Smoczy Kącik - WARZY

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • macas
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2008.02
    • 680

    #16
    Wyszło 17 litrów o Blg. 8 (trochę mało) mam kłopot ze skutecznością zacierania nie przekracza 56%

    WARKA VII całkiem fajny bitterek z WES-a wyszedł trochę mało chmielony ale dobry do grilla super.
    Warka VIII poszła w butelki
    Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
    Beniamin Franklin

    Comment

    • macas
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2008.02
      • 680

      #17
      Warka 9 na powierzchni miała niepokojący nalot, na wszelki wypadek zlałem spod nalotu i po zmieszaniu z rezerwą poszła w butelki, w smaku nie jest zła, poczekam tydzień i sprawdzę czy do brzuszka czy do kibla

      Grodziskie (znaczy warka 10) poszła na cichą, ale ma BLG 2,5 już niżej nie spadnie, jak znajdę czas to pójdzie w butelki.

      WARKA 11 MIÓD chmielony (kopia warki 5) pierwszy cieszył sie wzięciem, ale był na dolniakach, teraz poszedł na S-33

      Blg. 18
      Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
      Beniamin Franklin

      Comment

      • macas
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2008.02
        • 680

        #18
        FERMENTACJA BEZ PIANY ??????

        Czy możliwe, że miód fermentuje bez piany ???
        słychać wydobywający się CO2 i pachnie piwem, jest mętne ale brak piany !!!!
        Wczoraj pojawiły sie wysepki piany dziś od rana jest pusto
        Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
        Beniamin Franklin

        Comment

        • macas
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2008.02
          • 680

          #19
          DWA PYTANIA !!!

          1. czy nalot na powierzchni piwa na cichej w postaci cieniutkiego kożucha to coś bardzo niepokojącego ??? na wszelki wypadek starałem się zlać spod kożucha.
          2. mam 1,2 kg ekstraktu żytniego z zaprzyjaźnionej piekarni w jakiej proporcji to zmieszać z WES - owym ekstraktem (może już ktoś się z tym bawił ???)
          Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
          Beniamin Franklin

          Comment

          • macas
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2008.02
            • 680

            #20
            CD...

            Warka 9 mimo nalotu wypijalna z wyraźnym posmakiem i zapachem imbiru
            Warka 10 strasznie powoli sie gazuje może jakiś błąd popełniłem ??) na 17litrów dałem 150g glukozy


            Warka 12 Hafe- Weizen 11.06.08

            pszenica 2,5
            pilzneński 1,6
            carahell 0,2
            chmiel Lubelski 35g

            zacieranie i chmielenie wg. BA z małymi modyfikacjami (np. przerwy w 45 i 53 stopniach robione tylko z pszenicą)

            wyszło 20l Blg12,5

            Warka 13 Dunkelweizen 18.06.08

            pszenica 1,9
            pilzneński 1,4
            monachijski 0,6
            Carawheat 0,2
            pszeniczny czekoladowy 0,05
            chmiel Lubelski 40g

            Zacieeeranie jak wyżej, wyszło 20l Blg. 11,5 - 12 (pomiar w temp. 23)

            Warka 12 poszła na cichą Blg. spadło do 2,5 !

            Teraz pięknie pachnie w całej piwnicy.
            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
            Beniamin Franklin

            Comment

            • macas
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2008.02
              • 680

              #21
              Pytanko ???

              czy piwa pszeniczne robione na WB-06 mają lekko kwaskowaty smak ???

              dodałem te drożdże do resztki z wysładzania STOUTA z dodatkiem miodu i też po fermentacji jest kwaskowaty a podobne zestawienie na innych drożdżach było słodkawe
              Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
              Beniamin Franklin

              Comment

              • rafi_4444
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.02
                • 101

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
                czy piwa pszeniczne robione na WB-06 mają lekko kwaskowaty smak ???

                dodałem te drożdże do resztki z wysładzania STOUTA z dodatkiem miodu i też po fermentacji jest kwaskowaty a podobne zestawienie na innych drożdżach było słodkawe

                To była moja pierwsza Warka. Zestaw pszeniczny z BA. Wyszło dobre ale właśnie lekko kwaskowate. Po lekturze forum uznalem, że pewnie w którymś momencie jakieś obce się zalęgły, ale po tym co piszesz, to może taka uroda drożdży ?

