Początek przygody

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krizz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.03
    • 12

    #16
    dzięki za rady dobrze że mam jeszcze dwa dni na przemyślenie całej sprawy
    Zastanawia mnie tylko to co napisał Wielki_B: Jeżeli wykonanie próby jodowej nie jest możliwe a pierwsza przerwa podczas zacierania w temp. 65-67 *C trwa 40 min. to ile powinienem czasu przetrzymać w temp. 70-72 *C?

    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krizz Wyświetlenie odpowiedzi
      dzięki za rady dobrze że mam jeszcze dwa dni na przemyślenie całej sprawy
      Zastanawia mnie tylko to co napisał Wielki_B: Jeżeli wykonanie próby jodowej nie jest możliwe a pierwsza przerwa podczas zacierania w temp. 65-67 *C trwa 40 min. to ile powinienem czasu przetrzymać w temp. 70-72 *C?
      Na drugiej przerwie przetrzymaj 20 minut.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie rezygnuj tak do końca z tej Carafy, bo i tak zżerała Cię będzie ciekawość.
        Ja bym pierwsze piwo zrobił na słodach jasnych aby zobaczyć jak smakują, drugą warkę można zrobić z Carafą. Będzie mozna porównać wpływ.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #19
          No to zgodnie z tradycją każdego forum nieźle namieszaliśmy "młodemu" w głowie-może uznajmy jakiś pewnik pamiętając co napisał lub niech dopowie co chciał osiągnąć ustalając taki zasyp słodów?
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • Krizz
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.03
            • 12

            #20
            to fakt trochę mi namieszaliście ale już to jakoś ogarniam.

            Tak jak proponuje jacer pierwszą warkę zrobię ze słodów jasnych a do drugiej wykorzystam recepturę przedstawioną przez Wileki_B.

            Po odjęciu produktów na drugą warkę zostają mi surowce:
            6.075 kg - Słód pilznerski (BogutynMlyn)
            200 g - Słód karmelowy ciemny Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann (BA)
            225 g - Słód Carafa (R) typ III 1300-1500 EBC Weyermann (BA)
            85 g - Chmiel goryczkowy Marynka – granulat (BA)
            75 g - Chmiel aromatyczny Lubelski – granulat (BA)

            Jaką recepturę z pozostałych składników proponujecie na pierwszą warkę?

            Comment

            • krogo
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.03
              • 66

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krizz Wyświetlenie odpowiedzi
              Jaką recepturę z pozostałych składników proponujecie na pierwszą warkę?
              Taką jak planowałeś w pierwszym poście:

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krizz Wyświetlenie odpowiedzi
              Warka 2 (ok. 20 litrów piwa):
              4 kg - Słód pilznerski
              25 g - Chmiel goryczkowy Marynka – granulat
              25 g - Chmiel aromatyczny Lubelski – granulat
              11,5 g - Safale S-33
              Z taką ilością chmielu (jeśli granulat wsypiesz bezpośrednio do brzeczki - bez siateczek) piwo będzie mocno gorzkie. Jeśli wolisz piwa delikatniejsze w smaku to (tak jak Ci radzi Wieki_B) zmniejsz ilość Marynki - do 15 - 20g. Ja zastosowałbym 20g Marynki przez 60 minut i 25g Lubelskiego przez 5 minut (zamiast 20 minut - dzięki temu piwo uzyska chmielowy aromat).

              I jeszcze jedna uwaga. Zwykle używamy słód pilzneński (niektórzy piszą pilzeński) a nie pilznerski.

              Comment

              • Krizz
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2008.03
                • 12

                #22
                ok. dzięki - wszystko już wiem - nie będę zwlekał do weekendu i dziś wezmę się do roboty

                Comment

                • Krizz
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2008.03
                  • 12

                  #23
                  13.03. - zacieranie

                  Trochę czasu mi zeszło zacząłem o 19:00 zakończyłem coś po północy. Wszystko przebiegło bez większych problemów. Muszę przyznać że jest z tym trochę roboty

                  14.03 - fermentacja burzliwa

                  Rano wyciągnąłem garnek z wanny jak już temperatura była ok 20 *C dolałem wody do 21L i to był chyba błąd Najpierw dodałem wody a później zmierzyłem Blg i wyszło 8 Blg chyba za dużo tej wody. Przy przelewaniu z garnka do fermentatora spróbowałem brzeczkę i przyznać muszę że dało się wyczuć dość intensywny smak chmielu.

                  20.03 - przelanie na fermentację cichą

                  Blg spadło do 3.5 przeczekałem 48h i przelałem na cichą. Muszę przyznać że w smaku było bardzo dobre

                  07.04 - dziś miałem zabutelkować ale oczywiście nie wyrobiłem się z innymi zajęciami i muszę do zostawić do jutra

                  Comment

                  • Krizz
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2008.03
                    • 12

                    #24
                    Witam,

                    Ostatnia szansa by pokazać wam moją pierwszą warkę (z procesem zacierania) Dziś otworzyłem ostatnią butelkę. Muszę się przyznać że wyszła rewelacyjna i nie jest to tylko moja opinia Dziękuję wszystkim za pomoc bez Was pewnie nic by nie wyszło
                    Attached Files

                    Comment

                    • Krizz
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2008.03
                      • 12

                      #25
                      Warka nr 2

                      Dziś zakończyłem butelkowanie warki nr 2 którą wykonałem z 6 kg słodu pilzneńskiego, chmielu goryczkowego i aromatycznego (granulat). Cały proces przeszedł bez większych problemów. Otrzymałem 30L brzeczki 16 Blg. Po fermentacji burzliwej (tydzień) Blg spadło do 8. Trzy tygodnie później połowę brzeczki rozlałem do butelek Blg wynosiło 4. Rozlałem tylko połowę ponieważ kapsle które kupiłem (niby miękkie) były za twarde na moją kapslownicę młotkową. Pozostałą część brzeczki rozlałem po 5 tygodniach (2 tygodnie szła do mnie kapslownica ręczna). Przy rozlewaniu drugiej części brzeczka wydawała się bardziej "treściwa". Mam nadzieję że tak długa fermentacja cicha nie zaszkodzi mojej warce Wkrótce oczywiście wrzucę foto. Pozdrawiam

                      Comment

                      • miksiok
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2006.12
                        • 29

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krizz Wyświetlenie odpowiedzi
                        kapsle które kupiłem (niby miękkie) były za twarde na moją kapslownicę młotkową
                        Mam za sobą 21 warek, ale jeszcze nie spotkałem się z tym, żeby kapsle były za twarde dla kapslownicy młotkowej.

                        Co to za kapsle? Skąd?

                        Wiesz, jak to się mówi: "Nic na siłę, tylko większy młotek."
                        Używam do kapslowania gumowego młotka, a gdy pewnego razu gdzieś się zawieruszył, to nawet zwykłego, tylko zrobiłem mu "amortyzację"

                        Ostatnio stałem się właścicielem kilku skrzynek butelek po Grolsch-u, więc kapsluję tylko parę butelek z każdej warki.

                        edit: Jeśli rzeczywiście są za twarde to zawsze można je troszkę podgrzać gdy wychłodną (po sparzeniu wrzątkiem).
                        Last edited by miksiok; 2008-07-24, 23:06.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X