Witam Wszystkich!
Miło mi przyłączyć się do tak zacnego grona piwowarów domowych Mam nadzieję, że wspomożecie mnie swoją wiedzą i doświadczeniem. Za sobą mam jedną warkę z brew-kita, która wyszła dość dobra (ale bez rewelacji). Przygotowuje się teraz do zrobienia dwóch warek z procesem zacierania. W dalszej części postu napiszę, jakimi surowcami dysponuję i co mam zamiar zrobić. Będę wdzięczny za wskazówki oraz propozycje.
Surowce:
10 kg - Słód pilznerski (BogutynMlyn)
250 g - Słód karmelowy ciemny Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann (BA)
250 g - Słód Carafa (R) typ III 1300-1500 EBC Weyermann (BA)
100 g - Chmiel goryczkowy Marynka – granulat (BA)
100 g - Chmiel aromatyczny Lubelski – granulat (BA)
11,5 g - Safale S-04 saszetka (BA)
11,5 g - Safbrew S-33 saszetka (BA)
Warka 1 (ok. 20 litrów piwa):
3,5 kg - Słód pilznerski
250 g - Słód karmelowy ciemny Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann
250 g - Słód Carafa (R) typ III 1300-1500 EBC Weyermann
25 g - Chmiel goryczkowy Marynka – granulat
25 g - Chmiel aromatyczny Lubelski – granulat
11,5 g - Safale S-04
Zacieranie:
Stosunek wody do słodu 3,5:1
- dodanie słodu pilznerskiego i karmelowego ciemnego do wody o temp. ok. 73 *C
- pierwsza przerwa 40 min. przy temp. 65-67 *C
- druga przerwa przy temp. 70-72 *C – do negartwnej próby jodowej
- dodanie słodu Carafa, podniesienie temp. do ok. 75-77 *C na 15 min. i rozpoczęcie filtracji
Chmielenie:
Gotowanie 60 min.
25 g - Chmiel goryczkowy Marynka - od samego początku
25 g - Chmiel aromatyczny Lubelski – w 40 min. gotowania
Dodanie drożdży:
11,5 g - Safale S-04 – wymieszać z ok. 250 ml brzeczki o temp. ok. 25 *C po 30 min. dodać do zbiornika fermentacyjnego. Fermentacja w ok. 20 *C.
Warka 2 (ok. 20 litrów piwa):
4 kg - Słód pilznerski
25 g - Chmiel goryczkowy Marynka – granulat
25 g - Chmiel aromatyczny Lubelski – granulat
11,5 g - Safale S-33
Zacieranie:
Stosunek wody do słodu 3,5:1
- dodanie słodu pilznerskiego do wody o temp. ok. 73 *C
- pierwsza przerwa 40 min. przy temp. 65-67 *C
- druga przerwa przy temp. 70-72 *C – do negartwnej próby jodowej
- podniesienie temp. do ok. 75-77 *C na 15 min. i rozpoczęcie filtracji
Chmielenie:
Gotowanie 60 min.
25 g - Chmiel goryczkowy Marynka - od samego początku
25 g - Chmiel aromatyczny Lubelski – w 40 min. gotowania
Dodanie drożdży:
11,5 g - Safale S-33 – wymieszać z ok. 250 ml brzeczki o temp. ok. 25 *C po 30 min. dodać do zbiornika fermentacyjnego. Fermentacja w ok. 20 *C.
Starałem się napisać wszystko w miarę dokładnie by ewentualne błędy zostały przez Was wyłapane
Miło mi przyłączyć się do tak zacnego grona piwowarów domowych Mam nadzieję, że wspomożecie mnie swoją wiedzą i doświadczeniem. Za sobą mam jedną warkę z brew-kita, która wyszła dość dobra (ale bez rewelacji). Przygotowuje się teraz do zrobienia dwóch warek z procesem zacierania. W dalszej części postu napiszę, jakimi surowcami dysponuję i co mam zamiar zrobić. Będę wdzięczny za wskazówki oraz propozycje.
Surowce:
10 kg - Słód pilznerski (BogutynMlyn)
250 g - Słód karmelowy ciemny Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann (BA)
250 g - Słód Carafa (R) typ III 1300-1500 EBC Weyermann (BA)
100 g - Chmiel goryczkowy Marynka – granulat (BA)
100 g - Chmiel aromatyczny Lubelski – granulat (BA)
11,5 g - Safale S-04 saszetka (BA)
11,5 g - Safbrew S-33 saszetka (BA)
Warka 1 (ok. 20 litrów piwa):
3,5 kg - Słód pilznerski
250 g - Słód karmelowy ciemny Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann
250 g - Słód Carafa (R) typ III 1300-1500 EBC Weyermann
25 g - Chmiel goryczkowy Marynka – granulat
25 g - Chmiel aromatyczny Lubelski – granulat
11,5 g - Safale S-04
Zacieranie:
Stosunek wody do słodu 3,5:1
- dodanie słodu pilznerskiego i karmelowego ciemnego do wody o temp. ok. 73 *C
- pierwsza przerwa 40 min. przy temp. 65-67 *C
- druga przerwa przy temp. 70-72 *C – do negartwnej próby jodowej
- dodanie słodu Carafa, podniesienie temp. do ok. 75-77 *C na 15 min. i rozpoczęcie filtracji
Chmielenie:
Gotowanie 60 min.
25 g - Chmiel goryczkowy Marynka - od samego początku
25 g - Chmiel aromatyczny Lubelski – w 40 min. gotowania
Dodanie drożdży:
11,5 g - Safale S-04 – wymieszać z ok. 250 ml brzeczki o temp. ok. 25 *C po 30 min. dodać do zbiornika fermentacyjnego. Fermentacja w ok. 20 *C.
Warka 2 (ok. 20 litrów piwa):
4 kg - Słód pilznerski
25 g - Chmiel goryczkowy Marynka – granulat
25 g - Chmiel aromatyczny Lubelski – granulat
11,5 g - Safale S-33
Zacieranie:
Stosunek wody do słodu 3,5:1
- dodanie słodu pilznerskiego do wody o temp. ok. 73 *C
- pierwsza przerwa 40 min. przy temp. 65-67 *C
- druga przerwa przy temp. 70-72 *C – do negartwnej próby jodowej
- podniesienie temp. do ok. 75-77 *C na 15 min. i rozpoczęcie filtracji
Chmielenie:
Gotowanie 60 min.
25 g - Chmiel goryczkowy Marynka - od samego początku
25 g - Chmiel aromatyczny Lubelski – w 40 min. gotowania
Dodanie drożdży:
11,5 g - Safale S-33 – wymieszać z ok. 250 ml brzeczki o temp. ok. 25 *C po 30 min. dodać do zbiornika fermentacyjnego. Fermentacja w ok. 20 *C.
Starałem się napisać wszystko w miarę dokładnie by ewentualne błędy zostały przez Was wyłapane
Comment