x 4 litry wody 78C

                Chmielenie 80 min:
                • Marynka po 10 min
                • ekstrakt słodowy po 65 min
                • mech i 15g Fuglesa po 70 min
                • 15g Fuglesa po wyłączeniu, przed studzeniem

                Gęstwa zadana w temp 17C
                Po kilku godzinach intensywna fermentacja i wzrost temp. do 20C

                Uzyskałem 26,5 l brzeczki 20Blg z czego 1,5 poszło na rezerwę.

                Comment

                • nunek
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.01
                  • 110

                  #53
                  Zapomniałem dopisać że z ekstraktem słodowym dodałem 0,4 kg miodu gryczanego

                  Comment

                  • krogo
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.03
                    • 66

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedzi
                    Gęstwa zadana w temp 17C
                    Po kilku godzinach intensywna fermentacja i wzrost temp. do 20C
                    To jest właśnie to o czym pisałem tutaj. Wydaje mi się, że efekt jest tym bardziej zauważalny im większa objętość warki.
                    Akurat w przypadku tych drożdży wszystko jest OK (najwyżej piwo będzie bardziej estrowe - ale przy takim zasypie nie będzie to zauważalne bo smak powinien byc wystarczająco intensywny). Jednak dla delikatnych lagerów, fermentowanych "dolniakami", byłoby już znacznie gorzej.
                    Jeśli planujesz "zwiększenie produkcji" (a z innych wątków domyślam się, że tak) i warzenie lagerów to może warto pomyśleć o ciągłej kontroli temperatury. Na przykład tak. Koszt znikomy a możliwości ogromne.

                    Comment

                    • nunek
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2008.01
                      • 110

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo Wyświetlenie odpowiedzi
                      To jest właśnie to o czym pisałem tutaj. Wydaje mi się, że efekt jest tym bardziej zauważalny im większa objętość warki.
                      Akurat w przypadku tych drożdży wszystko jest OK (najwyżej piwo będzie bardziej estrowe - ale przy takim zasypie nie będzie to zauważalne bo smak powinien byc wystarczająco intensywny). Jednak dla delikatnych lagerów, fermentowanych "dolniakami", byłoby już znacznie gorzej.
                      Jeśli planujesz "zwiększenie produkcji" (a z innych wątków domyślam się, że tak) i warzenie lagerów to może warto pomyśleć o ciągłej kontroli temperatury. Na przykład tak. Koszt znikomy a możliwości ogromne.
                      Myśle o tym, myśle, ale to dopiero drugi miesiąc mojej "działalności".Powoli udoskonalam mój browar i na rejestrację i kontrolę temperatury też przyjdzie czas.
                      Dzięki za pożyteczne uwagi Koder, dużo już skorzystałem czytając Twoje posty w różnych wątkach .

                      Comment

                      • nunek
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.01
                        • 110

                        #56
                        Sory Krogo Ciebie miałem na myśli, ale nie udało mi się wyedytować posta

                        Comment

                        • nunek
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2008.01
                          • 110

                          #57
                          Warka XII Pils urquell

                          Właśnie się chmieli moja pierwsza warka lagerowa, starałem się za bardzo nie kombinować oparłem się na recepturach znalezionych na forum.

                          Surowce:
                          1. Słód Pilzneński 3,6 kg
                          2. Słód Carapils 0,33 kg
                          3. Słód zakwaszający 0,25 kg
                          4. Chmiel Lubelski 50g
                          5. Chmiel Saaz 30g
                          6. namnożona gęstwa Wyestat 2001 Urquel Lager
                          7. Mech irlandzki 5g
                          8. Woda Żywiecki Kryształ miękka


                          Zacieranie dekokcyjne:
                          • Słody dodane do wody 53C
                          • 5 min przerwy podgrzanie do 63C
                          • Po 10 min 1/3 gęste do dekokcji
                          • Podgrzanie do 72C
                          • 20 min przrewa
                          • Gotowanie 10 min
                          • Po połączeniu zacierów 72C Ph 5,2
                          • Po 10 min skrobia 0
                          • Podgrzanie do 76C i do filtracji

                          Comment

                          • nunek
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2008.01
                            • 110

                            #58
                            Pils Urquell c.d.

                            Gotowanie/Chmielenie 70 min
                            Lubelski od początku
                            Mech 10 min przed końcem
                            Saaz 5 min przed końcem

                            Uzyskałem 22l brzeczki 12 Blg, którą po schłodzeniu do 15C zadałem gęstwą drożdżową i wyniosłem do piwnicy. W tej chwili mam w piwnicy 11C.

                            Comment

                            • nunek
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2008.01
                              • 110

                              #59
                              Warki konkursowe przelane na cichą: warka IX Bitter zszedł po tygodniu z 10,5 do 3,5 Blg,
                              a warka X Witbier z 11,5 na 4 Blg

                              Comment

                              • nunek
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2008.01
                                • 110

                                #60
                                Wark VI Ala Szkockie

                                Ala Szkockie zabutelkowane , zeszło z 15 do 2,5 Blg .
                                Wyszło 50 butelek 6,4% alk no i z pół litra zdegustowane jak na nienagazowane całkiem całkiem

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X