Warka XII Pils ładnie sobie bąbelkuje, w piwnicy temperatura 9 C a piwa 10-11 C.
D&D Browar Piekary Śląskie
Collapse
X
-
Warka XIII Witbier II
Surowce:
- Słód Pilzneński 2,65 kg
- Słód Pszeniczny jasny 1,1 kg
- Słód zakwaszający 0,1 kg
- Mąka Pszenna graham 0,8 kg
- Mąka orkisz pełny przemiał 0,4 kg
- Płatki owsiane błysk. 0,3 kg
- Chmiel Lubelski 50 g
- Kolendra mielona 15 g
- Curacao 20 g
- Drożdże Wyestat 3944 Belgian Witbier starter 2 l
- Woda z kranu
Zacieranie:
- Mąka i 0,3 kg słodu dodane do 5 l wody 45C
- 10 min. przerwy--55C
- 10 min. przerwy--64C
- Gotowanie 10 min zagapiłem się i ominąłem przerwę 72C
- Połączenie z resztą słodów i płatkami które 20 min. przebywały w 44C
- 64C ---25 min
- 72C---20 min skrobia 0
- 77C do filtracji
Filtracja szybka, wysładzanie 4x5 l
Gotowanie 60 min
Lubelski od razu
Mech 10 min. przed końcem
Kolendra i Curacao 5 min. przd końcem
Wyszło 26 l brzeczki+1,5 l rezerwy 12 Blg
Drożdże dodałem w 18CComment
-
To może być efekt zbyt małego startera. Do tak mocnego piwa powinno sie robić starter 2- a nie 1-litrowy.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
No niestety dalej jestem początkujący, ciągle się uczę , najczęściej na własnych błędach. Przy następnej warce na płynnych drożdżach tak zrobiłem, a właściwie to namnażałem je parę dni dolewając sterylnego roztworu ekstraktu. przed zadaniem drożdży starter schłodziłem w lodówce zlałem wszystko z nad osadzonej gęstwy i dopiero dodałem gęstwe do brzeczki stouta 20 Blg. Po 6 dniach odfermentował do 5,5 blg i mogłem go zlać na cichą.
Comment
-
Warka XV - Bitter imbirowy
Surowce:
- Słód Pale Ale 3,8 kg
- Słód Carapils 0,3 kg
- Słód Caramunich 0,15 kg
- Słód Carahell 0,15 kg
- Słód zakwaszający 0,15 kg
- Płatki pszeniczne 0,5 kg
- Imbir korzeń tarty 100 g
- Chmiel Challenger 60 g
- Chmiel Fugles 30 g
- Mech irl. 5 g
- Woda kran
Zacieranie:
- Płatki i 200 g słodu do 5l wody 45 C
- po 15 min. 64 C
- po 15 min wolniutko do wrzenia
- Słody do 18l wody 55 C
- Dodanie gotowanych płatków 64 C
- po 30 min 72 C
- po 20 min skrobia 0
- Podgrzanie do 77 C
- po 10 min filracja
Gotowanie 90 min
Pomyliłem opakowania i po 10 minutach dałem 30 g Challengera i 30 g Fuglessa a po wyłączeniu 30 g Challengeraciekawe co z tego wyjdzie?
Mech i 100g imbiru dodane 10 min. przed końcem.
Po wystudzeniu i ściągnięciu z nad osadów wyszło 27 l brzeczki 12 Blg - 1,5 l do lodówki na rezerwęComment
-
Szkoda, że gipsu nie dodałeś. Chyba, że masz wyjątkowo twardą wodę.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...-
Channel: Poszukuję miejsca...
-
-
Jeden z bardziej tajemniczych browarów restauracyjnych w Polsce odwiedziłem na początku lipca.
Z Warszawy do Katowic dojechałem pociągiem, a dalej kontynuowałem podróż tramwajem linii 19 do pętli w Siemianowicach. Ostatni etap dotarcia na miejsce już na własnych nogach zajął 15 minut....-
Channel: Śląskie
-
-
Majowe szlajanie się po Dolnym Śląsku oczywiście obfitowało w wizyty w browarach już znanych, jak i dla mnie nowych. Z tym w Obornikach był pewien problem gdyż w "internetach" nie było żadnego kontaktu do właścicieli. Jechać "w ciemno" nie lubię, jednak przecież na...
-
Channel: Browary polskie
-
-
Kto był na Zlocie to zwiedził, więc ta relacja dla pozostałych
.
Nazwa browaru nie odzwierciedla jego położenia (ja się też nabrałem gdy wyszukałem sobie Podgórz na mapie). Znajduje się on we wsi Bielanka w gminie Raba Wyżna i kto wie czy nie jest najwyżej położonym w Polsce...-
Channel: Browary polskie
2018-10-17, 12:24 -
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment