Początek przygody

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krizz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.03
    • 12

    Początek przygody

    Witam Wszystkich!

    Miło mi przyłączyć się do tak zacnego grona piwowarów domowych Mam nadzieję, że wspomożecie mnie swoją wiedzą i doświadczeniem. Za sobą mam jedną warkę z brew-kita, która wyszła dość dobra (ale bez rewelacji). Przygotowuje się teraz do zrobienia dwóch warek z procesem zacierania. W dalszej części postu napiszę, jakimi surowcami dysponuję i co mam zamiar zrobić. Będę wdzięczny za wskazówki oraz propozycje.

    Surowce:
    10 kg - Słód pilznerski (BogutynMlyn)
    250 g - Słód karmelowy ciemny Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann (BA)
    250 g - Słód Carafa (R) typ III 1300-1500 EBC Weyermann (BA)
    100 g - Chmiel goryczkowy Marynka – granulat (BA)
    100 g - Chmiel aromatyczny Lubelski – granulat (BA)
    11,5 g - Safale S-04 saszetka (BA)
    11,5 g - Safbrew S-33 saszetka (BA)

    Warka 1 (ok. 20 litrów piwa):
    3,5 kg - Słód pilznerski
    250 g - Słód karmelowy ciemny Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann
    250 g - Słód Carafa (R) typ III 1300-1500 EBC Weyermann
    25 g - Chmiel goryczkowy Marynka – granulat
    25 g - Chmiel aromatyczny Lubelski – granulat
    11,5 g - Safale S-04

    Zacieranie:
    Stosunek wody do słodu 3,5:1
    - dodanie słodu pilznerskiego i karmelowego ciemnego do wody o temp. ok. 73 *C
    - pierwsza przerwa 40 min. przy temp. 65-67 *C
    - druga przerwa przy temp. 70-72 *C – do negartwnej próby jodowej
    - dodanie słodu Carafa, podniesienie temp. do ok. 75-77 *C na 15 min. i rozpoczęcie filtracji

    Chmielenie:
    Gotowanie 60 min.
    25 g - Chmiel goryczkowy Marynka - od samego początku
    25 g - Chmiel aromatyczny Lubelski – w 40 min. gotowania

    Dodanie drożdży:
    11,5 g - Safale S-04 – wymieszać z ok. 250 ml brzeczki o temp. ok. 25 *C po 30 min. dodać do zbiornika fermentacyjnego. Fermentacja w ok. 20 *C.

    Warka 2 (ok. 20 litrów piwa):
    4 kg - Słód pilznerski
    25 g - Chmiel goryczkowy Marynka – granulat
    25 g - Chmiel aromatyczny Lubelski – granulat
    11,5 g - Safale S-33

    Zacieranie:
    Stosunek wody do słodu 3,5:1
    - dodanie słodu pilznerskiego do wody o temp. ok. 73 *C
    - pierwsza przerwa 40 min. przy temp. 65-67 *C
    - druga przerwa przy temp. 70-72 *C – do negartwnej próby jodowej
    - podniesienie temp. do ok. 75-77 *C na 15 min. i rozpoczęcie filtracji

    Chmielenie:
    Gotowanie 60 min.
    25 g - Chmiel goryczkowy Marynka - od samego początku
    25 g - Chmiel aromatyczny Lubelski – w 40 min. gotowania

    Dodanie drożdży:
    11,5 g - Safale S-33 – wymieszać z ok. 250 ml brzeczki o temp. ok. 25 *C po 30 min. dodać do zbiornika fermentacyjnego. Fermentacja w ok. 20 *C.

    Starałem się napisać wszystko w miarę dokładnie by ewentualne błędy zostały przez Was wyłapane
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Tej Carafy wogóle nie dodawaj. Zostaw na inne piwa.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Krizz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.03
      • 12

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Tej Carafy wogóle nie dodawaj. Zostaw na inne piwa.
      Chciałem dodać ten słód głównie dla koloru by warka wyszła ciemna. Czy oprócz koloru duży wpływ będzie miał na smak? Zastanawia mnie też ilość. Czy 250 g to nie za dużo? Czytałem że może ona stanowić do 5% zasypu. Może zredukować go o połowę na korzyść pilznerskiego?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krizz Wyświetlenie odpowiedzi
        Chciałem dodać ten słód głównie dla koloru by warka wyszła ciemna. Czy oprócz koloru duży wpływ będzie miał na smak? Zastanawia mnie też ilość. Czy 250 g to nie za dużo? Czytałem że może ona stanowić do 5% zasypu. Może zredukować go o połowę na korzyść pilznerskiego?
        bez carafy będzie ciemnawe chyba że to ma byś szwarcbier
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krizz Wyświetlenie odpowiedzi
          Czy oprócz koloru duży wpływ będzie miał na smak?
          Będzie miało wpływ na smak i to spory.

          Wczoraj wypiłem roczne piwo z Carafą III i teraz dopiero znikł ten posmak paloności.

