Po długich i burzliwych dyskusjach Browarek otrzymał nazwę, a że w pobliżu jest jeszcze Smocza Jama będzie gadzinie raźniej.
Trochę historii:
Warka 4 - Kożlak Ciemny, z Browamatora
na S-23 wyszło 17 l Blg 16
dekokcyjnie zacieranie 2,45 godz.
po cichej spadło do 4,5 leży w butelkach i dojrzewa.
Oczywiście spróbowałem wyszło takie jak lubię i lepsze od Pilsa z warki 3.
Warka V (MINI) - Miód chmielony
1,2 kg Miodu
6,5 l miodu
Marynka 20g
jagody jałowca 6g
drożdże S-23 (odzysk warka 4)
wyszło 4,5l Blg 19
zamiast na cichą poszło do butelek Blg 6,5 Alc. około 7%
Dla mnie rewelacja (dla żony też) idealnie klarowne, dobrze nagazowane, słodkawe ale nie dojrzało (nie zdążyło).
Ostatnia buteleczka trafiła do MARUSI
Warka VI i VIa
Miało być a'la Grodziskie na upały
VI -
2,5 kg wędzony
2 kg pszeniczy
0,2 kg karmelowy jasny
zacieranie 30' -38 stopni, 20' - 50st., 30' - 70st, 30' - 75st.
poszło do filtrowania i .................................................. ................................................
problem z filtrowaniem przeleciało z 5 l i koniec, a że było już późno to miałem dokończyć w dniu następnym.
I tu niespodzianka po 7 godzinach nic a po następnych 6 piękana 15 cm piana w filtratorze,
i KIBEL a właściwie kompost (mrówki były przeszczęśliwe)
WARKA VIa - to samo tylko zamiast pszenicznego do gotowania ekstrat pszeniczny WES 1,2 kg
+ drożdże S-33
tu wszystko poszło bez problemów dodane do gotowania (90') również 5l filtratu z Warki VI i chmiel marynka :25g w 0' i 25g w 60'
Blg 10 20,5 litra po przelaniu na cichą Blg 4.
Poszło w butelki z 200g glukozy.
Jeszcze nie próbowałem co wyszło !!!
WARKA VII GRILOWA do szybkiego spożycia)
3kg ekstraktu WES n-05 (ku mojemu zaskoczeniu ciemny)
drożdże z warki VIa ruszyły po 3 godzinach z kopyta.
Trochę historii:
Warka 4 - Kożlak Ciemny, z Browamatora
na S-23 wyszło 17 l Blg 16
dekokcyjnie zacieranie 2,45 godz.
po cichej spadło do 4,5 leży w butelkach i dojrzewa.
Oczywiście spróbowałem wyszło takie jak lubię i lepsze od Pilsa z warki 3.
Warka V (MINI) - Miód chmielony
1,2 kg Miodu
6,5 l miodu
Marynka 20g
jagody jałowca 6g
drożdże S-23 (odzysk warka 4)
wyszło 4,5l Blg 19
zamiast na cichą poszło do butelek Blg 6,5 Alc. około 7%
Dla mnie rewelacja (dla żony też) idealnie klarowne, dobrze nagazowane, słodkawe ale nie dojrzało (nie zdążyło).
Ostatnia buteleczka trafiła do MARUSI
Warka VI i VIa
Miało być a'la Grodziskie na upały
VI -
2,5 kg wędzony
2 kg pszeniczy
0,2 kg karmelowy jasny
zacieranie 30' -38 stopni, 20' - 50st., 30' - 70st, 30' - 75st.
poszło do filtrowania i .................................................. ................................................
problem z filtrowaniem przeleciało z 5 l i koniec, a że było już późno to miałem dokończyć w dniu następnym.
I tu niespodzianka po 7 godzinach nic a po następnych 6 piękana 15 cm piana w filtratorze,
i KIBEL a właściwie kompost (mrówki były przeszczęśliwe)
WARKA VIa - to samo tylko zamiast pszenicznego do gotowania ekstrat pszeniczny WES 1,2 kg
+ drożdże S-33
tu wszystko poszło bez problemów dodane do gotowania (90') również 5l filtratu z Warki VI i chmiel marynka :25g w 0' i 25g w 60'
Blg 10 20,5 litra po przelaniu na cichą Blg 4.
Poszło w butelki z 200g glukozy.
Jeszcze nie próbowałem co wyszło !!!
WARKA VII GRILOWA do szybkiego spożycia)
3kg ekstraktu WES n-05 (ku mojemu zaskoczeniu ciemny)
drożdże z warki VIa ruszyły po 3 godzinach z kopyta.
Comment