nowy mikrobrowar we Wrocku już ruszył

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • macas
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2008.02
    • 680

    nowy mikrobrowar we Wrocku już ruszył

    Po dłuższych przygotowaniach teoretycznych i praktycznych (zakup zestawu), a i jeszcze wycieczka do Sobótki po wodę źródlaną, wstawiam pierwszą warkę :

    oprócz niezbędnego sprzętu, mam pomoc w postaci kumpla (piwosza)

    1. dezynfekcja, ph wody około 7,5
    2. Pierwsza idzie z brew kitu, wiec gotowanie wody, nierozcieńczanie Victorian bitter, przelewanie do kadzi fermentacyjnej
    3. rozrabianie drożdży (po 10 min widoczne poruszenie w słoiku
    4. studzenie i tu nerwy puściły, drożdże poszły do brzeczki o temp. 27 stopni, i cała noc nerwów, a rano pierwsze kroki do kadzi i ..... ulga mała pianka

    pianka cały czas jest marna, 4 doba, ale maleństwa pracują bo coraz bardziej w zapachu przypomina to na co czekam .
    W niedzielę do klarowania i coby nie tracić czasu jeszcze jeden brew-kit czeka bym razem przeniczniak !!!!

    CDN
    Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
    Beniamin Franklin
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10781

    #2
    z tą źródlaną to bym nie przesadzał spokojnie może byc kranówka , nooo chyba że ma to byc coś podobnego do żywca
    Last edited by anteks; 2008-03-12, 20:25.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • macas
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2008.02
      • 680

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      z tą źródlaną to bym nie przesadzał spokojnie może byc kranówka , nooo chyba że ma to byc coś podobnego do żywca
      Chcę jak najlepiej , a to podobno zdrowe źródło, to i podnosi jakość piwa, a nie dodałem, że fermentacja przebiega w temp. 19 topni .
      Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
      Beniamin Franklin

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10781

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
        Chcę jak najlepiej , a to podobno zdrowe źródło, to i podnosi jakość piwa, .
        i podnosi koszty. We Wrocku jest wielu piwowarów warzących na kranówce
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          i podnosi koszty. We Wrocku jest wielu piwowarów warzących na kranówce
          anteks, ale wiesz, Sobótka, święta góra, szamaństwo. To takie coś jak warzenie, więc woda też musi być z czarodziejskiego miejsca
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • macas
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2008.02
            • 680

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
            i podnosi koszty. We Wrocku jest wielu piwowarów warzących na kranówce
            Pewnie, ale ja bywam służbowo w Sobótce, więc jedyny koszt to dźwigania karnisterków ,
            A mam jeszcze pytanko, czy pianka ma całkiem zniknąć, czy resztki będą sie na powierzchni , utrzymywać ???

            Następny krok to wyprażenie butelek w piekarniku, przy okazji jakaś pizza albo ciacho (mniam)
            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
            Beniamin Franklin

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              No ładnie, nowy piwowar we Wrocku, a my go jeszcze nie znamy - wpadnij w piątek na piwko do Lamusa, otrzymasz porady on-line od ładnych kilku piwowarów
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • jerzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.10
                • 4707

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                wpadnij w piątek na piwko do Lamusa
                albo dziś do Armine
                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                Comment

                • macas
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2008.02
                  • 680

                  #9
                  O której ???
                  jeżeli nie będę kręcił łyżką w kotle to zajrzę, ale nie obiecuję
                  Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                  Beniamin Franklin

                  Comment

                  • slavoy
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛
                    • 2001.10
                    • 5055

                    #10
                    Na piątkowe spotkania ugadujemy się w tym temacie. Początek zwykle koło 18-19-tej.
                    Dick Laurent is dead.

                    Comment

                    • JAQBA
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.08
                      • 1352

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy Wyświetlenie odpowiedzi
                      albo dziś do Armine
                      Stolik zarezerwowany od 18,00. Winnam być trochę wcześniej, jakieś 15 min

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X