Serdecznie witam u siebie.
Postanowiłem se tu napisać co nieco o moich poczynianiach w dziedzinie piwowarstwa.
Majac doswiadczenia winiarskie zaczalem sie bawic w browarzenie jakoś na jesieni zesłego roku. Powstało wtedy ciemne( z brewkitu WESa + ekstrakt ciemny 1,7 kg), które dało zadowalające efekty i zachęciło do dalszych działań.
Potem było pszeniczne ciemne (brewkit WES pszeniczny + ekstrakt ciemny 1,7kg) które rednio mnie zadowoliło. Następnie już nachmielane bursztynowe (znowu WES, na dolniakach), które posmakowało dużo bardziej.
Potem troszke przerwy i wzbogacenie browaru w: śrutownik Porkert, odkopany gar elektryczny 28 l. produkcji DDR, filtrator własnej konstrukcji , pare pierdół i przystapilem do zacierania.
Powstały trzy pilsy w składzie: 3,7kg pilzeński 0,3kg Carapils
zacierane:
40 minut 61-63 stopnie
20 minut 71-73 stopnie (chmielenia bywało różnie ale nie pamiętam)
z czego ostatni cicho se fermeńci w piwnicy.
Najbliższe plany:
Pils dekokcyjny (wtorek)
3kg pilzeński
1kg monach
Ogólne zwiększenie tempa.
I tak oto sie wciongłem (:
(mój filtrator + przejściówka do kranika , aluminiowy bo nic innego nie miałem pod ręką, rzaz 8mm losowo rostawiony)
Postanowiłem se tu napisać co nieco o moich poczynianiach w dziedzinie piwowarstwa.
Majac doswiadczenia winiarskie zaczalem sie bawic w browarzenie jakoś na jesieni zesłego roku. Powstało wtedy ciemne( z brewkitu WESa + ekstrakt ciemny 1,7 kg), które dało zadowalające efekty i zachęciło do dalszych działań.
Potem było pszeniczne ciemne (brewkit WES pszeniczny + ekstrakt ciemny 1,7kg) które rednio mnie zadowoliło. Następnie już nachmielane bursztynowe (znowu WES, na dolniakach), które posmakowało dużo bardziej.
Potem troszke przerwy i wzbogacenie browaru w: śrutownik Porkert, odkopany gar elektryczny 28 l. produkcji DDR, filtrator własnej konstrukcji , pare pierdół i przystapilem do zacierania.
Powstały trzy pilsy w składzie: 3,7kg pilzeński 0,3kg Carapils
zacierane:
40 minut 61-63 stopnie
20 minut 71-73 stopnie (chmielenia bywało różnie ale nie pamiętam)
z czego ostatni cicho se fermeńci w piwnicy.
Najbliższe plany:
Pils dekokcyjny (wtorek)
3kg pilzeński
1kg monach
Ogólne zwiększenie tempa.
I tak oto sie wciongłem (:
(mój filtrator + przejściówka do kranika , aluminiowy bo nic innego nie miałem pod ręką, rzaz 8mm losowo rostawiony)
Comment