Larry & Szosti Home Brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • larry
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.01
    • 68

    Larry & Szosti Home Brewery

    Witamy!

    Naszą przygode z warzeniem piwa zaczeliśmy w lutym tego roku, dość spontanicznie bo przez przypadek trafiłem na Allegro na brewkity Coopersa. Pomyślalem że fajnie było by sobie swojego piwka nawarzyć. Jednak samemu to tak troche nudno, więc namówilem do wspólnej zabawy z piwem kolege z klasy Szosti'ego no i tak powstał nasz Rybnicki Browar Domowy Zaczeliśmy od brewkita, napewno będziemy zacierać, ale to dopiero po maturze która piszemy w maju.
  • larry
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.01
    • 68

    #2
    1# Pszeniczne

    Nasze pierwsze piwko powstało z Brewkita Coopersa Wheat Beer 22.02.
    Nie dodawaliśmy cukru i zrobilismy tego piwka tylko 12l.
    Blg poczatkowe: 12,5
    Blg końcowe: 3,5

    Poł godzinki po dodaniu drożdży pojawiła sie piana, która po 48h opadła.
    Fermentacja byla przprowadzona w temp 21 stopni.

    27.02 - Młode piwko przelaliśmy do butelek, dodając do każdej 4g cukru.
    7.03 - Piwko przeniesione do piwnicy, a wieczorem pierwsza degustacja.

    Piwko było świetnie nagazowane, gesta piana trzymała się do końca degustacji , w smaku mało pszeniczne, ale ciekawe i smakowało wszystkim którzy próbowali.


    Etykieta (wykorzystalismy etykiete Paulanera Salvator)

    Comment

    • larry
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.01
      • 68

      #3
      2# Maturalne Ale

      Z brewkieta przeszliśmy do ekstraktów

      Zamówiliśmy zestaw Prawdziwe Ale z BA, a ze sprzetu dokupiliśmy fermentator
      (pierwsze piwko fermentowalo z szkalym balonie) Po małych opóznieniach spowodowanych czekaniem na fermentator, bo pierwszy doszedł pęknienty, ale bez problemow dostaliśmy nowy bez ponoszenia zadnych dodatkowych kosztów.

      12.03. Zaczeliśmy warzenie z pierwszym chmieleniem.
      Skład warki (25l):
      3,2kg Johm Bull Jasny
      chmiel aromatyczny Lubelski 40g
      chmiel goryczkowy Marynka 20g
      drożdże suche Safale US-05 11,5g
      550g sacharoza
      100g cukier trzcinowy

      Blg pocz. 11,5
      Blg końcowe: 1,5

      Z cukrem może troche przesadzilismy, ale załozeniem Maturalnego Ale bylo to że ma być go dużo i mocniejsze od standardowego Ale. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
      Mamy zamiar wypić je po maturze, ale te 25litrow to i tak kropla w morzu potrzeb ktore bedziemy mieli gdy zaczna sie wakacje

      20.03 Rozlaliśmy 5l do butelek z dodatkiem glukozy 4g na butelke.
      A 20l zlaliśmy do balona na cicha.

      Etykieta:
      Click image for larger version

Name:	MaturalneAle_net.jpg
Views:	1
Size:	78,1 KB
ID:	2025557


      Nastepna warka ktorej składniki dojda po świetach to znowu pszeniczniak, tylko ze juz bardziej pszeniczny

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #4
        Słusznie, słusznie... bardzo sensowne posuniecie. Oby Wam się dobrze warzyło/darzyło.

        A mówią, że dzisiejsza porno-młodzież tylko w bibliotece siedzi
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • Szosti
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.01
          • 33

          #5
          Kolejna nasza warka to pszeniczniak tyle że już z poprawnych składników.

          skład:
          - Słód pszeniczny 80%, słód pilzeński 20% - całośc 3,4kg
          - Drożdże Safbrew Wb-06
          - Chmiel Hallertau Spalt Select - granulat - 25g

          Warka wyszła nam 23litrowa i Blg 10,5... Stwierdziliśmy że zrobimy takiego lekkiego weizenka na ciepłe dni

          Piwko fermentuje od 26,03, planujemy je przelać na kilkudniową cichą jak Maturalne dojdzie (do czwartku) wtedy Maturalne do flaszek, a pszeniczne na cichą

          Co do Maturanego...hmmm wyszło dosyć mocne dodaliśmy cukier i chyba Blg nie skoczyło aż tak do góry (bo wyszło 11,5) a piwo jest dosyć mocne Może to i dobrze...miejmy nadzieję że będize co nim oblewać


          Słusznie, słusznie... bardzo sensowne posuniecie. Oby Wam się dobrze warzyło/darzyło.
          Dzięki i nawzajem
          Last edited by Szosti; 2008-03-28, 18:50.

          Comment

          • larry
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2008.01
            • 68

            #6
            3# Pszeniczne80%

            Wczoraj zlaliśmy Maturalne Ale do butelek, a Pszeniczne80% przelaliśmy na cichą
            (odfermentowało do 2blg).

            Teraz musimy nazbierać butelek patentowych, a dokładniej to opróznić bo dostalem prezencik z Niemiec 2 skrzynie Hacker-Pschorr Weizen jedna jesnego a drugą ciemnego (tak na marginesie to ten Weizen jest jednym z moich ulubionych)i 1Flensburger(0,33 takie fajne bączki na patentowe zamykanie ) Ale chyba nie damy rady w tydzien 2 skrzyń oprożnić dlatego czeka nas wycieczka do czech i próba kupienia za kaucje butelek po Bernardzie niepasteryzowanym który tez w patentowych wystepuje.

