Warka XVI - Stout/Milk Stout
Dzięki wejściu w posiadanie nowego sprzętu pozwoliłem sobie na warkę podwójnej objętości
Nowy filtr według pomysłu Kroga (dzięki),chłodnica ,termometr z alarmem i nowe, na razie ręczne mieszadło bardzo ułatwiają pracę, Zdjęcia kiepskie, sory ale telefonem nie bardzo mi wychodzi fotografowanie.
Surowce:
Zacieranie:
Filtracja:
Stouta o podobnym składzie filtrowałem wkładem BA 5 godzin 25 l. Nowym filtrem filtracja i wysładzanie do objętości 55 litrów zajęło mi 1,5 godziny- rewelacja .
Gotowanie 70 min, po 10 min 40 g Marynki po 55 min 30 g Cascade i po wyłączeniu pozostałe 30 g Cascade.
Chłodzenie nową chłodnicą do 18oC zajęło mi 25 min, już po 10 min brzeczka miała 42oC.
Uzyskałem 2x24l do fermentacji i 3 l rezerwy. Gęstość 16 Blg.
Do jednego fermentatora dodałem zagotowaną wcześniej laktozę.
Fermentacja po 12h bardzo intensywna.
Dzięki wejściu w posiadanie nowego sprzętu pozwoliłem sobie na warkę podwójnej objętości
Nowy filtr według pomysłu Kroga (dzięki),chłodnica ,termometr z alarmem i nowe, na razie ręczne mieszadło bardzo ułatwiają pracę, Zdjęcia kiepskie, sory ale telefonem nie bardzo mi wychodzi fotografowanie.
Surowce:
- Pale Ale 11,1 kg
- Carapils 0,5 kg
- Carawheat 0,5 kg
- Cararoma 0,5 kg
- Czekoladowy pszen. 0,7 kg
- Jęczmień palony 0,2 kg
- Płatki owsiane błysk. 0,8 kg
- Chmiel Marynka 40 g
- Chmiel Cascade 60 g
- Laktoza 0,5 kg
- Woda kran
- Drożdże safbrew T-58 30 g
Zacieranie:
- Jasne słody i płatki 10 min w 52oC
- Podgrzanie do 64oC
- 30 min przerwa- podgrzanie do 72oC
- 15 min przerwa- podgrzanie do 77oC
Filtracja:
Stouta o podobnym składzie filtrowałem wkładem BA 5 godzin 25 l. Nowym filtrem filtracja i wysładzanie do objętości 55 litrów zajęło mi 1,5 godziny- rewelacja .
Gotowanie 70 min, po 10 min 40 g Marynki po 55 min 30 g Cascade i po wyłączeniu pozostałe 30 g Cascade.
Chłodzenie nową chłodnicą do 18oC zajęło mi 25 min, już po 10 min brzeczka miała 42oC.
Uzyskałem 2x24l do fermentacji i 3 l rezerwy. Gęstość 16 Blg.
Do jednego fermentatora dodałem zagotowaną wcześniej laktozę.
Fermentacja po 12h bardzo intensywna.
Comment