Larry & Szosti Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • larry
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.01
    • 68

    #31
    10# Monachijskie ciemne w 4 wariantach.

    Od rana (21.02) zaczęliśmy warzenie, pierwsze warzenia bez gotowego zestawu, dzień wcześniej ześrutowaliśmy słody na śrutownicy wykonanej przez mojego dziadka, przerobionej z młynka do maku, po dostosowaniu szczeliny miedzy walkami poszło szybko.

    Zasyp
    słód monachijski 5,5kg
    słód pilźnieński 2,5kg
    karmelowy jasny 0,4kg
    karmelowy ciemny 0,4kg
    barwiący 0,025kg

    Zacieranie z podwójna dekokcja trochę żeśmy zawalili, bo miało być według poniższego schematu a nam po pierwszym dekokcie ustaliła się temp na poziomie 69°C i dolewaliśmy szybko zimnej wody żeby do 62°C zejść. Mogło to mieć duży wpływ na wydajność?

    Zacieranie według schematu jkocurka:
    * Zmieszanie zasypu bez barwiącego z wodą (30l) o temp. 53°C
    * Dekokt I - 10l
    o do 62° i postój 7'
    o do wrzenia i gotowanie 10'
    * po połączeniu ustalenie temp. na 62°
    * Dekokt II - 10l
    o do 72°C i postój 10'
    o do wrzenia i gotowanie 15'
    * po zmieszaniu ustalenie na 72°C. Po 10' w zacierze brak skrobi.
    * po negatywnej próbie jodowej dodaliśmy barwiący i podgrzaliśmy do 75°C

    Filtrowanie poszło jak zwykle szybko, ciężko było z woda do wysładzania nadarzyć bo wysładzaliśmy dość długo i powstało nam z tego około 42l 12°Blg i 10l 6°Blg szkoda nam było ze wysłodki wywalać to zrobiliśmy z nich czwarta nieplanowany wariant.

    Chmielenia już z podziałem na warianty:
    10#A Monachijskie ciemne: 20l 12°Blg, gotowane 80min od początku 27g Marynka granulat, po godzinie 17g Lubelski granulat jeszcze zbiory 2007. (chyba trochę za dużo chmielu, liczyliśmy z proporcji na 25l a wyszło tego 20l i zapomnieliśmy to uwzględnić )

    10#B Imbirowe ciemne: 12l 12°Blg, gotowane 80min od początku 10g Marynka granulat wraz z 5g goździków, po 30min 75g świeżo startego imbiru.

    10#C Wiśniowe ciemne 10l wraz z 420ml syropu wiśniowego 14°Blg, gotowane 80min od początku 13g Marynka granulat po godzinie 7g Lubelski granulat

    10#D Ściepkowe ciemne 10l wraz z 0,5l sokiem z czarnej porzeczki który okazał się dżemem wiśniowym :P 10°Blg 30min podgrzewane z całym chmielem wygotowanym wczesnej w poprzednich wariantach.

    Chłodzenie w fermentatorach wsadzonych w śnieg

    Całość zadana już po północy wczesnej namnożonymi S-23.



    Co sądzicie o tych wariacjach na temat monachijskiego ciemnego?

    Pozdrawiam Larry

    Comment

    • larry
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.01
      • 68

      #32
      Zdjecia z warzenia

      Głowna cześć naszej warzelni:
      Click image for larger version

Name:	1.jpg
Views:	1
Size:	82,5 KB
ID:	2028004

      Słód monachijski
      Click image for larger version

Name:	2.jpg
Views:	1
Size:	24,3 KB
ID:	2028005

      Pomieszane karmelowe
      Click image for larger version

Name:	3.jpg
Views:	1
Size:	23,2 KB
ID:	2028006

      Pierwszy dekokt po prawej na przerwie 62, a cały zacier utrzymywany na 53.
      Click image for larger version

Name:	4.jpg
Views:	1
Size:	26,7 KB
ID:	2028007

      Comment

      • larry
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.01
        • 68

        #33
        Drugi dekokt.
        Click image for larger version

Name:	1.jpg
Views:	1
Size:	23,1 KB
ID:	2028009

        Szosti sprawdza temp
        Click image for larger version

Name:	2.jpg
Views:	1
Size:	87,8 KB
ID:	2028010

        Po negatywnej próbie jodowej dodanie barwiącego
        Click image for larger version

Name:	3.jpg
Views:	1
Size:	22,0 KB
ID:	2028011

        Filtracja
        Click image for larger version

Name:	4.jpg
Views:	1
Size:	85,4 KB
ID:	2028012

        Wysładzanie
        Click image for larger version

Name:	5.jpg
Views:	1
Size:	27,1 KB
ID:	2028013

        Comment

        • larry
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2008.01
          • 68

          #34
          Dezynfekowanie parowo przed samym zalaniem na fermentacje
          Click image for larger version