          Na początku warzenia trudno wytrzymać rok z czekaniem na degustację.

          Na początek proponuje robić sprawdzone receptury abyś mógł poznać co dany słód wnosi do piwa. Na eksperymenty przyjdzie czas.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Krizz
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.03
            • 12

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
            bez carafy będzie ciemnawe chyba że to ma byś szwarcbier
            hmm jedyne co znalazłem na temat "szwarcbier" to Twoją warkę nr 86 Głownie chodziło mi by różniła się kolorem i smakiem od tej drugiej. Teraz też tak patrze na ilość chmielu czy po 25g to nie będzie za mało? Kurcze zaczynam mieć wątpliwości

            Comment

            • Krizz
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.03
              • 12

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Będzie miało wpływ na smak i to spory.

              Wczoraj wypiłem roczne piwo z Carafą III i teraz dopiero znikł ten posmak paloności.

              Na początku warzenia trudno wytrzymać rok z czekaniem na degustację.

              Na początek proponuje robić sprawdzone receptury abyś mógł poznać co dany słód wnosi do piwa. Na eksperymenty przyjdzie czas.
              ok. przekonałeś mnie. Zrezygnuje na korzyść pilznersjkiego. Co sądzisz o tej ilości chmielu w obu recepturach?

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Wystarczy. Wrzuć bez siateczki.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #9
                  Popieram co napisał jacer, nie dawał bym carafy do pierwszej warki wcale.Wrzucił bym całość do drugiej i obie warki zrobił bym na S-04.Będziesz wiedział co to daje w piwie.
                  Zasadniczo zainwestuj w drożdże płynne,pora roku taka,że jakieś górnej fermentacji i unikaj na początku dziwnych i skomplikowanych zasypów.Pilzneński i drobny dodatek słodów specjalnych zadowoli Cię.Prostota to nie jest prostactwo.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10769

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                    ,pora roku taka,że jakieś górnej fermentacji i .
                    chyba dolniaki
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • Wielki_B
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.02
                      • 1968

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krizz Wyświetlenie odpowiedzi
                      Warka 1 (ok. 20 litrów piwa):
                      3,5 kg - Słód pilznerski
                      250 g - Słód karmelowy ciemny Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann
                      250 g - Słód Carafa (R) typ III 1300-1500 EBC Weyermann
                      25 g - Chmiel goryczkowy Marynka – granulat
                      25 g - Chmiel aromatyczny Lubelski – granulat
                      11,5 g - Safale S-04
                      Nie rezygnuj tak do końca z tej Carafy, bo i tak zżerała Cię będzie ciekawość.
                      Na początek proponuję jednak ograniczenie mocnych smakowo słodów i mniej chmielu goryczkowego w granulacie.
                      Polecam taki zasyp:
                      3,925 kg - Słód pilzneński
                      50 g - Słód karmelowy ciemny Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann
                      25 g - Słód Carafa (R) typ III 1300-1500 EBC Weyermann
                      15 g - Chmiel goryczkowy Marynka – granulat
                      25 g - Chmiel aromatyczny Lubelski – granulat

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krizz Wyświetlenie odpowiedzi
                      [B][COLOR="DarkRed"]
                      - dodanie słodu Carafa, podniesienie temp. do ok. 75-77 *C na 15 min. i rozpoczęcie filtracji
                      Carafa jest bez łuski, można więc ją dodać na początku zacierania, w mniejszej niż planujesz ilości. Osobiście preferuję dodawanie wszelkich słodów palonych (także tych z łuską) na początku. Redukuję tylko znacznie ich ilość. Uprzedzam, że wykonanie próby jodowej będzie niemożliwe (z uwagi na ciemy kolor brzeczki), ale tym się nie przejmuj - zasyp jest tak mocny enzymatycznie, że możesz być pewien "w ciemno", że zacieranie przebiegło poprawnie.
                      Po podniesieniu temp. nie rozpoczynaj od razu filtracji, lecz odczekaj ok. pół godziny na ułożenie warstwy filtracyjnej - dopiero potem filtracja.

                      W drugiej warce też bym zmniejszył ilość Marynki.
                      Last edited by Wielki_B; 2008-03-12, 22:22.

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                        chyba dolniaki
                        A po co na wiosnę dolne kupować.Nieperspektywiczne.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10769

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                          A po co na wiosnę dolne kupować.Nieperspektywiczne.
                          jeszcze chyba ze 2 miesiące można na dolniakach powarzyc ( zależy od warunków lokalowych )
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                            jeszcze chyba ze 2 miesiące można na dolniakach powarzyc ( zależy od warunków lokalowych )
                            Niezależnie od warunków lokalowych można na górniakach powarzyć jeszcze ile sie chce
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10769

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                              Niezależnie od warunków lokalowych można na górniakach powarzyć jeszcze ile sie chce
                              bez przesady góra 12 miesięcy
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X