dzięki
Smoczy Kącik - WARZY
Collapse
X
-
Nie ma za co Zwróć szczególną uwagę na Pivovarski Dum,.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNie ma za co Zwróć szczególną uwagę na Pivovarski Dum,.Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzijuż wpisany do kajetu, postaram się go znaleźć
Comment
-
-
Nie irytuj się, właśnie stamtąd spisałem, i parę innych też, zobaczymy na co czas pozwoli.
Może inteligentnie nie wyglądam ale raz wystarczy powiedzieć i chwacit (jeżeli nie zapomnę)
a przy okazji znalazłem cosik takiego: http://minibrowary.pl/node/284?page=1Last edited by macas; 2008-11-27, 22:08.Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Comment
-
-
Trochę uzupełnienia do dziennika:
Browarek zmienił logo!!!
WARKA 30 WES-owe wariacje (warzona7,12,2008), na bazie ekstrakty ciemnego chmielonego z WES-a powstało 30A - Piernikowe (z dodatkiem przyprawy piernikowej)
30B - Imbirowe ( z dodatkiem świeżego imbiru i kolendry)
oba zadane drożdżami Irish Ale zabutelkowane 14 grudnia 2008
WARKA 31 KOŹLAK CIEMNY / + podpiwek (warzone 15,12,2008)
s. pilzneński 1,5
s. monchijski 2,25
s karmelowy jasny 0,5
Marynka 30g
Lubelski 20g
Zacieranie dekokcyjne 1- warowe, wyszło 12l - 17 blg / i 7l 5 Blg
Koźlak dostał Urquelle, podpiwek T-58
WARKA 32 DUBBEL - kolejne podejście (warzone 18,12,2008)
s. pilzneński 4,5
s. monchijski 0,33
s karmelowy jasny 0,4
s karmelowy ciemny 0,2
cukier kandyzowany 0,5
kolendra+ 2 fasolki kardamonu
Marynka 30g
Lubelski 25g
drożdże Belgian AbbeyII
zacieranie 63 st. 10', 72st. 70'
chmielenie 60' w 0 Marynka, w 55' Lubelski
w butelkach od 4.01,2009
WARKA 33 PILSIK (robocza nazwa Lager Smoczy, warzona21.12.2008 )
s.pilzneński 7 kg
s.carapils 0,5 kg
Marynka 70g
Lubelski 50 g
zacieranie 10' -63 st, 80' 72st.
chmielenie 90' 0'-Marynka, 60'- 40g Lubelski, 70' - 10g Lubelski
wyszło 47l 12,1 Blg. pracuje na Urquellach
WARKA 34 Weissbier Sylwestrowe Szaleństwo(warzona 31.12.2008)
s.pilzneński 2,0 kg
s pszeniczny 3,0 kg
LUBELSKI 40g
drożdże 3068 weizen, z saszetki (moja pierwsza )
zacieranie 44st. 15' tylko pszenica
63st. 35'
73st. 35'
chmielenie 60' całość Lub. na początku
wyszło 20l, Blg. 13
pięknie pracują WeizenkiLast edited by macas; 2009-01-05, 18:42.Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Comment
-
-
Co tam w Browarku Słychać !!!
[B]WARKA 35[/B ] Koźlak Majowy (popełniony 16.01.09) 17,5 BLG
s. pilzno 4,0
s. monach 2.0
Marynka 40g
Lubelski 25g
Warzone DEKOKCYJNIE 1-no warowo:
52 -> 10'
63 -> 10' dekokt
72 -> 30' po dodaniu dekoktu
chmielenie: 65' w 0' cała Marynka, w 55' Lubelski.
drożdże URQUELLE
w butelkach od 17,02
WARKA 36 DARK LAGER (07.02.09)
s. pilzno 4,2
s monach 2,0
caraaroma0,2
carafa II 0,1
Marynka 50g
Lubelski 20g
mech 5g
50 -> 10'
64 -> 20'
72 -> 40'
chmielenie 60' w 0' cała Marynka, w 50' Lubelski + mech
Drożdże URQUELLE
wyszło około 30 l 12 BLG
0d 12.02.09 w butelkach i kegu
CDN....Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Comment
-
-
WARKA 37 PSZENICA JASNA
s. pilzno 1.5 kg
s. pszeniczny jasny 3,0 kg
mąka pszenna 0,2
Lubelski 40g
drożdże 3068 weizen
woda źródlana
44 -> 15'
64 -> 15'
72 -> 45'
chmielenie 60' cały chmiel w 0'
wyszło 19l 11BLG
od 19.02 w butelkach
WARKA 38 Miód Chmielony WALENTYNKOWY (14.02.2009)
Miód 2.4 kg
5g jałowca, garść kolendry, 2 fasolki kardamonu
20g Marynka
12g Lubelski
drożdże URQELLE
BLG 16,5 11l
****** tu moje pytanie jest 18 Marca a Blg spadło do 7 ?????
wydaje mi się,że spada za wolno, podobną sytuację mam z PORTEREM Blg 21,8
dziś przelałem na cichą ale Blg. przez 18 dni spadło do 10,1 ,
CZY KTOŚ JUŻ TAK MIAŁ ???
