Pierwsze zacieranie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • macas
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2008.02
    • 682

    #16
    I jeszcze jedno pytanie; Czy coś nie tak z drożdżami ???

    zlane z pilsa wstawione do lodówki, pięknie sie rozwarstwiły, zebrałem kremową maź z góry, przelałem do świeżego słoika dałem im odrobinki świeżej przegotowanej wody i papu (szczyptę ekstraktu słodowego) a teraz całość leży na dnie słoja i nic, nawet pianki nie ma a od 12 godzin jest w temp 19 stopni !!!!!!!!!
    Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
    Beniamin Franklin

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24004

      #17
      ad. 3 - jak najbardziej piana może się pojwiać i na cichej, znaczy to tyle że proces fermentacji jeszcze się nie zakończył.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas
        I jeszcze jedno pytanie; Czy coś nie tak z drożdżami ???

        zlane z pilsa wstawione do lodówki, pięknie sie rozwarstwiły, zebrałem kremową maź z góry, przelałem do świeżego słoika dałem im odrobinki świeżej przegotowanej wody i papu (szczyptę ekstraktu słodowego) a teraz całość leży na dnie słoja i nic, nawet pianki nie ma a od 12 godzin jest w temp 19 stopni !!!!!!!!!
        Po zlaniu do słoja z burzliwej trzymam je w lodówce i nic z nimi nie robię. No, raz na tydzien zlewam wodę znad drożdży i nalewam świeżej.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • macas
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2008.02
          • 682

          #19
          Jeszcze jedno : ile "dolniaki" startują po przeszczepieniu do nowej brzeczki ???

          zostały wpuszczone do temp. 25 stopni i wstawione do pomieszczenia gdzie jest około 12 0C

          minęło 16 godzin i NIC
          Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
          Beniamin Franklin

          Comment

          • macas
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2008.02
            • 682

            #20
            OKI, wystartowały jest piękna kremowa piana
            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
            Beniamin Franklin

            Comment

            • krzychu-n
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.04
              • 35

              #21
              No Maciek widzę że się rozwijasz w tempie olimpijskim. GRATULACJE - Krzysiek

              Comment

              • macas
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2008.02
                • 682

                #22
                Mam dobrego promotora
                Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                Beniamin Franklin

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • kaczka116
                  Krajan, [Chełmiński] Toruński pszeniczniak
                  kaczka116
                  Piwo gotowe do oceny
                  2020-07-04, 19:59
                • iron
                  Radbrauerei, Rad-Weizen naturtrub
                  iron
                  Piwo z kalendarza adwentowego
                  Alk 5,3%
                  Kolor złoty mętny
                  Piana drobnopęcherzykowa trwała
                  Zapach drożdżowe słodowy pszeniczny
                  Wysycenie wysokie
                  Smak słodowo chmielowy z landrynkowym lekko bananowym finiszem
                  Bardzo dobry pszeniczniak...
                  2024-12-13, 21:29
                • darekd
                  Jadrníček, Náměšťák 12%
                  darekd
                  Browarek z miejscowości Náměšť na Hané znajdującym się w okolicach Ołomuńca. Ta nizinna, środkowa część Moraw nosi nazwę Haná lub Hanácko i znana jest m.in. z upraw jęczmienia przeznaczonego na produkcję słodu.

                  Więcej o browarze:
                  https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-gdzie/knajp...
                  2024-11-02, 00:06
                • nuker44
                  Zacieranie - Kolor Zacieru
                  nuker44
                  Witam, przed chwila skonczylem zacieranie i piwo ma kolor mataliczny/szary. Warzyłem weizena ze słodów z strzegomu. Jest to moja pierwsza warka z zacieraniem dlatego zadziwił mnie kolor. Czy taki kolor jest normalny ? jest sens wogole to chmielic i zadawać drożdze ?

                  Składniki: ...
                  2016-08-29, 21:02
                • e-prezes
                  Browar Bałtów, Porter Bałtowski
                  e-prezes
                  Wszystkie piwa, łącznie z brzeczkowym napojem mają oprawę (i ety) związaną z dinoparkiem. To jest produkt poza główną linią i raczej tylko dlatego, że po sezonie, gdy nie ma takiego przerobu piw do jedzenia był czas (i wolne tanki), by urzeczywistnić marzenie piwowara na coś ekstra. Niestety...
                  2023-09-11, 16:15
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...