Larry & Szosti Home Brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • larry
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.01
    • 68

    #31
    10# Monachijskie ciemne w 4 wariantach.

    Od rana (21.02) zaczęliśmy warzenie, pierwsze warzenia bez gotowego zestawu, dzień wcześniej ześrutowaliśmy słody na śrutownicy wykonanej przez mojego dziadka, przerobionej z młynka do maku, po dostosowaniu szczeliny miedzy walkami poszło szybko.

    Zasyp
    słód monachijski 5,5kg
    słód pilźnieński 2,5kg
    karmelowy jasny 0,4kg
    karmelowy ciemny 0,4kg
    barwiący 0,025kg

    Zacieranie z podwójna dekokcja trochę żeśmy zawalili, bo miało być według poniższego schematu a nam po pierwszym dekokcie ustaliła się temp na poziomie 69°C i dolewaliśmy szybko zimnej wody żeby do 62°C zejść. Mogło to mieć duży wpływ na wydajność?

    Zacieranie według schematu jkocurka:
    * Zmieszanie zasypu bez barwiącego z wodą (30l) o temp. 53°C
    * Dekokt I - 10l
    o do 62° i postój 7'
    o do wrzenia i gotowanie 10'
    * po połączeniu ustalenie temp. na 62°
    * Dekokt II - 10l
    o do 72°C i postój 10'
    o do wrzenia i gotowanie 15'
    * po zmieszaniu ustalenie na 72°C. Po 10' w zacierze brak skrobi.
    * po negatywnej próbie jodowej dodaliśmy barwiący i podgrzaliśmy do 75°C

    Filtrowanie poszło jak zwykle szybko, ciężko było z woda do wysładzania nadarzyć bo wysładzaliśmy dość długo i powstało nam z tego około 42l 12°Blg i 10l 6°Blg szkoda nam było ze wysłodki wywalać to zrobiliśmy z nich czwarta nieplanowany wariant.

    Chmielenia już z podziałem na warianty:
    10#A Monachijskie ciemne: 20l 12°Blg, gotowane 80min od początku 27g Marynka granulat, po godzinie 17g Lubelski granulat jeszcze zbiory 2007. (chyba trochę za dużo chmielu, liczyliśmy z proporcji na 25l a wyszło tego 20l i zapomnieliśmy to uwzględnić )

    10#B Imbirowe ciemne: 12l 12°Blg, gotowane 80min od początku 10g Marynka granulat wraz z 5g goździków, po 30min 75g świeżo startego imbiru.

    10#C Wiśniowe ciemne 10l wraz z 420ml syropu wiśniowego 14°Blg, gotowane 80min od początku 13g Marynka granulat po godzinie 7g Lubelski granulat

    10#D Ściepkowe ciemne 10l wraz z 0,5l sokiem z czarnej porzeczki który okazał się dżemem wiśniowym :P 10°Blg 30min podgrzewane z całym chmielem wygotowanym wczesnej w poprzednich wariantach.

    Chłodzenie w fermentatorach wsadzonych w śnieg

    Całość zadana już po północy wczesnej namnożonymi S-23.



    Co sądzicie o tych wariacjach na temat monachijskiego ciemnego?

    Pozdrawiam Larry

    Comment

    • larry
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.01
      • 68

      #32
      Zdjecia z warzenia

      Głowna cześć naszej warzelni:
      Click image for larger version

Name:	1.jpg
Views:	1
Size:	82,5 KB
ID:	2028004

      Słód monachijski
      Click image for larger version

Name:	2.jpg
Views:	1
Size:	24,3 KB
ID:	2028005

      Pomieszane karmelowe
      Click image for larger version

Name:	3.jpg
Views:	1
Size:	23,2 KB
ID:	2028006

      Pierwszy dekokt po prawej na przerwie 62, a cały zacier utrzymywany na 53.
      Click image for larger version

Name:	4.jpg
Views:	1
Size:	26,7 KB
ID:	2028007

      Comment

      • larry
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.01
        • 68

        #33
        Drugi dekokt.
        Click image for larger version

Name:	1.jpg
Views:	1
Size:	23,1 KB
ID:	2028009

        Szosti sprawdza temp
        Click image for larger version

Name:	2.jpg
Views:	1
Size:	87,8 KB
ID:	2028010

        Po negatywnej próbie jodowej dodanie barwiącego
        Click image for larger version

