10# Monachijskie ciemne w 4 wariantach.
Od rana (21.02) zaczęliśmy warzenie, pierwsze warzenia bez gotowego zestawu, dzień wcześniej ześrutowaliśmy słody na śrutownicy wykonanej przez mojego dziadka, przerobionej z młynka do maku, po dostosowaniu szczeliny miedzy walkami poszło szybko.
Zasyp
słód monachijski 5,5kg
słód pilźnieński 2,5kg
karmelowy jasny 0,4kg
karmelowy ciemny 0,4kg
barwiący 0,025kg
Zacieranie z podwójna dekokcja trochę żeśmy zawalili, bo miało być według poniższego schematu a nam po pierwszym dekokcie ustaliła się temp na poziomie 69°C i dolewaliśmy szybko zimnej wody żeby do 62°C zejść. Mogło to mieć duży wpływ na wydajność?
Zacieranie według schematu jkocurka:
* Zmieszanie zasypu bez barwiącego z wodą (30l) o temp. 53°C
* Dekokt I - 10l
o do 62° i postój 7'
o do wrzenia i gotowanie 10'
* po połączeniu ustalenie temp. na 62°
* Dekokt II - 10l
o do 72°C i postój 10'
o do wrzenia i gotowanie 15'
* po zmieszaniu ustalenie na 72°C. Po 10' w zacierze brak skrobi.
* po negatywnej próbie jodowej dodaliśmy barwiący i podgrzaliśmy do 75°C
Filtrowanie poszło jak zwykle szybko, ciężko było z woda do wysładzania nadarzyć bo wysładzaliśmy dość długo i powstało nam z tego około 42l 12°Blg i 10l 6°Blg szkoda nam było ze wysłodki wywalać to zrobiliśmy z nich czwarta nieplanowany wariant.
Chmielenia już z podziałem na warianty:
10#A Monachijskie ciemne: 20l 12°Blg, gotowane 80min od początku 27g Marynka granulat, po godzinie 17g Lubelski granulat jeszcze zbiory 2007. (chyba trochę za dużo chmielu, liczyliśmy z proporcji na 25l a wyszło tego 20l i zapomnieliśmy to uwzględnić )
10#B Imbirowe ciemne: 12l 12°Blg, gotowane 80min od początku 10g Marynka granulat wraz z 5g goździków, po 30min 75g świeżo startego imbiru.
10#C Wiśniowe ciemne 10l wraz z 420ml syropu wiśniowego 14°Blg, gotowane 80min od początku 13g Marynka granulat po godzinie 7g Lubelski granulat
10#D Ściepkowe ciemne 10l wraz z 0,5l sokiem z czarnej porzeczki który okazał się dżemem wiśniowym :P 10°Blg 30min podgrzewane z całym chmielem wygotowanym wczesnej w poprzednich wariantach.
Chłodzenie w fermentatorach wsadzonych w śnieg
Całość zadana już po północy wczesnej namnożonymi S-23.
Co sądzicie o tych wariacjach na temat monachijskiego ciemnego?
Pozdrawiam Larry
Od rana (21.02) zaczęliśmy warzenie, pierwsze warzenia bez gotowego zestawu, dzień wcześniej ześrutowaliśmy słody na śrutownicy wykonanej przez mojego dziadka, przerobionej z młynka do maku, po dostosowaniu szczeliny miedzy walkami poszło szybko.
Zasyp
słód monachijski 5,5kg
słód pilźnieński 2,5kg
karmelowy jasny 0,4kg
karmelowy ciemny 0,4kg
barwiący 0,025kg
Zacieranie z podwójna dekokcja trochę żeśmy zawalili, bo miało być według poniższego schematu a nam po pierwszym dekokcie ustaliła się temp na poziomie 69°C i dolewaliśmy szybko zimnej wody żeby do 62°C zejść. Mogło to mieć duży wpływ na wydajność?
Zacieranie według schematu jkocurka:
* Zmieszanie zasypu bez barwiącego z wodą (30l) o temp. 53°C
* Dekokt I - 10l
o do 62° i postój 7'
o do wrzenia i gotowanie 10'
* po połączeniu ustalenie temp. na 62°
* Dekokt II - 10l
o do 72°C i postój 10'
o do wrzenia i gotowanie 15'
* po zmieszaniu ustalenie na 72°C. Po 10' w zacierze brak skrobi.
* po negatywnej próbie jodowej dodaliśmy barwiący i podgrzaliśmy do 75°C
Filtrowanie poszło jak zwykle szybko, ciężko było z woda do wysładzania nadarzyć bo wysładzaliśmy dość długo i powstało nam z tego około 42l 12°Blg i 10l 6°Blg szkoda nam było ze wysłodki wywalać to zrobiliśmy z nich czwarta nieplanowany wariant.
Chmielenia już z podziałem na warianty:
10#A Monachijskie ciemne: 20l 12°Blg, gotowane 80min od początku 27g Marynka granulat, po godzinie 17g Lubelski granulat jeszcze zbiory 2007. (chyba trochę za dużo chmielu, liczyliśmy z proporcji na 25l a wyszło tego 20l i zapomnieliśmy to uwzględnić )
10#B Imbirowe ciemne: 12l 12°Blg, gotowane 80min od początku 10g Marynka granulat wraz z 5g goździków, po 30min 75g świeżo startego imbiru.
10#C Wiśniowe ciemne 10l wraz z 420ml syropu wiśniowego 14°Blg, gotowane 80min od początku 13g Marynka granulat po godzinie 7g Lubelski granulat
10#D Ściepkowe ciemne 10l wraz z 0,5l sokiem z czarnej porzeczki który okazał się dżemem wiśniowym :P 10°Blg 30min podgrzewane z całym chmielem wygotowanym wczesnej w poprzednich wariantach.
Chłodzenie w fermentatorach wsadzonych w śnieg
Całość zadana już po północy wczesnej namnożonymi S-23.
Co sądzicie o tych wariacjach na temat monachijskiego ciemnego?
Pozdrawiam Larry
Comment