D&D Browar Piekary Śląskie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nunek
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.01
    • 110

    #61
    Warka XII Pils ładnie sobie bąbelkuje, w piwnicy temperatura 9 C a piwa 10-11 C.

    Comment

    • nunek
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.01
      • 110

      #62
      Martwi mnie Warka VIII Tripel po 14 dniach burzliwej na piwie utrzymuje się sporo piany a Baling zszedł z 20 do około 10Blg. Nie wiem czy przelewać na cichą, czy jeszcze czekać?

      Comment

      • nunek
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.01
        • 110

        #63
        Warka XIII Witbier II

        Surowce:
        1. Słód Pilzneński 2,65 kg
        2. Słód Pszeniczny jasny 1,1 kg
        3. Słód zakwaszający 0,1 kg
        4. Mąka Pszenna graham 0,8 kg
        5. Mąka orkisz pełny przemiał 0,4 kg
        6. Płatki owsiane błysk. 0,3 kg
        7. Chmiel Lubelski 50 g
        8. Kolendra mielona 15 g
        9. Curacao 20 g
        10. Drożdże Wyestat 3944 Belgian Witbier starter 2 l
        11. Woda z kranu


        Zacieranie:
        • Mąka i 0,3 kg słodu dodane do 5 l wody 45C
        • 10 min. przerwy--55C
        • 10 min. przerwy--64C
        • Gotowanie 10 min zagapiłem się i ominąłem przerwę 72C
        • Połączenie z resztą słodów i płatkami które 20 min. przebywały w 44C
        • 64C ---25 min
        • 72C---20 min skrobia 0
        • 77C do filtracji


        Filtracja szybka, wysładzanie 4x5 l

        Gotowanie 60 min
        Lubelski od razu
        Mech 10 min. przed końcem
        Kolendra i Curacao 5 min. przd końcem

        Wyszło 26 l brzeczki+1,5 l rezerwy 12 Blg
        Drożdże dodałem w 18C

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
          Mech 10 min. przed końcem
          Niepotrzebnie. Wittt ma być mętny.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • nunek
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.01
            • 110

            #65
            Oczywiście masz rację i mchu nie dałem odtwarzałem wczorajsze wydarzenia z dziennika piwowara i zerknąłłem na stronę z pilsem

            Comment

            • nunek
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.01
              • 110

              #66
              Po 16 dniach zlałem wreszcie Tripla-Warka VIII na cichą zszedł tylko na 8,5 Blg, chyba brzeczka była za mało napowietrzona bo teraz w balonie ładnie zaczął bąbelkować.

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
                Po 16 dniach zlałem wreszcie Tripla-Warka VIII na cichą zszedł tylko na 8,5 Blg, chyba brzeczka była za mało napowietrzona bo teraz w balonie ładnie zaczął bąbelkować.
                To może być efekt zbyt małego startera. Do tak mocnego piwa powinno sie robić starter 2- a nie 1-litrowy.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • nunek
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.01
                  • 110

                  #68
                  No niestety dalej jestem początkujący, ciągle się uczę , najczęściej na własnych błędach . Przy następnej warce na płynnych drożdżach tak zrobiłem, a właściwie to namnażałem je parę dni dolewając sterylnego roztworu ekstraktu. przed zadaniem drożdży starter schłodziłem w lodówce zlałem wszystko z nad osadzonej gęstwy i dopiero dodałem gęstwe do brzeczki stouta 20 Blg. Po 6 dniach odfermentował do 5,5 blg i mogłem go zlać na cichą.

                  Comment

                  • nunek
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.01
                    • 110

                    #69
                    Warka VII - Pszeniczne Piekarskie zabutelkowane, zeszło z 12,5 na 2 Blg. Refermentacja 250g ekstraktu pszenicznego. Dobre w smaku, trochę za klarowne, ale tak żoneczka sobie życzyła.

                    Comment

                    • nunek
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2008.01
                      • 110

                      #70
                      Aha, po degustacji zostało na 44 butelki 0,5l.

                      Comment

                      • nunek
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.01
                        • 110

                        #71
                        Warka IX - Bitter 10,5 Blg zabutelkowana ze 150 g glukozy do 50 butelek 0,5 l.
                        Podobno Bitter ma być słabo nagazowany.