Name:	3.jpg
Views:	1
Size:	22,0 KB
ID:	2028011

        Filtracja
        Click image for larger version

Name:	4.jpg
Views:	1
Size:	85,4 KB
ID:	2028012

        Wysładzanie
        Click image for larger version

Name:	5.jpg
Views:	1
Size:	27,1 KB
ID:	2028013

        Comment

        • larry
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2008.01
          • 68

          #34
          Dezynfekowanie parowo przed samym zalaniem na fermentacje
          Click image for larger version

Name:	1.jpg
Views:	1
Size:	71,5 KB
ID:	2028014


          Śrutownik
          Click image for larger version

Name:	2.jpg
Views:	1
Size:	30,9 KB
ID:	2028015

          Click image for larger version

Name:	3.jpg
Views:	1
Size:	29,5 KB
ID:	2028016

          Click image for larger version

Name:	4.jpg
Views:	1
Size:	20,5 KB
ID:	2028017

          Comment

          • Szosti
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.01
            • 33

            #35
            #11 Jasne Pełne

            Z racji tego że "najlepsza na kaca jest ciężka praca" w sobotę rano postanowiliśmy uwarzyć piwko...

            skład nie zbyt trudny bo też nie byliśmy w najlepszej formie:
            - 2,5kg słodu Pilzneńskiego
            - 1,5kg słodu Monachijskiego
            - 40g chmielu goryczkowego
            - 40gr chmielu aromatycznego
            - drożdże Saflager s-23 i Pils Urqll od Fidoangel (któremu dziękujemy)

            zacieranie dekokcyjnie 1warowo:
            -50*C przez 30min.
            -63*C przez 30min i wyjęcie dekoktu.
            - gotowanie dekoktu przez 10 min i dodanie do zacieru głownego.
            - filtracja

            chmielenie:
            - na początku gotowania 40gr marynki.
            - po 60min 20gr lubelskiego.
            -na ostatnie 5min 20gr lubelskiego.

            Wyszło niecałe 20L 11*BLG.

            zalaliśmy 2 małe fermentatory... jeden z saflagerami a drugi z Pils Urqll. Ciekawi nas różnica w smaku.


            Co do wcześniejszego Monachijskiego ciemnego wyszło bardzo fajnie... czuć lekkie nuty kawowe, ogólnie bardzo przyjemny smak.(jak Bernard Cerny)

            Imbirowe ciemne też fajne.... dosyć gorzkie od imbiru, ale czuć i imbir i goźdźiki.. na chłodne dni będzie fajne.

            Najgorzej wyszło wiśniowe( chyba z syropu przefermentował cukier i jest smak alkoholowy a mało wiśniowy) Dodaliśmy jeszcze odsączone wiśnie na cichą fermentację. (niewiele pomogło) tylko kolor jest... jak czerwone wino

            Miło zaskoczyło nas piko które zrobiliśmy z resztek... przez kwaśną konfiturę wyszedł coś a'la Freeq, bardzo lekki w smaku i przyjemnie owocowo kwaśny.


            W poniedziałek cała warka 10 została zabutelkowana. wyszły nam 2skrzynie patentowych, 2,5 skrzyni normalnych butelek i skrzynia 0,33l.

            Już czekam na

            Comment

            • Szosti
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.01
              • 33

              #36
              #12 Doppelbock i Bock

              W sobotę 21.03 razem z 1 dniem wiosny postanowiliśmy uwarzyć porządne mocne piwko.
              Na cel wyznaczyliśmy sobie Doppelbocka i Bocka.

              skład:
              -4,5kg słodu monachijskiego
              -2,5kg słodu pilzneńskiego
              -1kg słodu melanoidynowy
              -0,6kg karmelowego jasnego
              -0,9kg karmelowego ciemnego
              -0,1kg barwiącego.

              zacieraliśmy z podwójną dekokcją... wszystko planowo. przy 72*C w zacierze brak skrobii więc dodaliśmy barwiący i przez 10min potrzymaliśmy.
              Filtrowanie do 3 fermentatorów. pierwsza część 21BLG, druga 15, trzecia ok 6BLG(do rozcieńczenia)

              Chmielenie(doppelbock - 10L)
              -tylko goryczka w ilości 24g. (Pytaliśmy w osobnym poście i wypośrodkowaliśmy propozycje Marusi i jkocurek - dziękujemy za szybki odzew i pomoc)

              Chmielenie(Bock - 20L):
              - goryczka 35g
              -aromat 20g ostatnie 15min gotowania.

