D&D Browar Piekary Śląskie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nunek
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.01
    • 110

    #76
    Warka XVI - Stout/Milk Stout

    Dzięki wejściu w posiadanie nowego sprzętu pozwoliłem sobie na warkę podwójnej objętości
    Nowy filtr według pomysłu Kroga (dzięki),chłodnica ,termometr z alarmem i nowe, na razie ręczne mieszadło bardzo ułatwiają pracę, Zdjęcia kiepskie, sory ale telefonem nie bardzo mi wychodzi fotografowanie.

    Surowce:
    1. Pale Ale 11,1 kg
    2. Carapils 0,5 kg
    3. Carawheat 0,5 kg
    4. Cararoma 0,5 kg
    5. Czekoladowy pszen. 0,7 kg
    6. Jęczmień palony 0,2 kg
    7. Płatki owsiane błysk. 0,8 kg
    8. Chmiel Marynka 40 g
    9. Chmiel Cascade 60 g
    10. Laktoza 0,5 kg
    11. Woda kran
    12. Drożdże safbrew T-58 30 g


    Zacieranie:
    • Jasne słody i płatki 10 min w 52oC
    • Podgrzanie do 64oC
    • 30 min przerwa- podgrzanie do 72oC
    • 15 min przerwa- podgrzanie do 77oC


    Filtracja:

    Stouta o podobnym składzie filtrowałem wkładem BA 5 godzin 25 l. Nowym filtrem filtracja i wysładzanie do objętości 55 litrów zajęło mi 1,5 godziny- rewelacja .

    Gotowanie 70 min, po 10 min 40 g Marynki po 55 min 30 g Cascade i po wyłączeniu pozostałe 30 g Cascade.

    Chłodzenie nową chłodnicą do 18oC zajęło mi 25 min, już po 10 min brzeczka miała 42oC.

    Uzyskałem 2x24l do fermentacji i 3 l rezerwy. Gęstość 16 Blg.
    Do jednego fermentatora dodałem zagotowaną wcześniej laktozę.
    Fermentacja po 12h bardzo intensywna.
    Attached Files

    Comment

    • nunek
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.01
      • 110

      #77
      Warka XVII - Budvar full light

      Surowce:
      1. Pilzneński 4,7 kg
      2. Carapils 0,4 kg
      3. Zakwaszający 0,15 kg
      4. Chmiel Marynka 20 g
      5. Chmiel Saaz 30 g
      6. Mech irlandzki 5 g
      7. Drożdże Wyestat Budvar Lager starter 2l
      8. Woda kranówka


      Zacieranie:
      10 min 37oC
      10 min 55oC
      64oC odebranie dekoktu
      dekokt 72oC 15 minut
      gotowanie 10 min
      po połączeniu 72oC 20 min
      podgrzanie do 78oC

      Filracja 15 min z dodaniem 10l wody 78oC

      Gotowanie 70 min w 10 Marynka, w 60 Mech, w 65 Saaz.

      25+1,5 l brzeczki 13 Blg schłodzone do 15oC, zadane drożdże i do piwnicy.

      Comment

      • nunek
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.01
        • 110

        #78
        Warka XII Pils urquell

        Pierwszy dolniak zlany po 13 dniach na cichą, odfementował do 4 Blg, klarowny.

        Comment

        • nunek
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.01
          • 110

          #79
          Warka XVIII - Pienista Dziesiątka

          Surowce:
          1. Pilzneński 6,0 kg
          2. Monachijski 0,5 kg
          3. Carapils 0,5 kg
          4. Caramunich II 0,5 kg
          5. Zakwaszający 0,2 kg
          6. Płatki jęczmienne błysk. 0,8 kg
          7. Chmiel Marynka 40 g
          8. Chmiel Saaz 60 g
          9. Mech irlandzki 10 g
          10. Gęstwa Pisner Urquell z poprzedniej warki
          11. Woda kran


          Zacieranie:
          • 10 min 36oC
          • 10 min 55oC
          • 15 min 64oC
          • 20 min 72oC
          • 78oC do filtracji


          Gotowanie 60 min
          Marynka od razu
          Mech 10 min przed końcem
          Saaz 5 min przed końcem

          Uzyskałem 50 l brzeczki 10 Blg

          Drożdże dodane w temp. 15oC i do piwnicy 10oC.

