Start mikrobrowaru Rybnicker Brauerei

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lordofdabeer
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.06
    • 112

    #1

    Start mikrobrowaru Rybnicker Brauerei

    Witam,

    Co prawda mam już kilka warek za sobą, ale dopiero teraz znalazłem chwilę czasu, żeby obwieścić tą radosną nowinę światu

    Na razie co prawda jako świeży piwowar wykonałem tylko pszeniczne i ale z brew-kita oraz bursztynowe z ekstraktow. Pszeniczne ma teraz jakiś miesiąc od zabutelkowania i muszę przyznać, że pomimo tego, że to piwo z puchy to smakuje super

    W planach jest jeszcze stout z gotowca, a następnie skok na wielką wodę, czyli zacieranie.

    Muszę jeszcze tylko uzupełnić sprzęt o większy garniec, filtrator i przydałaby się też chłodnica. Wszystko to pewnie szarpnie mnie trochę po kieszeni, ale co tam

    Smak własnego piwa jest w stanie zrekompensować wszelkie poniesione wydatki oraz czas przeznaczony na warzenie.
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #2
    Witam Cię,
    Fajnie, że kolejny piwowar do nas dołączył.
    Zacieranie to rzadek skok przez wodę. Największa bariera to czas, ale zapach zacieranego słodu jest dla mnie najlepszy. A piwko jest super. Więc do dzieła
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • iommi
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.07
      • 1522

      #3
      No, witam kolegę rybniczanina i zgłaszam się na pierwszą degustację!

      Comment

      • macas
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2008.02
        • 682

        #4
        TWÓJ Sprzęt

        Sprzęt sobie przemyśl, i sam wyprodukuj. Większa frajda, że działa się na samoróbkach a i koszt mniejszy np. chłodnica z miedzianej rurki około 80 zł itp.

        witam i zapraszam do Wrocka (oczywiście z pifkiem)
        Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
        Beniamin Franklin

        Comment

        • lordofdabeer
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.06
          • 112

          #5
          Zdecydowanie zamierzam sam sobie sprokurować sprzęt.

          Na razie jedynie martwi mnie wzrost temperatury na zewnątrz. Chyba trzeba będzie sie na razie wstrzymać i poczekać aż się trochę ochłodzi z następną warką.

          Obecnie mam w fermentorze belgijskie ale z gotowca, ale raczej nie będę go odstawiał na cichą bo temperatura u mnie w domu nie wróży niczego dobrego.

          Comment

          • macas
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2008.02
            • 682

            #6
            Faktycznie w przyszłym tygodniu zapowiadają tak pod 30 stopni na zewnątrz, ale ja bym nie czekał i coś jeszcze bym wstawił co się mają małe drożdżowe gąbki nudzić
            A poza tym pewne ochłodzenie będzie dopiero we wrześniu.
            Zawsze możesz spróbować schłodzić trochę fermentator - sporo sposobów jest na forum poszukaj !!!
            Niektórzy mają styropianowe lodówki i na dolniakach mogą przez cały rok lecieć
            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
            Beniamin Franklin

            Comment

            • lordofdabeer
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.06
              • 112

              #7
              24.06.08

              Rozlałem do butelek gotowca z brewfermu - Gallia. Chyba zapowiada się całkiem przyzwoicie, niestety musi trochę odczekać na swoją kolej.

              Moje bursztynowe zrobione z ekstraktów niestety trafił szlag, bo otwarłem butelkę i jest kwaśne

              Dopijam obecnie resztki mojego pierwszego pszenicznego i zastanawiam się nad następną warką, bo mam jeszcze w zapasie gotowca imperial stout. Może zrobi się na tyle chłodno, że będzie można wstawić piwko do piwnicy. Problem w tym, że przy 30 stopniach na dworze nawet w piwnicy jest za ciepło.

              Comment

              • lordofdabeer
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.06
                • 112

                #8
                Nie wytrzymałem za długo i w związku z tym stout z gotowca wylądował w sobotę w fermentorze, a fermentor w piwnicy. Blg początkowe 12 - myślałem, że to powinno być mocniejsze, ale nie ma się co spodziewać cudów po konserwie.
                Pomimo to, że to piwo z gotowca, to zamierzam zlać je na cichą - mam nadzieję że może trochę mu pomoże; na pewno nie zaszkodzi

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lordofdabeer
                  Nie wytrzymałem za długo i w związku z tym stout z gotowca wylądował w sobotę w fermentorze, a fermentor w piwnicy. Blg początkowe 12 - myślałem, że to powinno być mocniejsze, ale nie ma się co spodziewać cudów po konserwie.
                  Pomimo to, że to piwo z gotowca, to zamierzam zlać je na cichą - mam nadzieję że może trochę mu pomoże; na pewno nie zaszkodzi
                  Nie miej takiej pewności, musisz uważać alby nie natlenić młodego piwa.
                  Zepsuć można nawet w butelkach jak się postarasz.

