A więc dzisiaj rozlałem Roggenbiera do butelek. Po skróconej "cichej" blg spadło do 4. a piwa wyszło mi tylko 18 litrów dlatego zdecydowałem się użyć do refermentacji tylko 0.6 litra odstawionej rezerwy. Zobaczymy co wyjdzie, najwyżej będzie mało gazu ale za to otrzymamy piwo zgodne z zasadą czystości . Po raz pierwszy do dezynfekcji butelek użyłem podarowanego pirosiarczynu sodu. O wynikach dwóch ostatnich warek na pewno poinformuję. Na razie zanosi się u mnie na koniec sezonu
minibrowar u szwagra, czyli historia warzenia piwa w Rudzie Śląskiej
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziWarzysz?Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Niestety ostatnie problemy rodzinne uniemożliwiły mi warzenie piwa w domu. Swoje piwne upodobania mogłem tylko praktykować jako konsument Powoli jednak sytuacja się normuje, więc myślę, że wrócę w najbliższym czasie do warzenia. Dziękuję za zainteresowanie moja skromna osobarsop
Comment
-
-
Wracając do tematu dwóch poprzednich warek to powiem tylko, ze wyszły znakomicie !! Zeszłoroczny stout natomiast wylądował jednak w kiblu. Po ponadrocznym leżakowaniu pozostał nadal kwasem nie do użytku
p.s. przepraszam, że piszę posta pod postem ale jestem od miesiąca nieszczęśliwym (nabranym) uzytkownikiem wynalazku Windows 7 i takie różne rzeczy dzieją mi się podczas pracy z tym systemem
Comment
-
-
Kwacha zawsze można zostawić sobie do marynaty- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment