Łódzki Nanobrowar "Cape Horn" nieśmiale warzy...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coldfire
    Porucznik Browarny Tester
    • 2008.01
    • 374

    Łódzki Nanobrowar "Cape Horn" nieśmiale warzy...

    Witam.
    Pewnie część z Was zaglądała czasami do mojego wątku, w którym cierpliwie odopwiadaliście na moje laickie pytania, tym samym doprowadzając pierwszą warkę mojego własnego piwa do skutku. Zacząłem od razu od zacierania i się nie zawiodłem - satysfakcja z udanego piwa jest ogromna, a wcale nie było tak trudno. Chciałbym również podziękować tym, którzy mi pomagali poza forum
    Jednak często warzyć nie będę, niestety.
    Co do samego wątku - zakładam go głownie z myślą o archiwizacji moich postępów browarniczych, ale nie będzie on oczywiście zamknięty - wszelkie uwagi np. co do receptur będą mile widziane
    Logo może niezbyt wyszukane, ale jak na 2 - 3h w Corelu razem z etykietą (pierwszy raz przy nim siedziałem), to i tak chyba nieźle.
    pzdr
    Attached Files
    Last edited by coldfire; 2008-04-21, 22:57.
    Piwa i pacierza nie odmawiam
  • coldfire
    Porucznik Browarny Tester
    • 2008.01
    • 374

    #2
    Warka 1 - "Urodzinowe" Belgian Pale Ale

    Składniki - połowa zestawu Pale Ale z BA. Dla leniwych:

    - słód Pale Ale Weyermann 1,9 kg (ześrutowany),
    - słód Carahell® Weyermann 0,1 kg (ześrutowany),
    - chmiel goryczkowy Marynka 17,5 g (granulat),
    - chmiel aromatyczny Lubelski 12,5 g (granulat),
    - drożdże Safale US-05 11,5g,

    Warzenie wyglądało tak.
    Niestety wydajność była kiepska - wyszło tylko 8,5l piwa 11,5 blg.

    Po czterodniowej burzliwej przelałem na tygodniową cichą i do butelek.

    Po trzech tygodniach piwo ma niezłą pianę; drobnoziarnistą, wysoką, ale troszeczkę za krótkotrwałą. Jest mętne. Smak dominuje chmiel i owocowość, ale słód też jest wyraźny. Piwo jest bardzo lekkie, może nawet trochę wodniste. Ogólnie jest jednak bardzo przyzwoicie

    Wspomniana wcześniej etykieta:
    Attached Files
    Piwa i pacierza nie odmawiam

    Comment

    • coldfire
      Porucznik Browarny Tester
      • 2008.01
      • 374

      #3
      Warka 2 - Brown Ale - planowany skład

      Witam.
      Przymierzam się do drugiej warki na bazie zestawu Pale Ale z BA, którego połowa mi jeszcze pozostała. Tak więc:
      - słód Pale Ale Weyermann 1,9 kg,
      - słód Carahell Weyermann 0,1 kg,
      - słód Carafa typ II 1100-1200 EBC Weyermann - 0,1 kg (Czekoladowy)

      Myślę, że Brown powinien być słodszy od Pale, więc chmielu goryczkowego dodam mniej:
      - chmiel goryczkowy Marynka 12,5 g,
      - chmiel aromatyczny Lubelski 12,5 g

      Drożdże Safale US-05.


      Co sądzicie o tym składzie? Może dodać jeszcze trochę słodu karmelowego jasnego/ciemnego?
      pzdr
      Piwa i pacierza nie odmawiam

      Comment

      • coldfire
        Porucznik Browarny Tester
        • 2008.01
        • 374

        #4
        Aha, jeszcze jedno - jak się ma sprawa z mchem irlandzkim? Czy wprowadza on jakieś niepożądane smaki/aromaty do piwa?
        Czes gdzieś pisał, że mech powoduje brak efektu zmętnienia na zimno, nic jednak nie wspomniał o klarowaniu jako takim. Czyli jeśli filtracją nie osiągnąłbym odpowiednio wyklarowanego piwa, dodanie mchu podczas gotowania nic by w tej materii nie zmieniło?
        pzdr
        Piwa i pacierza nie odmawiam

        Comment

        • fuzzy
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.02
          • 124

          #5
          Ekspertem nie jestem ale postaram się odpowiedzieć. Od kilku warek stosuję mech i nie zauważyłem żadnego wpływu na smak lub zapach piwa. Wpływu na klarowanie też nie zauważyłem. Wpływa na klarowność ma za to intensywne gotowanie podczas chmielenia brzeczki.

          Comment

          • coldfire
            Porucznik Browarny Tester
            • 2008.01
            • 374

            #6
            Warka 2 - "Północne" Brown Ale

            No to druga warka za mną. Gotowane - 21.05.08, rozlane - 04.06.08

            Nazwa wzięła się od podstylu jakie raczej reprezentuje to piwo.
            Bliżej mu do Northern niż Southern, przynajmniej w teorii .

            Skład:
            - słód Pale Ale Weyermann 1,9 kg,
            - słód Carahell Weyermann 0,1 kg,
            - słód karmelowy ciemny 0,1 kg,
            - słód Carafa typ II 1100-1200 EBC Weyermann - 0,1 kg (Czekoladowy).
            - 12,5g Marynki
            - 12,5g Lubelskiego
            - Drożdże Safale US-05

            Zacieranie: 3,5l wody na 1kg słodu
            - 72st C -> zasyp
            - 68-70st C -> 2h
            - 80st C -> 10min i filtracja

            Gotowanie: 60min
            - Marynka na początku
            - Lubelski 15min przed końcem
            Wyszło 7,5l piwa 12,5blg...

            Drożdże zadane ze startera, fermentacja główna (4 dni) - 5blg., cicha (10 dni) - 4blg.
            Butelkowane z dodatkiem glukozy wg. miarki browamatora.


            Niestety mam ogromne problemy z wydajnością. Wyszło mi tylko 7,5l piwa 12,5 blg, a wg., a powinno z 9-10l. Może to wina małej ilości słodu (mała warka), albo zbyt gęstego zacieru... Macie jakieś sugestie?

            Na szczęście piwo po cichej było bardzo smaczne, lepsze niż z pierwszej warki. Dominują słodowo-karmelowe smaczki, drożdżowość prawie niewyczuwalna, w tle delikatny chmiel i niestety minimalna kwasowość (ale to raczej od słodu palonego).
            Attached Files
            Last edited by coldfire; 2008-06-06, 15:25.
            Piwa i pacierza nie odmawiam

            Comment

            • hasintus
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2006.07
              • 850

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coldfire Wyświetlenie odpowiedzi
              Niestety mam ogromne problemy z wydajnością. Wyszło mi tylko 7,5l piwa 12,5 blg, a wg., a powinno z 9-10l. Może to wina małej ilości słodu (mała warka), albo zbyt gęstego zacieru... Macie jakieś sugestie?
              Najczęściej największe straty są przy filtracji/wysładzaniu. Nad tym warto pracować.

              Comment

              • macas
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2008.02
                • 680

                #8
                LOGO super !!! a czemu takie małe warki robisz ??? pracy tyle samo a radości więcej
                Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                Beniamin Franklin

                Comment

                Przetwarzanie...
                X