Name:	1.jpg
Views:	1
Size:	71,5 KB
ID:	2028014


          Śrutownik
          Click image for larger version

Name:	2.jpg
Views:	1
Size:	30,9 KB
ID:	2028015

          Click image for larger version

Name:	3.jpg
Views:	1
Size:	29,5 KB
ID:	2028016

          Click image for larger version

Name:	4.jpg
Views:	1
Size:	20,5 KB
ID:	2028017

          Comment

          • Szosti
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.01
            • 33

            #35
            #11 Jasne Pełne

            Z racji tego że "najlepsza na kaca jest ciężka praca" w sobotę rano postanowiliśmy uwarzyć piwko...

            skład nie zbyt trudny bo też nie byliśmy w najlepszej formie:
            - 2,5kg słodu Pilzneńskiego
            - 1,5kg słodu Monachijskiego
            - 40g chmielu goryczkowego
            - 40gr chmielu aromatycznego
            - drożdże Saflager s-23 i Pils Urqll od Fidoangel (któremu dziękujemy)

            zacieranie dekokcyjnie 1warowo:
            -50*C przez 30min.
            -63*C przez 30min i wyjęcie dekoktu.
            - gotowanie dekoktu przez 10 min i dodanie do zacieru głownego.
            - filtracja

            chmielenie:
            - na początku gotowania 40gr marynki.
            - po 60min 20gr lubelskiego.
            -na ostatnie 5min 20gr lubelskiego.

            Wyszło niecałe 20L 11*BLG.

            zalaliśmy 2 małe fermentatory... jeden z saflagerami a drugi z Pils Urqll. Ciekawi nas różnica w smaku.


            Co do wcześniejszego Monachijskiego ciemnego wyszło bardzo fajnie... czuć lekkie nuty kawowe, ogólnie bardzo przyjemny smak.(jak Bernard Cerny)

            Imbirowe ciemne też fajne.... dosyć gorzkie od imbiru, ale czuć i imbir i goźdźiki.. na chłodne dni będzie fajne.

            Najgorzej wyszło wiśniowe( chyba z syropu przefermentował cukier i jest smak alkoholowy a mało wiśniowy) Dodaliśmy jeszcze odsączone wiśnie na cichą fermentację. (niewiele pomogło) tylko kolor jest... jak czerwone wino

            Miło zaskoczyło nas piko które zrobiliśmy z resztek... przez kwaśną konfiturę wyszedł coś a'la Freeq, bardzo lekki w smaku i przyjemnie owocowo kwaśny.


            W poniedziałek cała warka 10 została zabutelkowana. wyszły nam 2skrzynie patentowych, 2,5 skrzyni normalnych butelek i skrzynia 0,33l.

            Już czekam na

            Comment

            • Szosti
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.01
              • 33

              #36
              #12 Doppelbock i Bock

              W sobotę 21.03 razem z 1 dniem wiosny postanowiliśmy uwarzyć porządne mocne piwko.
              Na cel wyznaczyliśmy sobie Doppelbocka i Bocka.

              skład:
              -4,5kg słodu monachijskiego
              -2,5kg słodu pilzneńskiego
              -1kg słodu melanoidynowy
              -0,6kg karmelowego jasnego
              -0,9kg karmelowego ciemnego
              -0,1kg barwiącego.

              zacieraliśmy z podwójną dekokcją... wszystko planowo. przy 72*C w zacierze brak skrobii więc dodaliśmy barwiący i przez 10min potrzymaliśmy.
              Filtrowanie do 3 fermentatorów. pierwsza część 21BLG, druga 15, trzecia ok 6BLG(do rozcieńczenia)

              Chmielenie(doppelbock - 10L)
              -tylko goryczka w ilości 24g. (Pytaliśmy w osobnym poście i wypośrodkowaliśmy propozycje Marusi i jkocurek - dziękujemy za szybki odzew i pomoc)

              Chmielenie(Bock - 20L):
              - goryczka 35g
              -aromat 20g ostatnie 15min gotowania.

              Larry(bo ja już wracałem do domu) zadał drożdże w godzinach nocnych. Mam nadzieję że dobrze ruszyły

              Podczas warzenia zdegustowaliśmy warkę #10 i wyszła bardzo dobrze... w zasadzie każdy wariant ma coś ciekawego w sobie. Przelaliśmy też na cichą warkę #11 o złocistym kolorze i smaku...zachęcającym

              Pozdrawiam
              Ostatnia zmiana dokonana przez Szosti; 2009-03-22, 21:57.

              Comment

              • Szosti
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.01
                • 33

                #37
                nie mogłem już edytować

                zapomniałem dodać najważniejszego
                - Doppelbock 11L 19*BLG
                - Bock 20L 15*BLG

                A z resztek Larry jeszcze skołował 11L 9*BLG do którego po poprzednich miłych doświadczeniach z różnymi owocowymi konfiturami dodał tym razem porzeczkową
                A co, nic sie nie marnuje!