                        Comment

                        • nunek
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2008.01
                          • 110

                          #72
                          Warka XV - Bitter imbirowy

                          Surowce:
                          1. Słód Pale Ale 3,8 kg
                          2. Słód Carapils 0,3 kg
                          3. Słód Caramunich 0,15 kg
                          4. Słód Carahell 0,15 kg
                          5. Słód zakwaszający 0,15 kg
                          6. Płatki pszeniczne 0,5 kg
                          7. Imbir korzeń tarty 100 g
                          8. Chmiel Challenger 60 g
                          9. Chmiel Fugles 30 g
                          10. Mech irl. 5 g
                          11. Woda kran


                          Zacieranie:
                          • Płatki i 200 g słodu do 5l wody 45 C
                          • po 15 min. 64 C
                          • po 15 min wolniutko do wrzenia
                          • Słody do 18l wody 55 C
                          • Dodanie gotowanych płatków 64 C
                          • po 30 min 72 C
                          • po 20 min skrobia 0
                          • Podgrzanie do 77 C
                          • po 10 min filracja


                          Gotowanie 90 min
                          Pomyliłem opakowania i po 10 minutach dałem 30 g Challengera i 30 g Fuglessa a po wyłączeniu 30 g Challengera ciekawe co z tego wyjdzie?
                          Mech i 100g imbiru dodane 10 min. przed końcem.

                          Po wystudzeniu i ściągnięciu z nad osadów wyszło 27 l brzeczki 12 Blg - 1,5 l do lodówki na rezerwę

                          Comment

                          • Maidenowiec
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.07
                            • 2287

                            #73
                            Szkoda, że gipsu nie dodałeś. Chyba, że masz wyjątkowo twardą wodę.
                            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                            Thou shallt not spilleth thy beer!

                            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                            Comment

                            • nunek
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2008.01
                              • 110

                              #74
                              Moja kranówka jest naprawdę mocno twarda

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
                                Moja kranówka jest naprawdę mocno twarda
                                Pewno ta sama co u mnie. Ujęcie Kozłowa Góra. Twardość około 14°niemieckich.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Alkoneser
                                  Browary restauracyjne w Polsce
                                  Alkoneser
                                  Cześć,
                                  mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
                                  2024-08-05, 11:26
                                • pebejot
                                  Siemianowice Śląskie, Chopina 14 (Park Miejski), Browar Pałacowy
                                  pebejot
                                  Jeden z bardziej tajemniczych browarów restauracyjnych w Polsce odwiedziłem na początku lipca.
                                  Z Warszawy do Katowic dojechałem pociągiem, a dalej kontynuowałem podróż tramwajem linii 19 do pętli w Siemianowicach. Ostatni etap dotarcia na miejsce już na własnych nogach zajął 15 minut....
                                  2021-10-22, 18:25
                                • dadek
                                  Oborniki Śląskie, Grunwaldzka 25, Browar Zbrozło
                                  dadek
                                  Majowe szlajanie się po Dolnym Śląsku oczywiście obfitowało w wizyty w browarach już znanych, jak i dla mnie nowych. Z tym w Obornikach był pewien problem gdyż w "internetach" nie było żadnego kontaktu do właścicieli. Jechać "w ciemno" nie lubię, jednak przecież na...
                                  2021-06-21, 21:13
                                • dadek
                                  Bielanka 41b, Browar Podgórz
                                  dadek
                                  Kto był na Zlocie to zwiedził, więc ta relacja dla pozostałych.
                                  Nazwa browaru nie odzwierciedla jego położenia (ja się też nabrałem gdy wyszukałem sobie Podgórz na mapie). Znajduje się on we wsi Bielanka w gminie Raba Wyżna i kto wie czy nie jest najwyżej położonym w Polsce...
                                  2018-10-17, 12:24
                                • kiszot
                                  Piekary Śląskie, Armii Krajowej, kiosk monopolowy
                                  kiszot
                                  Piekary Śląskie oś.Wieczorka-"stare"
                                  Znalazłem dwa sklepiki z ciekawymi piwami
                                  Pierwszy ul.Armii Krajowej kiosk(budka) monopolowy.Poza masówką Colt 45 z Jędrzejowa oraz Siemion Pils w cenie 0.95 pln

                                  Drugi wydzielono wg zasady jeden sklep=jeden temat tu...
                                  2004-12-26, 04:44
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...