                  Comment

                  • lordofdabeer
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.06
                    • 112

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                    Nie miej takiej pewności, musisz uważać alby nie natlenić młodego piwa.
                    Zepsuć można nawet w butelkach jak się postarasz.
                    Nie mam teraz specjalnie wyjścia, bo wyjeżdżam na parę dni i muszę tak czy siak zlać na cichą.

                    Czy w przypadku piwa z gotowca może mu to faktycznie pomóc, czy też raczej nie ma większej różnicy i można butelkować od razu po burzliwej?

                    Pszeniczne dałem od razu do butelek, ale ono w założeniu miało być mętne.

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lordofdabeer
                      Nie mam teraz specjalnie wyjścia, bo wyjeżdżam na parę dni i muszę tak czy siak zlać na cichą.

                      Czy w przypadku piwa z gotowca może mu to faktycznie pomóc, czy też raczej nie ma większej różnicy i można butelkować od razu po burzliwej?

                      Pszeniczne dałem od razu do butelek, ale ono w założeniu miało być mętne.
                      Jeżeli delikatnie zlejesz piwo z nad drożdży to można butelkować od razu.
                      Cicha fermentacja jest potrzebna przy zacieraniu gdy brzeczka po filtracji może zawierać resztki słodów i chmielin.

                      Comment

                      • lordofdabeer
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.06
                        • 112

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                        Jeżeli delikatnie zlejesz piwo z nad drożdży to można butelkować od razu.
                        Cicha fermentacja jest potrzebna przy zacieraniu gdy brzeczka po filtracji może zawierać resztki słodów i chmielin.
                        Dzięki za dobrą radę. W takim razie mam nadzieję, że w niedzielę uda mi się zlać piwko do butelek.

                        Comment

                        • lordofdabeer
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2008.06
                          • 112

                          #13
                          Wczoraj stout powędrował do butelek. Blg początkowe 12, odfermentowało do 2, więc jestem zadowolony. Zastanawiam się tylko czy aby nie przegiąłęm z ilością 200g glukozy na 20 litrów - to piwko nie powinno być chyba aż tak nagazowane.

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lordofdabeer
                            Wczoraj stout powędrował do butelek. Blg początkowe 12, odfermentowało do 2, więc jestem zadowolony. Zastanawiam się tylko czy aby nie przegiąłęm z ilością 200g glukozy na 20 litrów - to piwko nie powinno być chyba aż tak nagazowane.
                            Richtich trocha za dużo. Wydaje się mi na łoko, ze 150 powinno styknąć.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • lordofdabeer
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2008.06
                              • 112

                              #15
                              Właśnie minął miesiąc od zabutelkowania gotowca Gallia, więc nadeszła pora na degustację.
                              Piwko ma ładny kolor, jest już solidnie nagazowane i ma wyraźnie wyczuwalną goryczkę

                              Muszę w końcu zabrać się za pierwsze zacieranie, tylko nie ma kiedy bo w domu remont. Zakupiłem już gar, oraz sprzęt do zrobienia filtratora z oplotu, także sprzęt już prawie cały jest.

                              Na pierwszy strzał pewnie zrobie jakieś piwko z zestawu BA, coby nie eksperymentować za bardzo i nie spaprać. Najchętniej dunkel weizen

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Niemcy, Bischberg, Regnitzstraße 2, Brauerei Zur Sonne
                                dadek
                                Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
                                2025-01-28, 01:04
                              • iron
                                Eden & Heyland Brauerei, Schlappe seppel Export
                                iron
                                Piwo z kalendarza adwentowego
                                Blg 12 IBU 19 Alk 5,6%
                                Kolor złoty
                                Piana drobnopęcherzykowa długo utrzymująca się
                                Zapach słodowy
                                Wysycenie spore
                                Smak pełny wyraźnie słodowy z zamykającą sporą przyjemną goryczką
                                Całkiem dobre piwo...
                                2024-12-19, 21:19
                              • AaLeX
                                Görlitzer Bierblume Brauerei, Pilsette böhmisch Pils
                                AaLeX
                                Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
                                2024-11-20, 10:41
                              • dadek
                                Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
                                dadek
                                W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
                                2024-09-03, 02:08
                              • pebejot
                                Austria, Graz, Weblinger Str. 10, Sudhaus Brauerei & Restaurant
                                pebejot
                                Chyba pierwszy browar restauracyjny w stolicy Styrii, otwarty w 2018 roku.
                                Obiekt zlokalizowany jest z dala od centrum Grazu w okolicy centrów handlowych.
                                250 metrów od browaru znajduje się stacja kolejowa Graz Webling, skąd odjeżdżają pociągi podmiejskie prywatnego operatora GKB...
                                2024-06-06, 10:51
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...