            Nastepna warka będzie już taka prawdziwa z zacieraniem Znalazlem w piwnicy gar okolo 37,5 litrowy w bardzo dobrym stanie, teraz tylko musimy zrobic filtrator w stylu tego http://browar.biz/forum/showpost.php...4&postcount=28
            i możemy zaczynać warzenie.
            Mamy tez pewien pomysl na chlodnice ale o niej jak będzie gotowa.
            Last edited by larry; 2008-04-03, 10:54.

            Comment

            • larry
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2008.01
              • 68

              #7
              4# A'la Grodziskie

              Nareszcie pierwsze zacieranie
              Wczoraj od rana zaczeliśmy warzenie z zestawu surowców Browamatora, dodaliśmy tylko ok. 200g slodu palonego który przywiezliśmy z Pikniku w Żywcu. Pozatym wszystko według instrukcji. Filtrator z oplotu spisał sie doskonale i o 17 drożdże zaczynały pracować w fermentatorze. Wyszło nam 20l o blg 8. Fermentacja przebiega w temp. 19 stopni. W poniedzialek planuje przelać na tydzień na cichą.

              Razem z Grodziskim zamówiłem Pszeniczne i mam co do niego pare pytań.
              W jakiej ilości wody zaczynać zacieranie, bo w instrukcji są podane tylko temperatury?
              I jakie ilosći wody dolewać aby otrzymywać odpowiednie temperatury? Ile razy wysładzać?

              Pozdrawiam Larry

              Comment

              • larry
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2008.01
                • 68

                #8
                5# Pszeniczniak - zkiślak.

                Uwarzyliśmy Przeniczne i wszystko bylo dobrze az do czasu cichej fermentacji...

                Piwko stało na burzliwej z 8-9 dni i przed zlaniem na cicha smakowalo bajecznie, jak pożadne hefe-weizen. Ładnie się wyklarowalo i chciałem odrazu zlewać, ale tyle sie naczytalem o walorach cichej i zazwyczaj ją robiłem to sie na skusiłem - był to straszliwy bład. Niemam pojecia w któryn momencie mogo się zakazić, ale się zakaziło. Piwko po 5 dniach cichej fermentacji pokrylo sie białym nalotem, było kwasne ale jakos tak po dodanie cukru do refermentacji dalo sie wypić pare łyczków i zabutelkowalismy je teraz po 12 dniach elegancko nagazowane ladna pianka i smak jak woda z ogórków...dawno juz tak sie nie zdenerwowałem.

                A co da Ala'Grodziskiego to albo też nam nie wyszło albo ten smak do mnie nie przemawia. Smakuje jak wedzona kielbasa w plynie...


                Ps. Razem z Szostim od pazdziernika przenosimy sie do Wrocławia na studia, liczymy na to że Wrocławska ekipa z browarbiz pomoże nam sie odnaleść w tym dużym mieście.

                Pozdrawiam Mateusz Lazar - Larry

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika larry Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ps. Razem z Szostim od pazdziernika przenosimy sie do Wrocławia na studia, liczymy na to że Wrocławska ekipa z browarbiz pomoże nam sie odnaleść w tym dużym mieście.

                  Pozdrawiam Mateusz Lazar - Larry
                  Dobry wybór. A na jaką uczelnie?
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • larry
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2008.01
                    • 68

                    #10
                    Będe studiować chemie na Politechnice, a szosti biologie na Uniwersytecie.

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika larry Wyświetlenie odpowiedzi
                      Będe studiować chemie na Politechnice, a szosti biologie na Uniwersytecie.
                      To będziesz miał pierwszy rok ciężki.

                      Szosti będzie miał łatwiej, no i te tłumy uniwersytutek
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • macas
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2008.02
                        • 680

                        #12
                        Wrocławska ekipa nie tylko pomoże się odnaleźć, ale i czasem wskaże najkrótszą drogę do akademika
                        Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                        Beniamin Franklin

                        Comment

                        • larry
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2008.01
                          • 68

                          #13
                          Akademika niestety mi nie przyznali o czym dowiedziałem sie w poniedzialek i jutro jade do wrocławia szukac mieszkania. Może jest na forum ktoś kto zajmuje sie nieruchomościami? Albo ma mieszkanko do wynajecia?

                          Comment

                          • lordofdabeer
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2008.06
                            • 112

                            #14
                            Ale fajnie się chłopaki macie - dopiero rozpoczynacie studia, wiec macie najlepszy okres przed sobą. A tu człowiek musi do roboty dymać.

                            Comment

                            • larry
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2008.01
                              • 68

                              #15
                              6# Hefe-weizen podejście drugie.

                              Po raz drugi ważyliśmy pszeniczne z zestawu Browamatora, piwko ładnie zaczeło fermentowac w temp. 19 stopni, a ja musiałem pojechać do Wrocławia na studia :P, w nastepna sobote planujemy przelać je do butelek, od ostatniej warki jestem przeciwnikiem cichej fermentacji.

                              W nastepna sobote mamy zamiar również uważyć Koźlaka i dlatego zwracam sie z prosba o dokładne wskazowki do zacierania. Co to jest zacieranie dekokcyjne??

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X