          Comment

          • nunek
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.01
            • 110

            #80
            Warka XVI - Stout/Milk Stout

            Już po 5 dniach opadła piana i Blg zeszło z 16 do 6 więc zdecydowałem się zlać na cichą.
            Drożdży było 3 paczki więc myślę, że dlatego tak szybko odfermentowało.

            Comment

            • nunek
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.01
              • 110

              #81
              Warka XIV Kożlak Majowy

              Dzisiaj zlewając na cichą kożlaka, zszedł po 11 dniach z 17,5 na 7 Blg, zorientowałem się , że pominąłem go w opisach.
              Nadrabiam więc zaległości.

              Surowce:
              1. Pilzneński 3,5 kg
              2. Monachijski 2,0
              3. Carapils 0,32 kg
              4. Zakwaszający 0,12 kg
              5. Koncentrat Viena Red 0,5 kg
              6. Chmiel Lubelski 100 g
              7. Mech irlandzki 5 g
              8. Drożdże Safanger S-23 34,5 g
              9. Woda kran


              Zacieranie:

              5 min w 350C
              Powolne podgrzanie do 63oC
              15 min przerwy
              odebranie dekoktu i podgrzanie do 72oC
              15 min przerwy
              gotowanie dekoktu 10 min
              po wymieszaniu 72oC
              15 min przerwy skrobia 0
              podgrzanie do 77oC

              Gotowanie 60 min z Lubelskim od początku, mech i koncentrat 10 min przed końcem

              Wyszło 24 + 1,5 l gęsość 17, Blg

              Zadane drożdżami w 14oC
              Fermentacja burzliwa 11 dni w 11oC

              Comment

              • nunek
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.01
                • 110

                #82
                Warka XI Stout gryczano-wędzony

                Bardzo się już dziś nie chciało, ale zabutelkowałem Gęstość 5 Blg.
                Do refermentacji poszło 1,5 l rezerwy 20 Blg.
                Po degustacjach mam 49 butelek 0,5 l.
                Zastanawiam się nad słodem wędzonym Wayermana, bo ile bym go do tej pory nie dodał, to jakoś nie można wyczuć wędzonki.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  #83
                  Zastanawiam się nad słodem wędzonym Wayermana, bo ile bym go do tej pory nie dodał, to jakoś nie można wyczuć wędzonki.
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedzi
                  1. Słód Pale Ale 2,6 kg
                  2. Słód Monachijski 1,5 kg
                  3. Słód wędzony 1 kg
                  4. Słód Carafa III 0,25 kg
                  5. Słód zakwaszający 0,15 kg
                  6. Jęczmień palony 0,25 kg
                  7. Płatki gryczane błysk. 0,5 kg
                  8. Płatki jęczmienne błysk. 0,4 kg
                  9. Płatki owsiane błysk. 0,2 kg
                  10. Ekstrakt ciemny w syropie 1,6 kg
                    [
                  przy takiej mieszaninie słodów trudno wyczuć wędzony
                  jak będziesz zacierał pół na pół z pilzneńskim lub pszenicznym to wyjdą wędzone posmaki
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • nunek
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.01
                    • 110

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    przy takiej mieszaninie słodów trudno wyczuć wędzony
                    jak będziesz zacierał pół na pół z pilzneńskim lub pszenicznym to wyjdą wędzone posmaki
                    Spróbuję tak zrobić jak radzisz, ale niezależnie od tego podwędzę sobie trochę słodu na siatce drzewem wiśniowym

                    Comment

                    • nunek
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2008.01
                      • 110

                      #85
                      Właściwie to mam świeżą gęstwe Scottich Ale, więc biorę się za śrutowanie

                      Comment

                      • nunek
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.01
                        • 110

                        #86
                        Warka XIX - Szkockie lekkie, wędzone.

                        Śrutowanie skończone

                        Zasyp:

                        Pale Ale 4,0 kg
                        Wędzony 1,0 kg
                        Zakwaszający 0,15 kg

                        Woda 15 l 36oC przygotowana, można zacząć zacieranie

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #87
                          Przerwa czy zaś skończyłeś z rozpisywaniem się (stawiam na to drugie)?
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X