                Comment

                • macas
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2008.02
                  • 680

                  #23
                  mam nadzieję, czuję się pocieszony piwo jest dobre a jak się wcześniej przegryzie coś kwaskowatego to nawet bardzo dobre.
                  Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                  Beniamin Franklin

                  Comment

                  • macas
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2008.02
                    • 680

                    #24
                    Warka 12 dla mnie suuper - straciła kwaskowaty posmak jeszcze słabo nagazowana ale do picia zdatna

                    WARKA 14 STOUT OWSIANY z BA

                    WARKA 15 Stout'cik Miodowy tzn. około 8l. pozostałych po wysłodzeniu W-14 Blg ~6 dodałem 1,2 kg miodu dodałem jałowca i chmielu i już

                    Warka 16 Stout Czekoladowo-Mleczny

                    pilzneński 3,5
                    płatki owsiane 0.5
                    CarafaII 0,1
                    czekoladowy 0,1
                    marynka 20g
                    lubelski 10g
                    maltoza 170g

                    Wszystko w butelkach, + 7l Miodu z chmielem (zamiast jałowca dałem cynamon i kolendre)

                    Browar ogłasza miesiąc urlopu, znaczy załoga zbiera siły przed "Lagerowym Sezonem"
                    Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                    Beniamin Franklin

                    Comment


                    • #25
                      Spróbuje te z miodem.

                      A Smocza Jama? Coś podejrzewam, bo znam parę smoczych jam z Wrocławia Ale to chyba tylko przypadek

                      Comment

                      • JAQBA
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.08
                        • 1352

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piosaj Wyświetlenie odpowiedzi
                        Spróbuje te z miodem.

                        A Smocza Jama? Coś podejrzewam, bo znam parę smoczych jam z Wrocławia Ale to chyba tylko przypadek
                        Wcale nie przypadek Smoki żyją stadnie, a my nie daleko siebie

                        Comment

                        • macas
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2008.02
                          • 680

                          #27
                          Sezon jesienno-pilsowy wystartował

                          UZUPEŁNIAM:

                          WARKA 17 - ulubiony napój mojej żony - czyli Miód Chmielony Blg. początkowe 16,5 końcowe 0 (przy miodzie zawsze pokazuje mi 0

                          PALE ALE wg przepisu Marusi 25,5l Blg. pocz 14 / końcowe 3,5 zacierane również wg. Marusi na słodko. ( wyszło b. dobre)

                          Miód Chmielony bo 17 się skończyła Blg. początkowe 17, drożdżaki są chyba mało alkoholowe bo się strasznie powoli nagazowuje (dłużej będzie)

                          Warka 20 IPA wyszło 22l Blg. pocz. 13 / końcowe 2,5 (dziś pierwsza degustacja)

                          Warka 21 Scottish PA (SMOCZA) wyszło 28l 13 Blg. jest na ukończeniu burzliwej.

                          Smocza bo w trakcie okupiona poparzeniem zewnętrznej części dłoni prawej. Ze względu na dostępność forum nie zamieszczę zdjęć gdyż mogłyby spowodować trwały uraz psychiczny u oglądającego

                          Ponadto zmielony słód na mąkę, więc dodatkowa walka z filtracją, mam nadzieję, że się opłaciło
                          Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                          Beniamin Franklin

                          Comment

                          • macas
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2008.02
                            • 680

                            #28
                            WARKA "SMOCZA"

                            Warka 21 "SMOCZA" poszła do butelek w dwóch częściach (była na fermentacji w dwóch fermentatorach) Z pierwszego, na szczęście mniejszego, na 90% wyjdzie kwach , z większego się zobaczy. Zabutelkowałem mimo, że gęstwa po zlaniu miała octowe zapaszki, młode piwo w smaku było bez naleciałości octowych.
                            Za tydzień zdegustuję
                            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                            Beniamin Franklin

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #29
                              Od pewnego czasu chodzi za mna chęć na piwo miodowe lub miód chmielony (jak to ładnie ująłeś ). Napisz proszę jak długo trwała fermentacja i leżakowanie. Jaki miód używasz?

                              Comment

                              • macas
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2008.02
                                • 680

                                #30
                                Miód najlepszy jest wielokwiatowy, lub inny bez ostrych zapachów (zapach się nie przefermentowuje), Fermentację przeprowadzam tylko burzliwą i po około 5-7 dniach na górniaczkach i 7-10 na dolniaczkach pakuję prosto do butelek.
                                Nie trzeba dodawać nic do refermentacji ponieważ mimo pokazywania przez Balingometr 0, nadal jest tam sporo cukru, po tygodniu jest już pijalne.
                                Nie wiem jak smakuje po dłuższym leżakowaniu bo u mnie sobie nie poleży.
                                Sprawdziłem też, że po około 3 tygodniach trzeba ostrożnie otwierać jeżeli ma coś w butelce zostać i od razu lac powoli do szklanki.

                                SMACZNEGO
                                Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                                Beniamin Franklin

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X