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szosti
                  (Pytaliśmy w osobnym poście i wypośrodkowaliśmy propozycje Marusi i jkocurek
                  Jkocurek też bardzo fajny kolega, ale w temacie udzielał się akurat Jacer

                  Sam Jacer też wypośrodkował dodatek chmielu, bo akurat warzył to, co Wy. Zapisuję się na degustację obu warek
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • larry
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2008.01
                    • 68

                    #39
                    W ramach sprostowania to do tego Doppelbocka daliśmy 4kg monachijskiego a nie 4,5kg i po tym sprostowaniu proszę kogoś kto potrafi żeby obliczył nam wydajność. (w sumie zasypu było 9,1kg)

                    Marusiu planuje zjawić się 5 kwietnia na pokazowym warzeniu w Raju , jeszcze wtedy 12warka nie będzie dobra ale przywiozę dla Ciebie warkę 10 w czterech wariantach. (a z chęcią skosztował bym czegoś Twojej roboty bo jeszcze nigdy nie piłem żadnego domowego poza swoim )

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika larry
                      (a z chęcią skosztował bym czegoś Twojej roboty bo jeszcze nigdy nie piłem żadnego domowego poza swoim )
                      Na pewno coś przytargam, niekoniecznie w 4 wariantach wprawdzie
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • larry
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2008.01
                        • 68

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szosti
                        Larry(bo ja już wracałem do domu) zadał drożdże w godzinach nocnych. Mam nadzieję że dobrze ruszyły
                        Doppelbock poszedł na mieszance s-23 z Pils Urqll
                        Bock na Pils Urqll
                        A Porzeczkowe na S-23 i wszystkie bardzo ładnie wystartowały i teraz żwawo pracują w 10 stopniach w świeżo wykafelkowanej piwniczce na piwko pod schodami do piwnicy

                        Comment

                        • Szosti
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2008.01
                          • 33

                          #42
                          #13 A'la Paracelsus Zwickl

                          Larry przywiózł bardzo ciekawe piwo z Austrii a mianowicie Stiegl- Paracelsus Zwickl które w swoim składzie miało słód pszeniczny aczkolwiek pszeniczne nie było... bardziej jak pils z posmakiem pszenicznego.
                          Wszystko to natchnęło nas na zrobienie czegoś na jego wzór.
                          Ustaliliśmy skład:
                          - 4,5kg słodu pilzneńskiego
                          -2,5kg słodu pszenicznego
                          -0,5kg słodu karmelowego jasnego

                          zacieranie jak pszeniczne od 45*C, potem 53*, 63*C i tu dekokcja, ustalenie na 72*C i potrzymaliśmy z 20min i po negatywnej próbie do 78*C i wysładzanie.
                          Wysładzaliśmy w 4etapach, dodając po około 4Lwody.

                          Chmielenie:
                          - 50g goryczki od początku
                          -25g aromatu 20min przed końcem
                          -25g aromatu 5-10min przed końcem

                          Całośc wyszła nam 37L 11Blg. Kolor złocisty przechodzący w pomarańczowy...

                          Piwko fermentuje w 2 fermentatorach z drożdżami Safale S-04 (początkowo planowaliśmy Pils Urqll ale nie ruszyły startera i źle pachniały(kwaśnie..trochę jak wino) więc zdecydowaliśmy się na górną fermentację i suche Safale)

                          Pozdrawiam
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Szosti; 2009-06-01, 20:57.

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • Kamil97
                            Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                            Kamil97
                            Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                            W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                            2023-04-05, 16:59
                          • AaLeX
                            Dobre, lekkie, niedrogie piwko
                            AaLeX
                            Wiem, iż temat ciężki, bo albo dobre, albo niedrogie ale napiszę do czego dążę. Mieszkam na co dzien w Niemczech gdzie w cenie poniżej 2zł (przeliczając) można kupić poprawne piwko w opakowaniu 0,5l. Ciężko mi takowe znaleźć w Polsce. Nie uważacie, iż ceny naszych piw, nawet koncernowych...
                            2019-05-09, 17:56
                          • maryhh
                            Małe piwko
                            maryhh
                            Muzyka Jerzy Matuszkiewicz
                            Wykonanie Zdzisław Maklakiewicz

                            Gdy Ci życie ucieka kochany
                            To nie goń go
                            Gdy już tydzień chodzisz jak we śnie
                            To nie łudź się

                            Małe piwko, małe piwko z korzeniami wrośnie Ci
                            Małe piwko, małe piwko...
                            2004-03-24, 09:33
                          • kaczka116
                            Stary Browar Kościerzyna, [Brodacz] Surf Piwko z Herbą
                            kaczka116
                            Piwo gotowe do oceny
                            2020-04-12, 08:23
                          • heckler
                            Czechy, Rozstání-Moravská Třebová, Rozstání 31, Pivovar Mlejn
                            heckler
                            Mlejn, to kolejny ,wiejski, browarek, który powstał na skraju malutkiej wioski Rozstání oddalonej o niespełna osiem kilometrów od Moravská Třebová. Browar zajmuje część kompleksu starego młyna, który stoi tuż przy drodze, zaraz za torami kolejowymi i u podnóża górki Doubravice....
                            2023-08-30, 08:11
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...