WARKA 39 PORTER BAŁTYCKI (27.02.09)
s. monach 3,0
s. pilzno 2,0
karmel jasny 0,5
karmel ciemny 0,5
płatki owsiane 0,4
płatki jęczmienne 0,4
ekstrakt ciemny WES 0,75 kg
Marynka 30g
Lubelski 20g
mech 4g
drożdże URQUELLE
zacieranie dekokcyjne 2 warowe
chmielenie 60 '
wyszło 17l Blg.21,5
WARKA 39A PLEBEJSKIE CIEMNE
wysłodziny z Portera Blg. około 7 + 0,5 cukier trzcinowy
chmielone 60' chmielem z Portera
zielone piwo całkiem smaczne ustaliłem na Blg. 12
WARKA 40 PSZENICA JASNA (10.03.2009)
s.pilzno 2,0
s pszenica 3,0
otręby pszenne 125g
mąka pszenna 50g
Lubelski 40g
Zacieranie dekokcyjne 1 - no warowe
44 -> 15 min tylko pszenica
62 -> 10' całość 1/3 dekokt
72 -> 30'
chmielenie jak w pozostałych pszenicach
wyszło 22 l Blg. 12Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Comment
-
-
Czas na uzupełnienie !!!
Warka 41 Pils Jurkowy (mieszany) popełnione 27,03,2009
s. pilzno 6 kg
s. monach 1 kg
marynka 40g
lubelski 20 g
drożdże Czech Plis
Zacieranie dekokcyjne w temp. 67
chmielenie 60'
wyszło 21 l Blg. 12 Pils Jurkowy
i 16 l 11,5 Wiśniowe (miało być) do cichej dodałem 2x680g syropu wiśniowego wraz z drelowanymi wiśniami.
Ale mam wrażenie, że poza fajnym kolorem to niec więcej nie wniosły do piwa.
Warka 42 OCTOBERFAST popełnione 27,03,2009 równolegle z lekkim poślizgiem czasowym, mam 2 garki
s. pilzno 2 kg
s. monach 4 kg
carapils 0,25
karmel jasny 0,25
chmiel nie wiadomo jaki znalazłem w zamrażarce bez etykiety
drożdże Czech Plis
Zacieranie dekokcyjne w temp. 73
chmielenie 60'
wyszło 25l 13,5 Blg. zabutelkowane przy Blg.2
Warka 43 Pszenica Jasna Wrocławska 10.05.2009
w oparciu o przepis na piwa wrocławskie
s. pszeniczny jasny 5 kg
s. pilzno 1,2
lubelski 50g
drożdżaki weizen 3068 świeżutko ze startera
44 st. 15'
50 st. 10'
68 st. 60'
chmielenie 70'
wyszło 25l Blg. 11 wg. mnie trochę mało
Warka 44 Świerkowe 17.05.09
s. pilzno 2,84 kg
s.monach 0,5 kg
karmel jasny 0,3 kg
marynka 30g
lubelski 20g
młode podsuszone pędy świerkowe 90g
55 st. 10'
71 st. 60'
drożdże S-33
wyszło 15l 11,5 Blg
ciekawa goryczka
Warka 45 IRA z zestawu CP 25.05.09
drożdże S-04
dałem też chmiel w szyszkach
marynka 25g
lubelski 25g
50 st. 15'
69 st. 90'
chmielenie 80'
0' marynka
65' lubelski
bardzo ładny kolor
przy okazji pobytu w piwniczce rozbroiłem skrzynkę granatów, czyli upuściłem gaz z przegazowanego stouta warki - 24, 2 granaty zdołały odpalićPiwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedziWarka 43 Pszenica Jasna Wrocławska[/B] 10.05.2009
w oparciu o przepis na piwa wrocławskie
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedziprzy okazji pobytu w piwniczce rozbroiłem skrzynkę granatów, czyli upuściłem gaz z przegazowanego stouta warki - 24, 2 granaty zdołały odpalić"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziA co konkretnie kolega miał na myśli?
Jak będziesz zainteresowany efektami zapraszam na degustacje. Może przy okazji zrobimy dziurę w garnku
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziZ tym nie można zwlekać i trzeba to zrobić kilkakrotnie bo faktycznie może być niebezpieczne.Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Comment
-
-
A przepis wziąłem stąd: http://www.browar.biz/forum/showthre...kie#post812884Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedziMinęłoby bez ECHA 9 MARCA minął PIERWSZY ROK działania browarku
Dorobek to 40 Warek w tym dwie kiblowe i dwa brewkity, reszta
Twoje
Comment
-
-
Sezon powakacyjny czas zacząć
Najpierw małe uzupełnienie przed wakacyjne:
WARKA 46 Pszenica Jasna 12 Blg.
s. pilzno 3,5 kg
s. pszen. 2,5 kg
chmiel lubelski 40g
drożdże 3068
zacieranie: 44 -> 15'
62 ->30'
72 ->30'
chmielenie 1h całość
w związku z pomyłką w ważeniu słodów (miało być odwrotnie) do refermentacji dodałem sztucznego miodu, chciałem uzyskać miodowy posmaczek, nic z tego !!!
WARKA 47 TRIPEL 19 Blg (aby z przytupem zakończyć sezon)
s.pilzno 5,0
s.monach 0,5
carapils 0,3
cukier kandyzowany biały 0,5
cukier zwykły 0,25
marynka 25g
lubelski 10g
drożdże Belgian Abbey II obudzone z półrocznej drzemki.
zacieranie:
65 -> 90'
chmielenie 60'
0' - marynka
45' - lubelski
z wysłodków wyszło 10l Tripelka 8 Blg.
Warka 46 poszła w buelki 29.06 wyszło 25l, Tripel 2.07 15l
Po powrocie z przerażeniem zauważyłem w słabo wietrzonych pomieszczeniach browarku pleśń jestem w trakcie odkażania i czyszczenia. Mam nadzieję w tym tygodniu wygrać z paskudnym grzybem i wstawić nową warkę.
Może ma ktoś pomysł jak odkazić całe pomieszczenie około 4-5 m2, bez wynoszenia wszystkiego na zewnątrz ???
Myślałem o świecach siarkowych niestety nie posiadam takowych w tej chwili.Last edited by macas; 2009-07-26, 21:10.Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Comment
-
Comment