"Pierworodne studenckie"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ewelinaa
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.02
    • 16

    "Pierworodne studenckie"

    Dzisiaj własnie koncze moje pierwsze warzenie
    I oczywiscie pierwsza wpadka, granulat chmielowy wrzucilam bezposrednio do brzeczki zamiast w siateczce. Co powinnam teraz zrobic??
    Ma ktos jakis pomysl??

    [POCZUJ SMAK PRAWDZIWEGO DOMOWEGO PIWA]
  • miksiok
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.12
    • 29

    #2
    Jak schłodzisz brzeczkę to granulat powinien zostać na dnie naczynia. Wystarczy zlać brzeczkę z nad osadu.

    ps. post nadaje się raczej do "kołyski" niż "twojego warzenia"
    Last edited by miksiok; 2008-03-26, 01:55.

    Comment

    • Ewelinaa
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.02
      • 16

      #3
      dzieki za pomoc, potrzebowalam szybkiej odpowiedzi.
      przebieg i wrazenia beda zamieszczone jak dokoncze warzenie

      [POCZUJ SMAK PRAWDZIWEGO DOMOWEGO PIWA]

      Comment

      • miksiok
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.12
        • 29

        #4
        Nie ma sprawy

        Tak w ogóle to siateczki do granulatu nie bardzo się nadają.
        Ja chmieliłem do tej pory tylko szyszkami, ale ponoć granulat w siateczkach ma tendencję do zbijania się w kulę, przez co nie wykorzystujesz w pełni alfa kwasów zawartych w chmielu.

        Comment

        • Ewelinaa
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.02
          • 16

          #5
          tak tez myslalam, ale brzeczka jest metna i zawiera zawiesiny z granulatu, osiadly one na dno wiec mysle ze uda mi sie przelac brzeczke bez zawiesin

          [POCZUJ SMAK PRAWDZIWEGO DOMOWEGO PIWA]

          Comment

          • Ewelinaa
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.02
            • 16

            #6
            Pierwsze warzenie
            Piwo A'la Grodziskie 20 litrów 8 Blg

            Skład:
            -słód wędzony Weyermann 1,5kg
            -słód pszeniczny jasny Weyermann 1,0kg
            -chmiel aromatyczny Lubelski 50g (granulat)
            -drożdże górnej fermentacji Safbrew S-33 10g

            No i zaczęło sie

            Najpierw zacieranie
            słody + 5 litrów wody trzymać w 37C przez 30 minut,
            +2l wody 50C-20min,
            +3l wody 70C-30min,
            +2l wody 75C-30min
            Później wysładzanie w 3 etapach i filtracja

            W końcu chmielenie
            Zapach unosił sie w całym mieszkanku, aż miło
            1,5h gotowania, chmiel dodawany w 2 porcjach.
            Problem pojawił sie z chłodzeniem, wanna z zimną woda zbyt wolno chłodzi ale cóż nie było wyjścia.
            Po ochłodzeniu do 22C dodatek drożdży i na razie fermentuje

            Całe warzenie zajęło mi ok 12 godzin, mam nadzieję że w przyszłości czas nieco się skróci

            Mam pytanko bo zamiast 20litrów wyszło mi 15l, 5litrów strat podczas gotowania to chyba trochę za dużo, można coś na to poradzić??

            [POCZUJ SMAK PRAWDZIWEGO DOMOWEGO PIWA]

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ewelinaa Wyświetlenie odpowiedzi
              Pierwsze warzenie
              Piwo A'la Grodziskie 20 litrów 8 Blg

              Całe warzenie zajęło mi ok 12 godzin, mam nadzieję że w przyszłości czas nieco się skróci

              Mam pytanko bo zamiast 20litrów wyszło mi 15l, 5litrów strat podczas gotowania to chyba trochę za dużo, można coś na to poradzić??
              No dobrze 15l, a jakie blg? Bo zakładam, że wyższe niż 8.
              A poradzić można tyle, ze przed gotowaniem trzeba mieć więcej brzeczki niż ma być po gotowaniu. Z grubsza trzeba liczyć ubytek 10% brzeczki na godzinę gotowania, czyli jeśli gotowałaś 1,5h, to ten ubytek to byłoby 15% i o tyle więcej brzeczki powinnaś mieć po wysładzaniu.

              Piwo na 99% wyjdzie Ci przechmielone, robiłem w zeszłym roku piwo wg tego zestawu i wszystko byłoby pięknie, ale 50g, nawet aromatycznego to jest za dużo. Zwłaszcza jak wrzuciłaś bezpośrednio do brzeczki. Tutaj żebyśmy się dobrze zrozumieli, uważam, ze dobrze zrobiłaś (siateczki to ZŁO), ale na przyszłość trzeba o 20-30% redukować ilość chmielu w stosunku do podawanej w przepisach.

              Co do czasu, to mi udało się zejść do 6h z chłodzeniem i sprzątaniem.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • Ewelinaa
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2008.02
                • 16

                #8
                Fakt, Blg wynosiło 10.

                Dzięki za rady

                hmm 6h to duża różnica!!

                [POCZUJ SMAK PRAWDZIWEGO DOMOWEGO PIWA]

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ewelinaa Wyświetlenie odpowiedzi
                  hmm 6h to duża różnica!!
                  Pierwsze kilka warek, to za każdym razem powinien być zysk na czasie, ze względu na nabieranie wprawy, potem urwanie każdego kwadransa staje się coraz trudniejsze.
                  IMO procesem na którym można najwięcej czasu zaoszczędzić jest filtracja. Polecam na forum poczytać o filtratorze z wężyka z oplotu. Najgorsze jest IMO sprzątanie i tutaj cholera nic nie mogę zaoszczędzić czasu.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • Ewelinaa
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2008.02
                    • 16

                    #10
                    Ja sprzątałam na bieżąco wiec nie było aż tak źle.
                    A co do filtracji to fakt, zabrało mi to trochę czasu, no cóż następnym razem będzie lepiej hehe

                    [POCZUJ SMAK PRAWDZIWEGO DOMOWEGO PIWA]

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      #11
                      można dolac wody aby blg wyniosło 8 i wysłac to piwo do oceny na II Konkurs Prawie jak Grodzisz na który serdecznie zapraszam
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Pierwsze warzenie i juz zacieranie. Brawo.

                        Najlepiej zaczynać warzyć o 15.00 - 16.00 wtedy konczy się przed północą.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • Ewelinaa
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2008.02
                          • 16

                          #13
                          hmm tak też zaczęłam, ale jakoś przedłużyło się do 3 w nocy

                          [POCZUJ SMAK PRAWDZIWEGO DOMOWEGO PIWA]

                          Comment

                          • macas
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2008.02
                            • 680

                            #14
                            Ja pierwsze zacieranie zacząłem o 12:30 i 0 18:30 poszło do filtra, ale resztki z chmielenia przefiltrowałem przez gęste sitko + gaza sporo zostało, ale teraz sie zastanawiam czy wszystko.
                            Jak to mówią pierwsze koty za płoty a piwko i tak wypiję nawet przechmielone
                            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                            Beniamin Franklin

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X