              Larry(bo ja już wracałem do domu) zadał drożdże w godzinach nocnych. Mam nadzieję że dobrze ruszyły

              Podczas warzenia zdegustowaliśmy warkę #10 i wyszła bardzo dobrze... w zasadzie każdy wariant ma coś ciekawego w sobie. Przelaliśmy też na cichą warkę #11 o złocistym kolorze i smaku...zachęcającym

              Pozdrawiam
              Last edited by Szosti; 2009-03-22, 21:57.

              Comment

              • Szosti
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.01
                • 33

                #37
                nie mogłem już edytować

                zapomniałem dodać najważniejszego
                - Doppelbock 11L 19*BLG
                - Bock 20L 15*BLG

                A z resztek Larry jeszcze skołował 11L 9*BLG do którego po poprzednich miłych doświadczeniach z różnymi owocowymi konfiturami dodał tym razem porzeczkową
                A co, nic sie nie marnuje!

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szosti Wyświetlenie odpowiedzi
                  (Pytaliśmy w osobnym poście i wypośrodkowaliśmy propozycje Marusi i jkocurek
                  Jkocurek też bardzo fajny kolega, ale w temacie udzielał się akurat Jacer

                  Sam Jacer też wypośrodkował dodatek chmielu, bo akurat warzył to, co Wy. Zapisuję się na degustację obu warek
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • larry
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2008.01
                    • 68

                    #39
                    W ramach sprostowania to do tego Doppelbocka daliśmy 4kg monachijskiego a nie 4,5kg i po tym sprostowaniu proszę kogoś kto potrafi żeby obliczył nam wydajność. (w sumie zasypu było 9,1kg)

                    Marusiu planuje zjawić się 5 kwietnia na pokazowym warzeniu w Raju , jeszcze wtedy 12warka nie będzie dobra ale przywiozę dla Ciebie warkę 10 w czterech wariantach. (a z chęcią skosztował bym czegoś Twojej roboty bo jeszcze nigdy nie piłem żadnego domowego poza swoim )

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika larry Wyświetlenie odpowiedzi
                      (a z chęcią skosztował bym czegoś Twojej roboty bo jeszcze nigdy nie piłem żadnego domowego poza swoim )
                      Na pewno coś przytargam, niekoniecznie w 4 wariantach wprawdzie
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • larry
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2008.01
                        • 68

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szosti Wyświetlenie odpowiedzi
                        Larry(bo ja już wracałem do domu) zadał drożdże w godzinach nocnych. Mam nadzieję że dobrze ruszyły
                        Doppelbock poszedł na mieszance s-23 z Pils Urqll
                        Bock na Pils Urqll
                        A Porzeczkowe na S-23 i wszystkie bardzo ładnie wystartowały i teraz żwawo pracują w 10 stopniach w świeżo wykafelkowanej piwniczce na piwko pod schodami do piwnicy

                        Comment

                        • Szosti
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2008.01
                          • 33

                          #42
                          #13 A'la Paracelsus Zwickl

                          Larry przywiózł bardzo ciekawe piwo z Austrii a mianowicie Stiegl- Paracelsus Zwickl które w swoim składzie miało słód pszeniczny aczkolwiek pszeniczne nie było... bardziej jak pils z posmakiem pszenicznego.
                          Wszystko to natchnęło nas na zrobienie czegoś na jego wzór.
                          Ustaliliśmy skład:
                          - 4,5kg słodu pilzneńskiego
                          -2,5kg słodu pszenicznego
                          -0,5kg słodu karmelowego jasnego

                          zacieranie jak pszeniczne od 45*C, potem 53*, 63*C i tu dekokcja, ustalenie na 72*C i potrzymaliśmy z 20min i po negatywnej próbie do 78*C i wysładzanie.
                          Wysładzaliśmy w 4etapach, dodając po około 4Lwody.

                          Chmielenie:
                          - 50g goryczki od początku
                          -25g aromatu 20min przed końcem
                          -25g aromatu 5-10min przed końcem

                          Całośc wyszła nam 37L 11Blg. Kolor złocisty przechodzący w pomarańczowy...

                          Piwko fermentuje w 2 fermentatorach z drożdżami Safale S-04 (początkowo planowaliśmy Pils Urqll ale nie ruszyły startera i źle pachniały(kwaśnie..trochę jak wino) więc zdecydowaliśmy się na górną fermentację i suche Safale)

                          Pozdrawiam
                          Last edited by Szosti; 2009-06-01, 20:57.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X