microLab Dzioborożec

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Damien
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.08
    • 16

    microLab Dzioborożec

    Witam wszystkich w dziale moje warzenie. Jako, że od mojej pierwszej warki mineło już nieco czasu, zamieszcze tu historię moich warek, a następnie przejdę do spraw bierzących.


    Z browarnictwem domowym spotkałem się ... poprzez allegro
    Mianowicoe chciałem kupić jakieś nieistotne w tym momencie urządznie i natknąłem się na aukcję keg 19 l. W opisie sprzedający zamieścił info o tym, że jest piwowarem domowym i służy pomocą. Niegdyś słyszałem co nieco o browarnictwie domowym, więc zaniteresowałem się tym faktem nieco szerzej.
    Podpytałem o co loto i postanowiłem rozwinąć nowe hobby.
    Zanim cokolwiek kupiłem, przewertowałem dostepne fora wzdłuż i wszerz, min browar.biz. Wiele Wam koledzy zawdzieczam i mam nadzieję, że moje skromne doświadczenia pozwolą uniknąc kilku błędów lub chociarz zastanowić się nad technologią warzenia. Postaram się dokładnie i szczegółowo opisać cały proces warzenia.

    Zakupiłem w browamator nastepujący sprzęt:

    3 fermentory plastikowe z kranikiem (jeden bez rurki fermentacyjnej)
    wiadro filtracyjne
    balingomierz
    rurkę do pomiarów
    pipetę do pobierania próbek
    kapslownicę ręczną Greta
    100 szt kapsli miękich
    12 szt. party keg
    pompkę Beer King
    rózne odczynniki i substancje dezynfekujące
    rurke z pomką
    reduktory osadu
    rurkę do rozlewu do butelek
    suszarkę na butelki z dyszą płuczącą
    śrutownik stołowy porkert

    Literatura:
    podręcznik jak ważyć piwo
    przepisy na receptury
    browarnictwo przemysłowe

    W innych sklepach:
    7 m miekkiej rurki miedzianej 12 mm - zrobiłem z niej chłodnicę
    około 4 m węża silikonowego - Castorama - jest to zwykły wąż bez atestu do celów spożywczych. Sprawdza się wysmienicie.
    rurkę z otoczką stalową - zrobiłem z tego super filtr.
    wąż grzewczy 25 w
    termostat
    keg 19 l
    gar 30 l emaliowany
    pokrywkę szklaną
    siateczki muślinowe
    pończochy damskie białe
    wiadro na śrutę


    Powtarzam że zanim cokolwiek kupiłem przeanalizowałem dokładnie różne procesy technologiczne i w zasadzie wystartowałem z pierwszą warką z 85 % wymienionego sprzetu za pomocą którego opiszę swoje wrażenia z piwowarzenia.

    Warka I - Stout owsiany 12 Blg
    Skorzystałem z gotowego zestawu surowców śrutowanych BA

    Poznań, dnia 02.08.07

    Pale Ale Wayerman - 3200
    Karmelowy ciemny 300
    Carafa I - 200
    Jęczmień palony Wayerman - 300
    płatki owsiane - 500
    Marynka - 25
    Safale S-04 - 11

    Woda - 12 l
    I - 67 C - 45'
    II - 72 C - 10'

    Uwagi: najpierw poszły płatki później słód jasny

    Filtracja - wiadro
    Woda - 2 x 2 l

    Uwagi: Uważam że użyłem stanowczo za mało wody do wysładzania


    Chmielenie 60'

    I dawka 15 po 5'
    II dawka po 40'

    Uwagi: dziś I dawka idzie po 15 min, ostatnia na 15' przed końcem, a całe chmielenie trwa najkrócej 90'. Usunąłem pianę przy gotowaniu (błąd)


    Chłodzenie 45' do 22 C

    Drożdże zadane wprost z opakowania do brzeczki (bład)

    Fermentacja:

    Objętość początkowa - 18,5 l
    BLG 13

    Burzliwa - 5 dni - nie wytrzymałem
    I dzień brak piany - aż do końca

    Cicha 9 dni - też nie dałem rady
    Początek BLG 5,5 - Koniec 4 BLG


    Rozlew do butelek z glukozą rozpuszczoną na przelewie do 2 fermentora - 94 gr.

    Degustacja po 3 tyg:
    Najlepsze piwo jakie kiedykolwiek zrobiłem
    Brak piany, barwa ciemna, zapach drożdzowo owsiany, smak goryczkowo palony, bez wyczuwalnych wad piwa. Nagazowanie słabe.


    Nie była to moja inaguracyjnie super warka z której mógłbym być bardzo dumny ale...
    Jak na ironie moi znajomi wyrazili się o tym piwku bardzo pozytywnie (o całej ideologi warzenia piwa w domu) i z tego jestem zadowolony.
    Niestety moja żona była już w ciązy i nie mogła spróbować mojej pierwszej warki, choć entuzjastycznie podeszła do tematu.

    Za kilka dni sprawozdanie z mojej drugiej warki - tymczasem ide śrutować słód do nastepnej
Przetwarzanie...
X